用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 anyone receive 2nd interview call for 2014-2015 P1?
樓主: dadabbma
go

anyone receive 2nd interview call for 2014-2015 P1?   [複製鏈接]

回覆:LITTLESPICY 的帖子

我左右手各簽一個.攪掂晒.

回覆:sampapa 的帖子

如果冇去就唔會簽喇!
其實父母一齊去(時間許可),都可以為小朋友打氣和作為鼓勵,小朋友可能信心好好多!

醒目開學勳章

1st interview 完畢!
仲要等1個月,好緊張!

回覆:LITTLESPICY 的帖子

你說的是正確,我同意,當日都是我太太帶去面試的。

回復 Pertra 的帖子

應該沒有分別. 當年囡囡2nd int. 都是見謝主任.
其實係一家四口子

回覆:Pertra 的帖子

SMC收生是按能力收生,靠群帶𨶹係很少或沒有的。除了少許有兄姊就讀外。每年都有許多弟妹都不被取錄的。
跟已定標準收生的,

回覆:anyone receive 2nd interview call for 2014-2015 P1?

收到信、吾收

回覆:him0731 的帖子

你幾時IN完㗎?有冇Second IN?

回復 sampapa 的帖子

I don't really agree with your comment "SMC收生是按能力收生".   Don't forget these kids are only K2 (5 years old).   Can they really assess their 能力 at this early age???? No way.   We also know girls are normally develop quicker than boys at this young age, does it mean they give offer to many girls.

I just think the 45-60 mins Interview is only a snapshot of these kids.   Whether they have the 能力 is anybody's guess.   The selection criteria is only a way to screen kids which THEY THINK will perform well, not their 能力.

I am still very disappointed this school don't tell parents the real expectation of the process.   Calling parents for 2nd interview 2 weeks after 1st interview (behind our backs) instead of the 1 month which the Admin Office tell parents is totally NOT acceptable.   I will not consider this school anymore.

回覆:PoohsBaby 的帖子

學校按考生能力收生的,大家都同是5歲的孩子一齊去考的,應該相差不大。
你說女孩發展較同年齡的男人好,這是事實。所以每年收超過一半是女生。真的是女多男少。但是到中學部收中一生,則男多女少。
學校的收生方式是許多人覺得怪和差的。這點可不否認或承認。只是我們要入這校,便要跟SMC遊戲規則。或是不考這SMC.這全是家長決定。
亦有人覺得奇怪是5月尾已開始收人面試,為何在八九月才舉辦簡介會。亦不得其解。

我自己也是一個普通的SMC家長,亦不會也不可過問學校行政事情。只要學校敎好我孩子的學術和品行。其他事情,應該對我影響不大的。

想問問in完, 點解有D小朋友攞住圖畫出黎, 我見有D 和我小朋友就冇, 佢話咩支筆無墨畫唔晒, 都唔知佢講乜, 其實有冇分別呢

回復 soscho 的帖子

我個仔都冇拎住畫出嚟,佢話入到去可以選擇玩玩具,睇書定畫畫,所以冇拎住代表你既小朋友冇揀畫畫,或者佢畫完冇帶張畫出嚟,應該同內容冇關係。

回復 ShinyXO 的帖子

咁如果揀左玩具係咪實無行呢?

回復 soscho 的帖子

我個仔話佢玩劍囉
唉...唔惗咁多喇,反正都in完,順其自然啦!

咁又係, 佢收我仲煩, 因我一心想自行

回覆:ShinyXO 的帖子

唔駛灰心,我個女上年都係揀玩具,最後第一輪in收waiting,到咗今年3月學校call 2nd in,最後都有offer.  (我個女係細b,唔知係咪學校會考慮應考年齡,所以到3月先call 2nd in,不過只係我估的)  另外,如果真的很喜歡SMC的家長,建議如果收waiting letter,你地呢幾個月要努力寫叩門信,有乜後補資料都盡量提供。

回覆:anyone receive 2nd interview call for 2014-2015 P1

請問有冇7月8日前後in咗嘅家長收到call或者信?過了一個月都未收到通知是否要向學校查詢?還是學校太忙,多等一個星期先?

引用:唔駛灰心,我個女上年都係揀玩具,最後第一

原帖由 Mybb-TinaKwong 於 13-08-09 發表
唔駛灰心,我個女上年都係揀玩具,最後第一輪in收waiting,到咗今年3月學校call 2nd in,最後都有offer.  ( ...
恭喜你!那你收到waiting信後,寄了多少封叩門信比學校?我諗我都要準備下,寄太多會太囉唆嗎?

回復 pochario 的帖子

我都好想知, 過晒1個月了.
‹ 上一主題|下一主題