用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 enopi maths
go

enopi maths [複製鏈接]

請問大家對enopi maths有咩睇法,好唔好,同埋有邊度學數好,我主要想針對文字題同一d鵰轉嘅d題,因為學校出得好鵰轉,thanks!

0    0    0    0

enopi係英文數,但係唔『調轉』。主要透過操練,訓練小朋友。

回覆:豬仔軒 的帖子

Enopi 的課程是沒有文字題的,只是一味練習計算和critical thinking。但在我小朋友上果間是可以要求他們額外提供文字題練習(雙語的),不知道其他分校有沒有。

回覆:enopi maths

我仔仔於六七年前上過,我個人意見淺過公文式,有英文文字題,

引用:我仔仔於六七年前上過,我個人意見淺過公文

原帖由 kinling 於 13-07-27 發表
我仔仔於六七年前上過,我個人意見淺過公文式,有英文文字題,
公文太死板呀仔唔得,停咗

英文唔係問題,佢小一已經開始英文數,我去睇睇先thx all

我女女讀到level9有英文文字題,critical thinking要思考的,而且enopi功課唔算多又唔死板,所以女女好鍾意上。但我女將升小學係中文數,所以我女都可能唔學了。

回復 Miss_ahso 的帖子

英文文字題 - do you refer to the 2 questions per booklet?

sschiu 發表於 13-7-27 11:26
Enopi 的課程是沒有文字題的,只是一味練習計算和critical thinking。但在我小朋友上果間是可以要求他們額 ...

當然有文字題,Basic Thinking每本坐底兩條。而Critical Thinking 習作則視乎學習課題,有啲課題會要做成本文字題。

咁其實enopi maths好唔好,因為我仔已經升4年級適唔適合呀

引用:Quote:sschiu+發表於+13-7-27+11:26+Enopi+

原帖由 SCKnight 於 13-07-27 發表
當然有文字題,Basic Thinking每本坐底兩條。而Critical Thinking 習作則視乎學者課題,有啲課題會要做成本 ...
咁其實enopi maths好唔好,因為我仔已經升4年級適唔適合呀

引用:Quote:sschiu+發表於+13-7-27+11:26+Enopi+

原帖由 SCKnight 於 13-07-27 發表
當然有文字題,Basic Thinking每本坐底兩條。而Critical Thinking 習作則視乎學者課題,有啲課題會要做成本 ...
謝謝指正!

豬仔軒 發表於 13-7-27 18:20
因為唔清楚你小朋友情況,比較難去講適唔適合你小朋友。
其實enopi啲中心有水平測驗,你睇下結果點先再決定。

我可提出我的情況,我囡學校比正常教高半年,已學enopi-math兩年,今年升小五,返得幾開心,數學成積保持中上上,不是死做數,要轉數!功課不太多,可接受!

引用:我可提出我的情況,我囡學校比正常教高半年

原帖由 CL0214 於 13-07-27 發表
我可提出我的情況,我囡學校比正常教高半年,已學enopi-math兩年,今年升小五,返得幾開心,數學成積保持中 ...
想請教吓幾時開始學…其實我囡囡得2歲半,個center話3歲學得…但係我見佢哋要寫123…3歲点寫呀?好疑惑

好多謝各位嘅意見,我同呀仔去做下評估再決定

我 like 佢有 critical 果 part.  但我仔 k3 暑期已做到 乘數 , 我就冇再比佢学 ,一來因佢已識九因歌, 2來 我驚佢識左之後返学上堂  唔專心.  唔知可唔可以淨做critical 果 part?

kayeeian 發表於 13-7-28 00:08
想請教吓幾時開始學…其實我囡囡得2歲半,個center話3歲學得…但係我見佢哋要寫123…3歲点寫呀?好疑惑:unkno ...
我個小朋友由K2下學期開始學,個人經驗,太細個番未必有用。起碼小朋友識寫數目字先。

最初Lv 1係由寫數目字開始先。

dragonbbma 發表於 13-7-28 13:39
我 like 佢有 critical 果 part.  但我仔 k3 暑期已做到 乘數 , 我就冇再比佢学 ,一來因佢已識九因歌, 2來  ...
你可以同個負責老師傾下。有一段時間我小朋友追得好吃力,同老師講完後,都可以喺課程進度上調整。

其實咁細個,係咪比佢地玩多D好D呢!去公園玩、訓練好大小肌肉才去學習,遠比現在硬要她們學習好!
‹ 上一主題|下一主題