用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望同將會和小朋友報小學的家長分享下我的選校經歷 ...
go

希望同將會和小朋友報小學的家長分享下我的選校經歷 [複製鏈接]

回覆:希望同將會和小朋友報小學的家長分享下我的選校經歷

其實呢家好多冇111都冇得ln,就算有111,有D都唔俾1n!我覺得學校除了1n自己的喜好外,111都應該俾人1n下!

引用:我已經講過今年小朋友太多,地區名校好多內

原帖由 786 於 13-06-22 發表
我已經講過今年小朋友太多,地區名校好多內部認購都分唔云,要好好考慮二線學校。九官,1-1-2都多到呢.... ...
就算分唔雲,你開interview board , 都做樣俾111參與下,111都唔俾1n,何解呀?cert , 名幼,校長交情。。。呢D米做壞自己個朵,收生質素可能好高,米間接鼓吹怪獸家長!

引用:其實從來都冇講過1-1-1一定有得IN,如果你

原帖由 Bao.Jin.Dup 於 13-06-22 發表
其實從來都冇講過1-1-1一定有得IN,如果你係學校,為左唔浪費太多時間,都會係只想揀一些突出既學生黎見, ...
甘就係令到家長愈來愈怪獸,就算好像話什麼小朋友德育再好但見都冇得見,點表現?即係呢家鼓吹入名幼同拎cert 啦!係唔係甘意思?又想請問下如何知道小朋友特出一D?

引用:Quote:sissysze+發表於+13-6-22+14:15+想問

原帖由 Jessy 於 13-06-22 發表
又係喎!!! 係話"優先"咋喎!!! 咁得10個8個位校長老師都唔夠分, 所以咪in都無得in, 唔好嬲啦!! 唔到樓主控 ...
我又甘理解111應該俾機會見但冇話一定收!優先這個詞語可用作有相同條件下優先取錄!

引用:Quote:cautionchan+發表於+13-6-22+07:25+

原帖由 ha8mo 於 13-06-25 發表
朵係靠升中派位做出來的,不是收生扮公平就得
呢層當然!

引用:如果唔打算收,+唔邀請去面試可以慳番時間和

原帖由 easybring 於 13-06-25 發表
如果唔打算收, 唔邀請去面試可以慳番時間和精神去第二間.
但係邊個肯定In都唔ln就唔收?背后原因莫過於名幼,profolio , 獎項?點評定?鼓吹"虎"爸媽?

引用:Quote:原帖由+cautionchan+於+13-06-25+發

原帖由 sissysze 於 13-06-25 發表
校長會比指引點揀人架啦
唉!

‹ 上一主題|下一主題