用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新亞中學
go

新亞中學 [複製鏈接]

新亞中學,校風及課程,老師又如何?
有沒有家長分享?
最好在此校就讀更好?

0    0    0    0

回覆:halriys 的帖子

各位家長分享下呀!!

進步中 .

回覆:yovin 的帖子

謝謝分享

除了進步中, 有無其他家長分享下, 日常看見的學生品行, 或街外的行為......

學生品行 OK

派咗去新亞, 都註咗冊先啦, 其他叩門又要等,  點知去到見到D老師, 同學,同家長義工都好真誠, 我問D問題好直接, 佢咃都詳細解釋。

呢間新亞就係訓練中一同學招呼家長, 老師話個個學生都好重要, 只要學生肯學,  有好多機會俾佢, 我個仔比較怕事, 冇信心, 如果來呢間, 應該幾好, 而家放心好多, 費事再四圍撲!

網上有人話新亞入大學得10%, 我註冊時見到有資料貼出來, 上年就有成差唔多50人大學啊, 不過主要係中大, 科大, 城大, 唔知點解冇乜HKU.

新亞中學的資料:
1. DSE 入 U 率 (8 大)
中文大學 2人
理工大學 3人
科技大學 2人
城市大學 2人
浸會大學 2人
嶺南大學 1人
教育學院 1 人
合共 14 人 (10.3%)
備註:YOVIN 提供的考生人數是 170 人,校務報告顯示的中六學生人數是 145人,入 U 率按 145人計算。

2. DSE 入 U 率 (其他)
公開大學 2人

3. DSE 入讀副學位課程 5 人

資料來源:http://www.nams.edu.hk/images/act/1112/1112hkdse.pdf

4. AL入 U 率 (8 大)
中文大學 3人
理工大學 1人
科技大學 3人
城市大學 3人
浸會大學 1人
教育學院 3 人

合共 14 人 (22.5%)
備註:校務報告顯示的中七學生人數是 62人,入 U 率按 62人計算。

5. AL入 U 率 (其他)
公開大學 2人

資料來源:http://www.nams.edu.hk/images/act/1112/1112hkale.pdf

回覆:LeoChan1973 的帖子

我是叩門入亦已註冊咗,由前天面試到昨天的註冊,我都覺得老師及同工們的熱誠及禮貌,在此印象非常好。

我都係派咗入黎新亞,註冊時d學生同老師都好有誠意,好好,但都有小小驚,好多人講校風麻麻,而家係咪轉咗校長,進步緊。
magiceyes96888892

引用:我都係派咗入黎新亞,註冊時d學生同老師都

原帖由 magiceyes 於 13-07-13 發表
我都係派咗入黎新亞,註冊時d學生同老師都好有誠意,好好,但都有小小驚,好多人講校風麻麻,而家係咪轉咗 ...
我都聽是換了校長,令補習班老師說這2年好咗,希望是.
你派去的?

仔仔很怕多功課, 請問這間學校多功課嗎?

請問而家各位小朋友讀得開心嗎?可否分享一下啊?

我都想知呀! 請問多功課嗎? 平均每日有幾多樣功課做架!
以及唔知上堂時會否多活動呢?
因我個都超唔喜歡做功課.
謝謝.

請問有冇人讀緊新亞, 多功課嗎?
‹ 上一主題|下一主題