用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 新手,想問一些選科的問題和DSE問題
go

新手,想問一些選科的問題和DSE問題 [複製鏈接]

小朋友中一了,想了解多一些!

請問M1/M2有什麼分別?如何選擇?
依家的DSE的grade係點計分? 又即係以為舊年代AL太約的grade幾?

5** -- 6分??-->大约以前的A??
5*  --??
5  --??
4 --??
3 --??
2 --??
1 --??

7    0    0    0

M1/M2有什麼分別?如何選擇?

在延伸部分單元一(M1)「微積分與統計」,考生必須掌握數學技巧背後的概念。我們發現考生基本上已明白概率 (probability)的法則;然而,應列舉題目中所有的相關結果以求所需概率。考生應在積分法(integration)、正態分佈(normal distribution)、概率等範疇中使用適當的符號,多接觸不同形式的題目及多掌握基本概念,並注意長題目中不同部分的相互關係。在所有運算過程中,應保留較多的小數位,以便最後得到較準確的答案。

而在延伸部分單元二(M2)「代數與微積分」,考生應小心運算多項式(polynomials)及代數式(algebraic expressions);並留意每個變數(variable)的特定條件。考生亦須掌握一些基本數學課題,如二項式定理(binomial theorem)、數學歸納法(mathematical induction)及從基本原理求微分( differentiating from first principles)等,以及好好掌握定積分的應用(applications of definite integration)及三維空間向量(vectors in three dimensional space)的概念。

詳細請參考文憑快線網址:﹣
http://blog.hkeaa.edu.hk/search_act.php?search_text=數學

依家的DSE的grade係點計分? 又即係以為舊年代AL太約的grade幾?

AL年代已過去,不用再比較。
5**=7分
5*=6分
5=5分
4=4分
3=3分
2=2分
1=1分

香港大學收生要求基本要有5科20分。
而其他大學請參考以下715放榜資訊專頁 :﹣
聯招參與院校入學要求 :收生資料  (直接連結到各院校相關網頁)
http://334.edb.hkedcity.net/715/jupas.html

香港中學文憑5**級獲英國大學及院校招生事務處確認對照分數
可請參考以下考評局網址:﹣
http://www.hkeaa.edu.hk/hkdse_newsletter/vol9/index_tc.html

希望以上資料可以解答你嘅問題啦!

上面果位已經解釋得好清楚, 我唔多講。
但M1讀就讀得易D, M2就易D拎**。
另外, 如果你小朋友數學本身唔係好叻, 我就唔鼓勵佢讀M1/M2啦,
因為M1/M2呢科唔易讀, 要花好多時間, 但對入大學幫助唔大
讀MEDICINE果D根本就唔需要M1/M2既
MATHS CORE考得好已經好夠架喇。
5** mathstutor

另外,
5** = 7分, 5*=6分, 5=5分
如果硬要比較, 5**就係舊制既A啦!

入大學20分入唔到架喇, 起碼21分先有D機. 即係要高過全科4!

大學各學系收生計分都唔同, 大致有;

4(CORE)+1(ELECTIVE)
4(CORE) + 2(ELECTIVE)
BEST 5 SUBJ
ALL 7 SUBJ

我覺得CORE SUBJECTS 考得好, 有著數過 ELECTIVES 考到好 (因為多數系只 COUNT 1科 或 2科)

M1/M2 通常只 COUNT 半科

mathsstutor 發表於 13-8-1 12:46

但M1讀就讀得易D, M2就易D拎**。
何以見得?

cow 發表於 13-8-1 14:13
何以見得?
我考2013既dse, 有讀m1
我apply既都係中大既科, 中大都唔consider m1, 除左一d神科之外
ust都睇既, 佢地會當m1and m2做1個elective

但係我最大既advice係!! 既然有心讀m1/m2
讀好果3科elective係最有用架!!
當然如果你個仔女係好叻or好勤力
緊係讀3個elective + m1/m2 最好啦

mathsstutor 發表於 13-8-1 12:46

上面果位已經解釋得好清楚, 我唔多講。
M1/M2呢科唔易讀, 要花好多時間我認同!真係要用好多時間不停咁做嘅,尤其是M2。

但對入大學幫助唔大
又未必嘅!睇吓你揀咩科啦?舊年科大已確認咗獨立一科計算,如果考得好更可以偣數計分嫁!
而港大和浸大嘅理學院亦由今屆開始計獨立成科啦。

何以見得M2就易D拎**?

9498mami 發表於 13-8-1 15:14
M1/M2呢科唔易讀, 要花好多時間我認同!真係要用好多時間不停咁做嘅,尤其是M2。

但對入大學幫助唔大
其實讀多一科緊係好過冇架!
不過core係最重要架
如果hku都睇既話
讀m1啦, m1易讀d
但如果怕小朋友讀唔到太多科, 就簡主流科目phy chem bio係最好

點解m2易拎**d ?
因為m1 雖然係易讀呀, 但係佢問stat既題目可以出到寫篇英文comprehension咁
好易比"陰到", 冇哂d分英文好既人就唔洗擔心呢個問題啦!

簽名被屏蔽

//因為m1 雖然係易讀呀, 但係佢問stat既題目可以出到寫篇英文comprehension咁好易比"陰到", 冇哂d分

//睇返HKEAA ge考試報告M2拎** ge比率比M1高
要記住拎** 比率高D, 唔代表容易D拎**.
拎** 比率: M2>M1>Maths

但揀得M2的學生,本身数成績係叻D,好多學校仲要係前列先比揀。

不過雖然M1/M2同MATHS CORE冇咩關係
但M1/M2 讀得好, MATHS都唔差,
可能係會訓練到個思維模式!
所以都算係幫到D架

是否通常 :—
讀文或商科會揀M1
讀理科就會揀M2

m1 m2 睇你大學想揀咩科
5** 係7分

9498mami 發表於 13-8-2 21:06
是否通常 :—
讀文或商科會揀M1
讀理科就會揀M2

m1 maths and stat
m2 algebra, calculus
唔一定
睇自己興趣
無謂最後drop

回覆:新手,想問一些選科的問題和DSE問題

好多謝9498mami, mathstutor同各位的詳細回覆,我依家明多咗好多了,謝謝

Jackieson  我都明白咗好多  發表於 13-8-7 11:37

‹ 上一主題|下一主題