用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 超好動囡囡
go

超好動囡囡 [複製鏈接]

如果囡囡係超坐唔定,同佢上playgroup時好難坐低,走來走去,但奇怪返到屋企問佢佢原來聽到仲記得老師講嘅嘢。應該揀啲free啲活動啲,定嚴啲要坐定定嘅學校呢?

0    0    0    0

小朋友細個坐吾定,大一、兩年後,可能好專注、好定都吾出奇。

所以係搵一間好又收你女女的學校,不過超好動的小朋友interview就比較難搞。

Jane1983 發表於 13-7-24 20:07
小朋友細個坐吾定,大一、兩年後,可能好專注、好定都吾出奇。

所以係搵一間好又收你女女的學校,不過超好 ...
同意, 唔好話要佢坐十分鐘, 坐定定一分鐘巳經好開心.

引用:如果囡囡係超坐唔定,同佢上playgroup時好

原帖由 ky201105 於 13-07-24 發表
如果囡囡係超坐唔定,同佢上playgroup時好難坐低,走來走去,但奇怪返到屋企問佢佢原來聽到仲記得老師講嘅 ...
我女又係咁,上pg真係辛苦死我,成堂要迫佢坐定定,但佢唔肯會扭,我都擔心年尾interview PN 會不會有改善。。。

wellmax 發表於 13-7-25 10:48
我女又係咁,上pg真係辛苦死我,成堂要迫佢坐定定,但佢唔肯會扭,我都擔心年尾interview PN 會不會有改善 ...

我個女都係超好動, 無論家中或出街對所有嘢都非常好奇及要搞, 睇少一陣都唔得.....不過
佢就好記性, 示範過一兩次, 佢就會一直都記得呀!

引用:Quote:原帖由+ky201105+於+13-07-24+發表如

原帖由 wellmax 於 13-07-25 發表
我女又係咁,上pg真係辛苦死我,成堂要迫佢坐定定,但佢唔肯會扭,我都擔心年尾interview PN 會不會有改善 ...
我囝2歲前都坐唔定,但正式2歲返學老師贊佢乖坐定定聽書。

我女都係好動派,而家讀活動教學幼稚園,老師見佢坐唔定,就會叫佢搞掂自己既野就去幫下其他小朋友,等我個女唔駛坐係位搞搞震,如果傳統學校可能一定要佢坐定定,肯定搞搞震個個上唔到堂
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題