用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一IS 是否難取高分?
樓主: pooh仔
go

中一IS 是否難取高分? [複製鏈接]

回覆:安格斯媽媽 的帖子

而家歷史科出題同我個年代已經唔同哂, 好似歸納幾個年代的共通點作比較, 例如不同年代暴君等等。我女上學期都考得好差, 後來補習姐姐隔個個星期補完中文, 會同佢當講故事咁, 加入那個年年嘅人物, 譬如曹操性格, 同佢阿仔七步成詩嘅故事, 慢慢女就接受咗.......今次考試, 有大進步, 佢話全級甲部選擇題只有10幾人岩哂, 佢係其中一個。

歷史係好悶, 對仔仔呢類理科人係有難度呀, 慢慢試下唔同方法引發佢學習興趣啦。

回覆:pooh仔 的帖子

我都唔識答你,因我當年無讀過。
不過,中文好明顯同我以前唔同曬,
死背一定無用。

回復 安格斯媽媽 的帖子

平均分40分是我仔寫未經証實,本班名次是第一,他話有一條12分題全班只有他完成,所以成績拋離,其他班成績不清楚,要下月派成績表才知,但上次test我忘記他成績可能被拖低的,上次ut65分已是49/144了

kilykilyk  叻仔  發表於 13-6-30 02:21

升上中學各科都不可以再靠死讀死背的了,要懂得去分析去比較。IS是否難取高分,好睇學校怎樣出卷,如果填充是非題比重大的話,咁一定可以取高分,我覺得取8字頭已經好勁,但有位讀迦密的朋友仔竟取得九十幾分
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

orangebb 發表於 13-6-29 13:48
而家歷史科出題同我個年代已經唔同哂, 好似歸納幾個年代的共通點作比較, 例如不同年代暴君等等。我女上學期 ...

AGREED!!
依家讀中史不同以前"明刀明搶"去考.  
我囝校題目全是理解題, 如有兩個人在對話, 你同意哪個說法及闡述同意/不同意理據??又如從這3幅圖中, 請指出是哪項物品及其特徵?? 
如一段文字是要推斷是哪皇帝功績,或什麼動亂及此動亂的影響等?? 但題目不是會寫明清楚可一望而知的。 又如兩次分封屏藩的目的比較?? 兩朝代的郡國并行制及中央集權制比較等。 
我會問囝囝為何漢武帝不再沿用其父的無為而治而引用新措施呢??? 
為何有些皇帝要和親不進攻外族?? 
什麼因素下, 外戚及宦官可專權?? 你望吓登基皇幾歲上位, 執時時間多長??  
死背死讀是可以,但讀歷史不是這目的囉!

kathy_0246  非常同意!  發表於 13-7-5 13:02
kilykilyk  係囉..連HIST或有些其他科目都係咁出問題  發表於 13-6-30 02:25
vincher    發表於 13-6-30 00:06

黃巴士 發表於 13-6-29 17:37
AGREED!!
依家讀中史不同以前"明刀明搶"去考.  
我囝校題目全是理解題, 如有兩個人在對話, 你同意哪個說 ...

黃巴士, 你好叻呀, 真係咁樣問架, 我一時都講唔出以上嘅題目, 但係佢地真係咁問架, 我"立"過眼阿女D考試題目, 真係好難架, 我見到都滴哂汗, 同我地以前完全唔同, 唔係死背就得架, 真係要融會貫通, 真係唔易架!

引用:請問有經驗家長,+IS+考問答題是否冇得溫?+

原帖由 pooh仔 於 13-06-29 發表
請問有經驗家長, IS 考問答題是否冇得溫? 亞仔成日失分在這,還是佢仍未掌握到答題技巧? 要怎樣教佢?
還 ...
請問仔仔讀中還是英? 對課題的理解是否充足?
我的高中是讀理科的,以我自己的經驗,is並不是考核學生的背誦能力,而是對一些科學理論的充分理解,並能以此與日常生活作出聯系。所以is的問題並不能直接copy and paste from textbook。

想中史合格,可以考慮背答案。我囡學校份卷有一半係問答題,要佢融匯貫通咁答係唔可能的,因佢連關係都搞亂。我見時間緊逼,佢仲一條都答唔出,唯有叫佢好似我考會考咁背天書,結果都有差不多70分。
至於話幾個朝代比較,以前都有,但是係高中時。

e一ing_yeung 發表於 13大-29關个2乩,:3死址
想確H口1史合格,可以考慮背答案。我囡學校份卷有一半係問答題禍门要佢融匯貫通咁答係唔分。能的,因佢連關係都搞亂 ...

想合格或高分,中史確是不離“背”。幾個朝代比較應是高中才会出,我寫得混乩了。但其他如出圖判定等,碓是現在題目。衡常的題目佔大部分,但我囝校題卷全是問答題。
見有位同學仔上学期時,成本中史書背灑,答題唔理3721答灑全頁書內容,因題目少,寫得快,無錯字,結果有9x,因答多不扣分。
至期考,仍背足書本,題目种類多,又是大包圍去寫,結果寫不切重點而答不完。
個人不反對死讀取高分,但都要曉得如何運用回背了的內容?離了題-topic是IS!
'

回覆:黃巴士 的帖子

唔緊要, 都可交流讀書方法

回覆:小傑媽媽 的帖子

IS懶惰理解強英文好拎高分不算難,相反中史要記熟、寫再要運用拎高分更難,兩科都叻應是理解力好背頌及中英默書好的

回覆:小傑媽媽 的帖子

你小朋友呢個情況, 我女小學時係常犯, 試過考試成版做漏, 因為係底面印, 唔係張張係咁, 所以出事, 另外無間線比佢寫, 又當唔洗答.......要戎除唔小心, 關鍵係要覆卷, 一定要叫佢驗屍咁, 底面睇, 逐條睇, 有時問題係好隱蔽, 一條大問題係包含幾個小問題, 小朋友有時會以為係描述而已, 我當時解釋比個女聽, 有問就有答, 唔清楚唔肯定就寫d野, 好過一分都無。

AC117 發表於 13-6關30 02:42
IS懶惰理解強英文好拎高分不算難,相反中史要記熟、寫再要運用拎高分更難,兩科都叻應是理解力好背頌及中英 ...
同意!理解好十英文好-拎高分關鍵。

woodst 發表於 13-6-29 22:59
在台灣買, 但本書印有HK售價
圖解物理學, 圖解生物學, 圖解化學 (Knowledge Base) 一系列的其中三本
原著係 ...
請問這套書香港得售嗎?我在哪裡可找到呢?

woodst  我沒留意, 或者試吓一些專賣台灣書的店, e.g.銅鑼灣成x, 其實一系列有廿幾本  發表於 13-7-1 10:01

回覆:中一IS 是否難取高分

對科學增加興趣的話,我有一個提議。如果你仔仔囡囡係用英文學sci, 可以上youtube search spangler science cool experiment.好多實驗都係關於依加嘅課程,仲好好睇!

orangebb  謝謝分享!  發表於 13-7-1 14:27
黃巴士  好睇  發表於 13-7-1 14:21
‹ 上一主題|下一主題