用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: GAT
go

有音小offer報喜區   [複製鏈接]

we hand in application on the last date and our number is 27xx. so It should be around 2700 applicants this year.

我仍未收到電郵,有相同情況的人嗎?

回覆:有音小offer報喜區

請問有offer小朋友讀邊幼稚園?

回覆:HZH 的帖子

Me too ! I called and they will resend it to me coming Mon!

回覆:simonwong724 的帖子

我女是國際幼稚園,我侄女就一般屋邨幼稚園,但都offer了。是看小朋友的表現的。

講真,讀得音小,必須與它理念一致,濃厚宗教氣氛和熱愛音樂,如果本身是抗拒的根本不適合入讀;
音小本身早面試,不少人的確將它視之為熱身賽,其實真心真意喜歡它的可能只是面試中佔一半或更少人數,攞到offer當然值得恭喜 ,但事實上仲有成年時間,大家會在這些日子受外圍氣氛及身邊人的睇法而在選校上的心態會有轉變,當日子越迫近時,體會可以大不同!
長路漫漫,真的不用急於一時!
今仗有無offer,平常心好了!

我細仔讀York,Rejected! 有學琴同玩合唱團!吾知係咪有哥哥津校做主胆, 所以被飛!^o^

我留意到以往LH好似有較多學生入音小,想知今年是否?

PoohsBaby 發表於 13-7-20 23:35
回復 yywing 的帖子

I don't believe they give "a few hundred" offers this year,  it doesn't make sen ...
老實講, 私小(不單指音小)會超收學生不是秘密, 而是常識. 越係二三線的學校會超收越多. 當然實際出左幾多offer只有局內人先知, 但假設有一半收到offer的家長最後會讀似乎太過樂觀, 個人估計實際數字會比較接近一至兩成.

去年我地同一班七個同學仔一齊考,七個都有offer,一年過后,只有一個小朋友今年九月仍會入讀,因佢未有其他offer。今年競爭更為激烈,先有一鳥在手,可以更從容步處大抽獎或面對更多的面試。

LOVELY-BABE 發表於 13-7-21 11:44
講真,讀得音小,必須與它理念一致,濃厚宗教氣氛和熱愛音樂,如果本身是抗拒的根本不適合入讀;
音小本身 ...

True, 請問大家都會俾果1k deposit嗎?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:Quote:LOVELY-BABE+發表於+13-7-21+11:44+

原帖由 brrbaby2007 於 13-07-21 發表
True, 請問大家都會俾果1k deposit嗎?
我會!真心想讀音小的

原來真的出了咁多offer,既然知道或預左好多人最後會放棄音小,咁他咁早interview來做什麽?

回復 GAT 的帖子

I this your comment is incorrect "原來真的出了咁多offer".   It is only because everybody will

報喜 but not many parent will tell your they only got WAITING or REJECT.

ICQM is a very good school, that's why so many people apply.   It is many parents

DREAM SCHOOL.   If any parent don't take the offer, you are most welcome

引用:原來真的出了咁多offer,既然知道或預左好

原帖由 GAT 於 13-07-22 發表
原來真的出了咁多offer,既然知道或預左好多人最後會放棄音小,咁他咁早interview來做什麽?
...
我諗呢度報喜一定冇120位!我們不應咁去諗學校超出收!我仔備取生!我都希望他有機會入到

anlywan 發表於 13-7-22 08:06
我諗呢度報喜一定冇120位!我們不應咁去諗學校超出收!我仔備取生!我都希望他有機會入到

...

waiting都好大機會,good luck
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

其實間間都會收多啦, 有咩咁奇? 唔駛理學校出幾多個 offers , 最緊要係你有無 offer. 未過晒大抽獎扣門階段, 都唔知有幾多人留低, 音樂椅遊戲依家先開始.

悠揚 發表於 13-7-22 09:33
其實間間都會收多啦, 有咩咁奇? 唔駛理學校出幾多個 offers , 最緊要係你有無 offer. 未過晒大抽獎扣門階段 ...

未到音樂椅, 而家係霸位階段...

回覆:cereal 的帖子

我最後一日交,number已經是3,5xx

‹ 上一主題|下一主題