用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教40網的家長們 :-)
go

請教40網的家長們 :-)   [複製鏈接]

回覆:請教40網的家長們 :-)

我今年選1荔天2開平3聖安得烈,最後抽中十五志願

引用:太少位+,+除非有backup+及超級鍾意,+唔值博

原帖由 Jessica_chung 於 14-01-04 發表
太少位 , 除非有backup 及超級鍾意, 唔值博
我上年就係覺得小位,唔值得搏,最後選了間多位的放第一,最後失敗了!連第二選開平也不入,去了十三志願!心情入了谷底,勁擔心!幸好最後一刻扣門入到瑪小,而家佢讀得好開心老師又好有愛心,課程也安排得好好!最重要係有不錯直屬中學,第日升中唔洗煩。
再選一次的話,我一定在大抽獎把瑪小放第一,因為都是靠運氣吧!

引用:Quote:原帖由+IloveCS+於+14-01-04+發表我

原帖由 Irismammy 於 14-01-05 發表
請問是否普教中?其他科有沒有教快到?
不是普教中,
英文教快半學期,
數學是校本課程,本人認為都幾深,
中文冇教快,
但用好多老師自制的工作紙教寫作,閲讀理解,古詩,部首。

引用:回覆+IloveCS+的帖子 可以講下你最欣賞校

原帖由 yaukiu 於 14-01-05 發表
回覆 IloveCS 的帖子

可以講下你最欣賞校方怎麼嗎?因去了簡介會,但對學校的課程還是不太理解 ...
最欣賞佢小班教學,老師可以對每一學生都好關心,可能幸運遇到好班主任,老師細心到連囝囝情緒變化,健康小問題也在接放學時詳細傾談,而囝囝日日睡前pillow talk 也勁開心分享學校生活!也許我對academic期望不太高,也不希望太谷!(其實也不淺,功課也多,但算合理)每人對學校追求的東西不一樣,只可説我希望兒子快樂成長,德育良好,就是最適合他了!

引用:請教一下當年扣門既心得,要不要很多沙紙在

原帖由 BabyYukYuk 於 14-01-06 發表
請教一下當年扣門既心得,要不要很多沙紙在手?
瑪小?我冇任何獎項,只是每日一定有親子故事時間,多看書,另外亞囝多口及cheerful.

引用:Quote:原帖由+IloveCS+於+14-01-06+發表瑪

原帖由 bubuG 於 14-01-07 發表
你小朋友是否來自九龍塘出名學校?
仔仔不是名幼生,只是學卷幼稚園,但叩門時好多名幼生著埋校服in.

引用:但是若派不到心儀學校,能否扣門瑪小? +

原帖由 cherrieshum 於 14-01-08 發表
但是若派不到心儀學校,能否扣門瑪小?
可以,你可照入申請表,
但上年不是個個有得in。

引用:Quote:Yvonnehoney+發表於+14-5-27+16:42+

原帖由 cmlam12 於 14-05-27 發表
謝謝你!  
你回答很清楚, 也講中我一直好想知, 但又不懂問的東西!
瑪小,

別人說課程會教快半年,
而英文頗深,
是真嗎?

Yes ,英文小一教快半年,另外也用圖書reader 今小朋友學多點生字,也有專題活動!

至於校風好嗎?
我認為好好,因不小學生的家長是校友,大部分都好有歸屬感,對母校好有心

好少聽區內家長講這校,
她們說想揀卻不敢揀!?
我上年就是不敢揀,最後有幸扣門入到,好好彩!

回覆:請教40網的家長們 :-)

瑪小的功課量又如何呢?

我認為適中,並不過多。

小朋友每天需花多少時間呢?

通常六點前可做完,但也要看小朋友專不専心

需否在外補習呢?
只星期六學英文

請問叩門時,
是否需要提交portfolio?

我有交

小朋友在幼稚園時都百般學藝呢?

冇証書冇獎

而你們是否也心儀直上瑪中呢?
好大機會直上,因瑪中成績雖不是最top 但學生大多又純又乖,因八成瑪小直升,品德教育不錯,而且成班朋友仔認識十幾年一起,應該是不錯的成長回憶吧!

‹ 上一主題|下一主題