用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 傳統名校vs地區名校, 家長們如何選擇呢? (你們看法如何) ...
go

傳統名校vs地區名校, 家長們如何選擇呢? (你們看法如何) [複製鏈接]

刪除帖子抱歉對各位造成不安
亦無意干犯兩校的支持者
   1    0    0    0

回復 Krissi 的帖子

邊間傳統名校同邊間地區名校都可以有唔同的看法,而這個問題太oe好似報紙佬吹水咁...做問卷?
1   2   3   6  8

Krissi 發表於 13-7-13 13:12
跟先生一直討論這個議題 : 傳統名校 vs 地區名校, 家長們如何選擇呢?

先生一直認為只要小朋友努力讀書,  ...其實兩者最終都會取得大學的入場劵, 唯一不同是日後在工作上, 人脈和社交圈子上會有不同, 就連揾工畢業證書個學校logo都有關係, 師兄師姐會關照自己的師弟師妹, 我該將這個想法納入選校之舉嗎?

即使地區名校成績比傳統名校優秀, 都應該選傳統名校嗎?
家長們(你哋)又如何取捨呀?

只是想知道大家的看法, 別無其他目的或意圖.

如果地區名校比傳統名校優秀, 好快會變埋香港九龍新界人的識的名校啦

地區名校的確可以很優秀, 但真係未見過有傳統名校因此而比左落去囉

定係你只計入到醫學系有幾人? 大學入學率, 取 5* 率的百份比?
名校同名校比 E D 無乜意思, 上落百份比吾大, 年年又有啲出入...

我覺得你先生講得幾啱喎, 而你用地區名校成績比傳統名校優秀 E 個 POINT, 就幼稚左啲啦,
但如果係近屋企呀, 有相熟同學呀, 可以係考慮因素囉~

刪除帖子

Krissi 發表於 13-7-13 13:34
我不是報紙佬或其他, 別誤會!
只是兩公婆之間爭論不休之議,
其實我自己喜歡林護, 但先生覺得九華,

林護應該全香港都識啦, 最多學生入到醫學系

你小朋友成績應好好, 會知道自己興趣同志向與偏好
不如你叫佢自己揀

同埋如果想讀醫, 讀林護啦

kswiss 發表於 13-7-13 14:03
如果LW 同WY 比, 咁梗係LW啦! WY KLN 都唔算咩傳統名校.  如果真係想讀醫, 為何唔去真正既傳統名校 QC, 包 ...保一定更多人識, 人脈更廣, 到時大把院長, PROF 關照啦! 而且又歷史悠久.

名校係見人見智,多人認識咪叫名校,唔多人認識就叫學校。這類學校有些好過名校好多。

我有朋友個仔入了九華, 反而他說讀得很自由, 很輕鬆, 林護讀書壓力一定大, 反而要看小朋友適合那間學校

回覆:Krissi 的帖子

林護又點止係地區名校,入林護一定難過九華,

回覆:傳統名校vs地區名校, 家長們如何選擇呢

我有樓主的想法。我最後揀了林護,阿仔今年亦成功叩門入了林護。

引用:我有樓主的想法。我最後揀了林護,阿仔今年

原帖由 MrsWong 於 13-07-13 發表
我有樓主的想法。我最後揀了林護,阿仔今年亦成功叩門入了林護。
不過我唔係同九華之間揀一間。九華同林護,當然揀林護。

回覆:傳統名校vs地區名校, 家長們如何選擇呢

如果對小朋友能力有信心, 就揀傳統名校, 多方發展唔好死讀書. 若果只望讀書成績, 地區名校啲老師肯定知道點幫你個仔進入戰鬥格.  其他野就靠自己.

黃巴士  agreed  發表於 13-7-14 12:52
tttw1  agree  發表於 13-7-13 16:38

This kind of topic to compare between two kinds of schools (whatsoever) is worthless discussing. It's annoying to see a lot of bullying acts and allegations here.

Krissi 發表於 13-7-13 13:12
跟先生一直討論這個議題 : 傳統名校 vs 地區名校, 家長們如何選擇呢?

先生一直認為只要小朋友努力讀書,  ...

不同大學會較明顯

【短片】港大畢業生驕縱 失僱主心

我只想重申一句
我無意將兩間中學用來比較
事實上兩間均是好的學校
兩間都人才濟濟
大家亦無需过敏

如有冒犯, 此帖可刪, 避免爭論, 令人不安!
實在抱歉!

Perhaps you just want to know more about the current situations of the (so-called) two kinds of schools. However, you have raised the chance for those who want to attack the schools.

Perhaps next time you may consider emphasizing that bullying acts and allegations are not welcome for the topic.

九龍華仁這傳統名校在香港老一輩人心目中的地位,是林護無可取代。所以點解九華近年成績下滑,但仍然受家長同學熱捧。林護表現突出是學校師生近二十年的努力,得來不易,有突出表現自然吸引到家長學生。所以兩者要公開比較便必然引起爭議,樓主唔想開名但又被我誤會,真係唔好意思!咁喇,講多無謂,如果爸爸是九華舊生,又是天主教徒,揀九華易入啲,讀九華一定有所得着,睇嘢要睇遠啲;讀林護亦不錯,起碼入U有更大保證。咁樣評論應該唔會得罪街坊卦!
1   2   3   6  8

我該謝过各位的意見, 我亦明白了!
此帖子該刪除, 對兩校的支持者或家長製造了問題, 實感抱歉!

~end~

DELETE. 出咗先見到樓主話END.
‹ 上一主題|下一主題