用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1中至尾成績選校...
go

B1中至尾成績選校... [複製鏈接]

2    0    0    0

引用:仔仔成績B1中至尾,上落可以幾十名,+應該如

原帖由 kswiss 於 13-07-21 發表
仔仔成績B1中至尾,上落可以幾十名, 應該如何選校?
B1中中學 - 會唔會太辛苦, 入去墊底, 但男仔上中學才發 ...
仔仔成績B1中至尾,上落可以幾十名, 應該如何選校?

B1中中學 - 會唔會太辛苦, 入去墊底, 但男仔上中學才發力, 到時又會唔會OK?

小學同中學學習方式不同,小學階段有b1中成績是努力或考天才選校會不同,如果我小朋友一路都是肯努力底子不錯上b1b應該無問題,唔會墊底的,几時發力有家都不會知

B1尾中學 - 會唔會讀得舒服D?

無信心b1尾應該會舒服點,但都視乎學校

B2頭中學 - 讀得更有自信?

b2頭應該不會選,有能力唔會降哩,未必一定有自信,b2頭想上位谷得仲勁,英文能力好未必想讀中中,寫中文在仔黎講几苦惱,想考好DSE及預備上大學早讀英文好過遲,等高中或上U才讀仲想死,自行應該進取或同band, 降了恐怕會後悔

回復 kswiss 的帖子

上落幾十名原因 ?

如果因為大家成績貼近而出現此現象, 著眼點便不是 Band 1中至尾來選校, 只要學校適合囝囝性格, 便可以早點融入校園生活, 良性競爭及朋輩推動力便會出現. 我覺得係要向前看, 而不是退一步去遷就, 帶囝囝出席各心儀中學, 讓他選擇他喜歡的.

Band 2 學校 --> 唔好諗, 留比有需要的同學 !

elbar  如果升中策略錯誤 Band 1中 都有機會 跌入 Band 2 學校   發表於 13-7-21 18:39

elbar  如果升中策略錯誤 Band 1中 都有機會 跌入 Band 2 學校   發表於 3 分鐘前

可能我表達太差令你誤會我叫樓主全揀 Band 1 A 學校 ?
『著眼點便不是 Band 1中至尾來選校』 意思係, 如果學校成績個個相若, 即名次以 0.01 計算, Band 1B-C 程度其實相若, 就唔係咁死板齋睇那類學校屬於 Band 1B 或 1C ...而樓主仲要憂慮選 Band 2A

YY媽咪  同意!!  發表於 13-7-22 16:45

引用:謝謝意見!我唔係憂慮,+只係唔知仔仔是否應

原帖由 kswiss 於 13-07-21 發表
謝謝意見!

我唔係憂慮, 只係唔知仔仔是否應付到.
你朋友仔仔讀的中中是否全中文教授?ths

elbar  可能 因為 升中策略錯誤 才 跌入 Band 2 學校   發表於 13-7-22 12:38
kswiss  李賢堯及荔天.  發表於 13-7-22 00:03

引用:elbar,不知能否跟得上安柱,+因為佢地自行個

原帖由 kswiss 於 13-07-22 發表
elbar,

不知能否跟得上安柱, 因為佢地自行個批人好勁.
隔離區 何傳耀 和 可風 都可以考慮

選band one 學校的原因除了是成績外,整體的學習氣氛.土壤都唔同d,如果樓主仔是band one生沒有理由不選band one 學校

Jackieson  agree, 學習氣氛好重要  發表於 13-8-5 15:12
Yanamami    發表於 13-7-30 18:24

要看子女性格
我兒懶, 受得學校push, 遇強越強, 所以選校"向上半線."
我朋友女兒自信不強, 選合適程度, 自信番黎, 越讀越好

留意仔仔六上的反應, 就會知道哪些學校會較合適他
我兒都是五下才開始發力, 六下再發力, 而家暑假又黎hea :)

黃巴士  請問你囝FORM幾??  發表於 13-7-23 15:14

回覆:B1中至尾成績選校...

回復 KT0603 的帖子

聽你的形容真係好適合讀可風!今年DSE據說荃官何傳耀都考得差左,反而可風整體考得好過上年好多;其實三間都幾難入!但好動的話可風自行有優勢呢!

回覆:kswiss 的帖子

當三年前哥哥選校,佢是頭至中上,選了龍頭阿哥和band1b,入了第二,读得輕鬆,輕鬆地入精靈班,很享受校園生活,順利選科.今年弟弟升中,都挣扎了很久,弟弟属中至尾,去哥哥那間一定入唔到精靈班,band b第一,band 1c第二,入了第二,見到有街坊好友仔入哥哥那間,都有唔開心,但理智上告诉自己選擇是對的,是感情上放唔下,如果細仔在C校可考到全级三十名內,我就認為是選擇對了,始终C校多資源.希望佢读得开心和有自信,因为多年來佢都一直受忽视,没什么自信.

978212  升中要考慮中四揀科既優弱  發表於 13-7-30 13:10

以前可風唔分精靈班, 今年新校長分了, 全程鬥唔鬥讀書自然好快有分曉

回覆:Leung2010 的帖子

长天够话没,最新消息是有的,中一一班,中二兩班

kswiss 發表於 13-7-21 18:59
謝謝意見!

我唔係憂慮, 只係唔知仔仔是否應付到.

我女P6時都喺band1中,但喺band1英中都唔洗墊底。只要唔喺top top band1勁校,有好既讀書態度,應該問題不大。當然,上英中英文底好重要。上到中學,除了能力,態度&意志都好影響成績架。

如果係比音樂,視藝拉抵,不防選高一線。

不用擔心。很快可適應。

‹ 上一主題|下一主題