用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Oxford Path 定迪士尼美語?
go

Oxford Path 定迪士尼美語? [複製鏈接]

爭扎中,只可以2揀1~成幾萬蛟~有朋友話唔好買添~各位用過的媽媽~可否俾d意見我?我bb而家4個月~thanks!!

10    0    2    0

回覆:Oxford Path 定迪士尼美語?

英文.美語.

你想個細路學哪個??

我都煩緊應學哪個.

我乜都無買.只睇youtube都好多些學.

Pizza1234    發表於 13-7-23 17:33

引用:爭扎中,只可以2揀1~成幾萬蛟~有朋友話唔好

原帖由 manwai33 於 13-07-01 發表
爭扎中,只可以2揀1~成幾萬蛟~有朋友話唔好買添~各位用過的媽媽~可否俾d意見我?我bb而家4個月~thanks!!:ki ...
而家俾D兒歌佢聼,一歲左右才考慮都未遲!買吾買幾萬蚊教材好視付家有冇時間去自己找材料去教。7月書展去睇比較下,睇下值吾值得。

引用:Quote:原帖由+manwai33+於+13-07-01+發表爭

我唔知哪個好.

我識兩家人因為有兩個細路就買迪士尼.好似扺d. 但結果我都無覺得佢地英文特別好.

我就鐘意用free resources.

同埋省左的錢我比個女去每日三個鐘英文playgroup .

好似效果仲好.

點解一定係呢兩個2選1?
太貴啦,其實有類似內容既教材有平好多既選擇
建議你再睇下先啦

如果自己冇時間教佢, 而家好想用呢d教材, 可能oxford path 會好d, 如果你又頂得順果隻似parrot o既物體o既怪叫聲音的話...
利申: 兩套都冇買, 但兩套都睇過, 了解過...

引用:如果自己冇時間教佢,+而家好想用呢d教材,+

回復 jannychan 的帖子

嘻嘻, 真係青菜豆腐各有所愛, 我一聽見佢講o野我就想熄機!

引用:回復+jannychan+的帖子 嘻嘻,+真係青菜豆

純個人意見.

我不會揀卡通公仔講野的給小朋友.

1. 正常人不會用那種聲講野. 唔通想個細路講野似動物?
2. 根本睇唔到口形. 我問過oxford個sales. 佢話唔使睇.聽到就得. 但我地教個細路講中文.都誇張大個口比佢睇住啦.

反而芝麻街那種有些西人細路講野會好些.真實好多.

利申: 兩套我都無買.

Pizza1234    發表於 13-7-23 17:35

manwai33 發表於 13-7-1 00:48
爭扎中,只可以2揀1~成幾萬蛟~有朋友話唔好買添~各位用過的媽媽~可否俾d意見我?我bb而家4個月~thanks!!:ki ...

一個是美式一個是英式英語。迪斯尼可以小朋友自己看(DVD),可以一邊玩兒一遍聽(CD),可以玩兒(拉卡),有時候我需要自己的時間就會讓他們看,他們很喜歡。oxford要家長一起讀,培養孩子的閱讀習慣,而且拉近親子關係。內容系統,同時學習phonics. 迪斯尼好像沒有phonics的內容。我是買了迪斯尼,也買了oxford一部份,也有借閱。選擇的時候應該考慮將來孩子可能生活的環境是美語還是英語,另外也可考慮孩子上學時候學校的語言老師是英式還是美式。經濟方面也需要考慮。雖然非常後悔買了迪斯尼(因為我偏向英式英語),但是孩子們喜歡真的是令我安慰好多。

回復 manwai33 的帖子

一定是OXFORD PATH!加上宜家出埋OXFORD PATH PRIMARY,一定是OXFORD PATH!

得闲上去youtube睇吓A J Hoge http://www.youtube.com/user/ajhoge
佢教英文很有道理,也说出为何我们学成世英文,记埋咁多grammar rule,但最后都是学得唔好。

兩套來講,Oxford Path 有同家長互動練習,書有故事性。兩套教材我都有,一套別人送。我建議Oxford Path. 今年書展比較吓,用教材或自己選擇書本。如家有時間,自己教當然最好。小朋友個個不同,冇一個教材係最好,只有合適的教材。

Pizza1234    發表於 13-7-23 17:36

多謝各位的意見,我去書展睇下先~

我囝囝由三個月開始用迪士尼美語,很喜歡我與他一起看那套書和對學英文很有興趣。

Pizza1234    發表於 13-7-23 17:36

回覆:Moonlight819 的帖子

我个女3岁,两套都无,只是返咗9个月Norwegian International School,宜家英文好像native咁。语景真利害!

‹ 上一主題|下一主題