用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友唔接受批評應如何教導
go

小朋友唔接受批評應如何教導 [複製鏈接]

我仔四歲, 脾氣比之前改善了, 但唔接受批評. 小小批評都會極大反應.

例: 昨天到商場廁所, 我仔企了在開門位, 清潔姨姨好心提醒佢有人推門會撞到佢, 叫佢企另一面, 我仔就立刻發脾氣, 走埋一邊面壁, 唔彩人亦唔肯走.
我地柔言解釋清潔姨姨係關心佢保護佢所以提醒佢, 佢就話:我唔鍾意佢話我, 我唔開心"
我地唯有由佢自己冷靜, 但佢竟然可以面壁左30分鐘....

我真係唔知應該點教佢....
   8    0    1    0

回覆:小朋友唔接受批評應如何教導

四隻貓,你好勁,可以如斯溫柔和有耐性;換著我,已 將個仔罵到體無完膚!
在家適量的打駡,可能有助增強這類孩子的抗逆力。
另外通常一些認真的運動教練:游泳、網球、足球、跆拳道等,在訓練過程中都會駡人。由佢哋充當訓練都唔錯。所以我個仔的琴老師問:罵唔罵得、惡唔惡得,我的回答是:yes sure!

你囝囝真有性格!他在學校如何?老師會點樣應付?
for every one criticism, three positives must be given.

Radiomama 發表於 13-8-1 12:23
四隻貓,你好勁,可以如斯溫柔和有耐性;換著我,已 將個仔罵到體無完膚!
在家適量的打駡,可能有 ...
哈哈!我本來都想咁講,但唔好意思。記得我囝囝都試過類似的“誤會”, 人地講咗句話,佢立即好激動咁哭。我當時好黑心咁罵佢,“那句點算係話你?再唔控制下自己,我就真的來罵你!”

有時小朋友太過敏感,對別人的說話好易上心。我睇過本書,話可以教小朋友睇下眉頭眼額,例如媽媽笑住大聲同小朋友講話,教小朋友學習,除了從聲音辨別之外,亦要看看人家的表情。
for every one criticism, three positives must be given.

有時在街上,家長再喝他,小朋友真係接受不到,為有每晚在家都和他回顧當天發生的事情,一起分析對錯,唔好以為他細路仔唔明,他記在腦內,今日唔明總有一天明白的,我仔的態度由細到大都好差,依家12歲,比以前已改了好多!家長為有等等等,等他有成熟思考!接受別人的意見及批評

Radiomama 發表於 13-8-1 12:23
在家適量的打駡,可能有 ...

老師話小朋友覺得老師比家長有權威性,所以會聽老師話多d,報課外活動時知道老師/教練係會鬧人既係好事
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回復 Radiomama 的帖子

佢極硬頸, 係屋企我地會打罵, 但就算打得好勁, 佢都唔怕0架.....
係街我盡量忍佢, 費事俾人拍片放上網呀!!!我幾鬼氣頂呀

真係好難教, 我都俾佢學緊體操同足球, 希望佢學下規舉同合群. 上堂中途都經常會因小事發脾氣, 老師會話下佢, 佢都要一陣先冷靜.

學校老師曾經有一排成日俾電話我, 跟進佢情緒問題, 幸好學校算包容, 老師亦有經驗, 令佢知道老師唔會讓步, 佢一定要守規則, 下學期佢係學校算係合作.不過偶爾都會因小事發脾氣

佢講野唔叻, 但思路好快好清晰. 婆婆見佢發脾氣, 隨手攞份報紙拍佢, 佢唔喊仲義正詞嚴同婆婆講: 報紙係用來睇, 唔係用來打人0架. 打人係唔0岩. 婆婆完全呆了無野講....
婆婆以前成日話我唔識教仔, 但佢現在明白我仔極難教.

係街我都唔會罵囝,總要留返D面俾佢。佢若太離譜,我會“耳語”地話佢。
有時可以試下用軟攻。你囝囝發脾氣時會做乜野呢?我囝會哭,有一句話我覺得好好用:“哎吔!乜你流咗兩行眼淚,好傷心喎!”

亦有人教過,話有些時候唔好講道理住,先形容下佢個樣,例如:“你鼓起腮,啫起咀,個樣好嬲好唔開心喎!” 。

有時又可以問下佢:“你打算嬲幾耐呀?3分鐘?5分鐘?” 有些小朋友覺得2分鐘已經係好耐.......如果佢肯答幾多分鐘,就幫佢計時。

我亦試過問囝囝點樣先可以唔嬲?又好誇張咁問佢係咪要“打到哥哥臉腫,個鼻甩下來?” 通常講到極誇張的話,囝囝就會笑出來,一笑,就可以開始講道理。
當然每個小朋友性格不同,媽媽儲多幾招在手,見招拆招。

四隻貓  呢幾招似可以一試, 佢喜歡選擇題, 嬲3分鐘定1分鐘? 呢個佢會感興趣.thank you!!!!  發表於 13-8-1 15:20

回覆:lillymarie 的帖子

每招都好好,受教了

有一次囝囝被我罰佢無得玩,我地去公園時,佢哭咗好耐。跟住企定唔肯郁。我當時勸佢,企個個位好晒,會中暑,要企不如企係蔭涼的地方。佢行到蔭涼的地方(厠所門口)企定,我同佢講,厠所好臭喎,唔開心都唔好咁苦待自己。最後我地搵到個舒服的涼亭坐低,佢再喊多十零分鐘先話OK,可以返屋企啦!

返到屋企佢想再發難,輪到我發惡,同佢講:夠啦!唔准再嘈!

我都頭痛緊點教好呢D小朋友。我個係女,越大越自我,不過她好睇人發脾四,有時她唔發脾氣但就當你講話無到,激c!!!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

回覆:四隻貓 的帖子

其實邊有人唔鐘意人關心呢?一般人咁講解釋,大部份小朋友都會明,但你小朋友一D都唔接受,可能係佢對你嘅信念同睇法唔同。我估佢唔認識果個人,同佢無關係,所以他感覺唔到佢說話係出於愛同關心。另外,我唸佢自專感極強,可能未必係完全嬲果個人,深層D去睇佢唔接受自己做D嘢做得唔好或做錯,結果令自己比個果人同你話。其實佢嬲嘅源頭係自己。你都好叻,冷靜地唔同佢嘈。我唸每個小朋友嘢氣質都唔同,有D無所謂D,受教D,有D就表面上硬磞磞,乜都撐,但心靈好脆弱。佢四歲,講唔到呢D,發緊脾氣更難,試下冷靜後引導,問佢唔開心係咪其實自己太想做好。長遠來講你多D抓住佢嘅優點去讚,更要多D去比佢支持接受自己比人話。佢唔鐘意人話佢,你當下同果個人講唔該,示範大方接受批評,然後拍下佢shoulder或溫柔地攬住佢話ok 啦,唔加把口話,話佢佢覺得又插多刀。如果當時真係做到唔發嬲就轉頭就讚,話佢唔同咗,具體講佢比起之前佢面對別人說話大方,成熟咗,好欣賞佢,増強佢正面面對批評嘅經驗。唔好唅住一次就得,人嘅氣質同信念唔係一次正面經驗就完全改變。不停抓住機會去做,慢慢佢自己佢經驗自己其實係可以面對批評。

引用:我仔四歲,+脾氣比之前改善了,+但唔接受批評

原帖由 四隻貓 於 13-08-01 發表
我仔四歲, 脾氣比之前改善了, 但唔接受批評. 小小批評都會極大反應.

例: 昨天到商場廁所, 我仔企了在開門 ...
可能是"只讚不駡"的後遣症?

體育運動及紀律團隊的訓練有幫助!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

“只讚不罵”確有問題。
有時候對囝囝誠實也不容易。
有次囝囝拉完首歌問我拉得好唔好,我“鼓起勇氣”答他:不好。他呆了一呆問我點解,我再話佢知邊度唔好。當時我心裏好驚他會好唔開心喊。

醒目開學勳章

回覆:ANChan59 的帖子

我都認為不可以只係讚,讚係positive reinforcement,不係係唔係都讚,我都覺得學課外活動教練係一個好嘅途徑去學紀律。但我覺得父母同教練唔同係父母係同子女的關係係永遠,父母點樣讓小孩子知道被明白,被信任佢哋可以改好係佢地學識改過嘅第一步

1 - 讚是讚實際付出, 如“我見你坐左1個鐘都無走來走去,好盡力來專心呀” , 而不是虛無飄渺的 ”你好叻呀“。 這種讚賞是多多無妨的。
2- 罰是對過去已發生的事,對預防將來再發生無作用。
3-講道理,引導小朋友自己去判斷,才可以改變將來。 但要在小朋友冷靜才有效。如在讚他後的冷靜位。
4-同理心 - 大人可以說出自己的做錯事經驗。 小朋友喜歡聼故事,大人可以說 ” 我以前都係一樣。。。。“ [作古仔都無妨],當故事帶他們的思想去了另一個幻想時空後,再囘來,他們通常都已經怒氣全失。那時便是講道理的時候啦。 再者,通常小朋友最反感的是父母永遠無錯,如果你用自己做錯的經驗來教,他們會受教好多。

講到底,改變是長期戰爭。  另外我會推薦讀 弟子規。大人都受用,好簡單的道理,但好有意思。

版主

四隻貓 發表於 13-8-1 14:14
回復 Radiomama 的帖子

佢極硬頸, 係屋企我地會打罵, 但就算打得好勁, 佢都唔怕0架.....

我覺得俾佢學D靜態o野係有助佢收吓D火氣,學吓平心靜氣去聽、去感受一下其他人o既說話,e.g., 畫畫。

另外,同佢出街時,若果路經一D小朋友剛在發脾氣etc., 你同佢行過之後,少少遠時,就問佢覺得o個個小朋友做咩/你覺得佢咁樣做有咩感受etc。

其實佢一定係覺得唔舒服、覺得個小朋友唔乖/好醜怪etc(以上字眼係我個仔用),之後你就解釋如果佢發脾氣,其他人o既感受同你係一樣etc...循循善誘,慢慢就明。

另外,我個仔睇完呢本書之後,佢都醒晒

四隻貓  多謝介紹!  發表於 13-8-6 12:16

我會俾小朋友知道後果及選擇: eg. 在街發脾氣,我會同個囡講無問題,媽咪帶你回家任你發脾氣,反正你都吾想行街,全程家長不用及不要生氣,只需保持平常心,不過如果小朋友真的選擇發脾氣,家長真的是要帶小朋友回家發脾氣。講得出做得到。

引用:我仔四歲,+脾氣比之前改善了,+但唔接受批評

原帖由 四隻貓 於 13-08-01 發表

例: 昨天到商場廁所, 我仔企了在開門 ...
原來係你牙住個廁所半粒鐘

‹ 上一主題|下一主題