用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我囝囝是否有自閉呢?
go

我囝囝是否有自閉呢? [複製鏈接]

朋友提一提我,我又好想問下大家~~
囝今個月2歲:
1。好多時都冇同人眼神接觸,但又唔係絕對冇;
2。喜歡車,會反轉玩碌,但不是經常;去反斗城睇玩具車,會摸個碌,但亦不是每次。
3。歲半前有見佢成日走去玩坐地風扇,但依家好少 、好少咁做
4。講野唔叻,有詞語組合,eg唔該媽媽、open奶咀、eat橙、冇鸚鵡學舌,問佢野佢會講"唔得/得",提出要求講故事。。。
5。去playgroup可以坐定定,自己上堂,有時會人地圍住老師唱歌,佢會行埋一邊,老師話佢會有唔集中,不過可接受
6。睡覺可一次瞓9~10小時,另加午睡1~2小時
其實佢冇大脾氣,有時會扭下,但話得聽,試過幾次出街唔抱就坐響地,拖番佢起身又無野;亦冇偏食,只係唔為食
不過Eye contact 好似好中,係咪冇眼神接觸就一定係A呢?同埋朋友會覚得佢少講野~~有D擔心,希望大家可以給我一D意見,thx

2    0    0    0

回覆:我囝囝是否有自閉呢?

想講多少少,佢知自己叫咩名,中、英都知,亦聽過佢講(不是每次),不過有時聽指令要講幾次,唔知佢唔明定選擇性扮聽唔到

回覆:三眼怪 的帖子

像你描述的应该不是 不过大家都不是医生 真想放心就找专业人士睇下

Hi 三眼怪, 我估你主要是因為囝囝很少同人眼神接觸所以很擔心有自閉傾向.

2歲半個月大囝囝都是差不多情況, 他回答別人時..很多時吾望人及眼神很飄.

我已經常提醒他要望人, 情況比半年前是有進步但跟其他小朋友比較是明顯眼神接觸不理想.

另外, 當我囝囝自己玩耍時..我們叫他名字..他很多時都望我們一眼及不回應的 (他經常靜靜自己玩puzzle / lego 30mins或以上)

Playgroup老師也說..他的專注情況有點像只在自己世界裹. 但有些朋友又說只是他專心在玩而不想回應我們.

而其他方面(學習, 語言, 情緒..是正常), 但他未懂跟小朋友玩.
所以我也是同你一樣不確實及擔心.

引用:Hi+三眼怪,+我估你主要是因為囝囝很少同人

原帖由 samsammami 於 13-07-31 發表
Hi 三眼怪, 我估你主要是因為囝囝很少同人眼神接觸所以很擔心有自閉傾向.我2歲半個月大囝囝都是差不多情況, ...
咁你有冇去check下?結果係點呢?

回覆:我囝囝是否有自閉呢?

我早2日去左睇開個兒科,佢話唔似係,因為佢都有開口講野,不過眼神呢點好值得注意,叫我再覌察3個月搵佢,但我會再入紙排協康做評估,以免自己估估下

朋友介紹了一位言語治療師, 現一星期上1hr. 因她也有接觸A 仔經驗, 而她都說呀仔吾似.

但她也不夠譫說呀仔一定不是自傾呢, 因為只有2.5years old
我想如不是嚴重自閉, 都很難在這皆段確診.

一般都建議先做training 以免浪費時間
(
正所謂做多無壞)

我都會再觀察多幾個月..這期間也會在家居訓練他的眼神接觸 (e.g. 跟他玩眼對眼望數1-10)

如你見了協康之後, 能否告知我進一步資料. ~

回覆:samsammami 的帖子

咁你小朋友言語治療做D咩?或者可以講下佢的說話能力係點?因為我呢排放假同佢日講夜講,的確多左講野,所以都諗下要再帶佢訓練嗎?

可以不妨參考吓協康會有關自閉症嘅書, 睇一睇有冇所提過嘅徵狀, 讓自己先做一些初步訓練.

http://www.heephong.org/webprod/ ... d_training_packages

照咁睇未必係自閉症,可能只係社交弱,同學習遲緩…言語比同齡弱
‹ 上一主題|下一主題