用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中買新書定二手書,請比意見?
樓主: emilylamlw
go

升中買新書定二手書,請比意見? [複製鏈接]

回覆:升中買新書定二手書,請比意見?

我仔本電腦  &  普通話直頭好似冇用過咁,根本唔洗買新書,勁唔環保。

仲要佢地年年無啦啦多左一本仔野附送,但本書係同上年完全一樣 ga,只係想迫我地買新書,我彩佢都傻,仲要本本書附送本野,阿仔都冇帶過返學,根本唔會用。照買舊書算。

醒目開學勳章

引用:我仔本電腦++&++普通話直頭好似冇用過咁,

原帖由 杰杰媽媽 於 13-07-23 發表
我仔本電腦  &  普通話直頭好似冇用過咁,根本唔洗買新書,勁唔環保。

仲要佢地年年無啦啦多左一本仔野附 ...
果本書仔,其實真係要用既,開學後可以問同學借黎影印,我女話好多同學問老師借

引用:我仔本電腦++&++普通話直頭好似冇用過咁,

原帖由 杰杰媽媽 於 13-07-23 發表

仲要佢地年年無啦啦多左一本仔野附 ...
今年本普通話書無端端又話出新版,吔普通話咁多update架咩

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+杰杰媽媽+於+13-07-23+發表我

原帖由 leeleelumlum 於 13-07-23 發表
今年本普通話書無端端又話出新版,吔普通話咁多update架咩
我女今年本bio書,寫明with2012 minor amendment, 我買左本舊書,我女逐頁check, 終於發現某一頁,某一隻字改左,佢用筆改返就算

奸.... 商...

所以如果只係多左一本仔野,而又冇改新版=同上年一樣,我會買舊書

唔會俾 d奸商贊咁多

CrabPincers 發表於 13-7-23 11:41
我女今年本bio書,寫明with2012 minor amendment, 我買左本舊書,我女逐頁check, 終於發現某一頁,某一隻字 ...
嘩,咁都得。應該要出版社每改版就另出番個 corrigenda 俾用上一版既學生用。

佢就係唔想/亦死都唔肯咁做,佢地就係想贊到盡。。。。

請問有沒有人用朗文的"生活普通話"中一這本書? 我朋友比了這本書我仔用(今年9月升中一), 本書內裡全新, 沒有寫過字, 但問題係跟書有一本作業, 本作業就全本都寫滿字(約九成), 仲有老師批改的紅字, 本書$139, 究竟我應該要點做好, 是否要為了本作業而買過本書?定係用塗改帶遮住已做的功課好?

AhBBaBa  you can buy the workbook separately.  The workbook with a CD $80.-  發表於 13-7-24 13:15
hw1115  去年買時好像沒有作業跟的.  發表於 13-7-24 10:30

回覆:五歲仔 的帖子

如果作業可分開買,就淨買作業,如果不可分開買,我就寧願買過新了

作業太花會影響老師

醒目開學勳章

回覆:五歲仔 的帖子

係不係呢一本?

醒目開學勳章

回覆:CrabPincers 的帖子

係既話出邊有得單賣,我女不是用呢本書,我自己買黎比佢做

係呢本,但請問在那裡可以只買作業,不買書!作業大約幾錢

回覆:CrabPincers 的帖子

請問舊書入面果d練習答案,大家會唔會擦咗佢,定係留比仔女參考呢?

我已經見到書局有這本作業了,謝謝提供資料

我全部塗晒,除左 note

CrabPincers 發表於 13-7-23 11:41
我女今年本bio書,寫明with2012 minor amendment, 我買左本舊書,我女逐頁check, 終於發現某一頁,某一隻字 ...

我去年打電話問出版社,那位員工非常好人,告訴我只是有十幾個amdendments(包括新圖片).開學時問老師,佢答我自己都是用舊版教科書教學,結果無驚無險,本書用左一年.

又今年買左本通識,係2012版,書可以講全新,冇 drop notes,highlight,只是書價3折.唯一缺憾是冇那本附送2013年修定小冊子.

醒目開學勳章

引用:Quote:CrabPincers+發表於+13-7-23+11:41+

原帖由 KWT 於 13-07-24 發表
我去年打電話問出版社,那位員工非常好人,告訴我只是有十幾個amdendments(包括新圖片).開學時問老師,佢答我 ...
wa甘好呀,早知我都call去問,不駛呀女side時間去搵,不過依家未開學,佢已經“看過”本書一次,都是好事黎

‹ 上一主題|下一主題