用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2013/14 荃灣何傳耀小學~入學
樓主: yutinlung
go

2013/14 荃灣何傳耀小學~入學 [複製鏈接]

引用:Hello!++Everyone!我今年大抽獎抽到呢間學

原帖由 yutinlung 於 13-06-15 發表
Hello!  Everyone!

我今年大抽獎抽到呢間學校...
Hi Milk~我小朋友今年都係派到何小,雖然覺得何小唔係差,但都希望可以叩下其他環境較好嘅學校,不過希望不大啦~唯有同阿女一齊投入何小生活啦

回覆:yutinlung 的帖子

我擺第二呀~你小朋友係囡囡嗎?你會選擇普教中嗎?7月6號考分班試啦~

引用:no,+係仔仔,我選左普教中,但我個仔普通話都

原帖由 yutinlung 於 13-06-26 發表
no, 係仔仔,
我選左普教中,
但我個仔普通話都係一般, 未必入到
應該唔會特別溫啦~我囡囡數學比較差,中英都ok,普通話就真係非常之普通啦,但都想佢入到普通話班~
分班試就順其自然啦~輕鬆埋今個暑假,就要努力啦~

引用:Hi.+我地最後都係讀何小,今日仲去買咗校服

原帖由 hoyshc 於 13-07-06 發表
Hi. 我地最後都係讀何小,今日仲去買咗校服和書。你地呢?
Me too~今日係阿女第一次到這校,希望佢來緊6年有愉快嘅校園生活~

引用:我有個學生讀這間,+我覺得這間英文教材做得

原帖由 suki35 於 13-07-07 發表
我有個學生讀這間, 我覺得這間英文教材做得很好,是一間很好的小學
感恩~多謝你咁好嘅分享~好少聽見其他人分享何小,所以對此校了解唔多,如你所講...係件非常好嘅事~

suki35 發表於 13-7-9 00:11
回復 love-baby 的帖子

用心的學校不多, 我另一學生於名校就讀, 課程深(正確是用書深, 平日worksheet卻像 ...
多謝你~我好有興趣想了解多D教小朋友嘅資訊,多謝你分享~

回覆:2013/14 荃灣何傳耀小學~入學

大家有收到分班信嗎?因為之前學校話會8月寄信通知,我未收到,所以想知大家有收到嗎?thx

引用:Dear+all,+sorry+for+delayed+reply,+上次

原帖由 yutinlung 於 13-08-07 發表
Dear all,
sorry for delayed reply,
上次去買校服...買書簿...校車...一次過搞哂
但suki35好係想搵客囉~:;pppp:

引用:我自己不是這校的家長, 但鄰居的孩子是升

原帖由 sampapa 於 13-08-08 發表
我自己不是這校的家長,
但鄰居的孩子是升小一及小三。
我和他家長很熟絡,除了校舍舊和細外。沒有甚麼比思 ...
多謝你咁好嘅分享~令入讀小朋友同家長對學校了解同增添信心~

今日收到信啦~阿女係b班~但無講係唔係普教中班~大家咩班呀?係唔係同班呢

引用:我都收到信喇,亞仔派A班。已問學校A,B班

原帖由 hoyshc 於 13-08-15 發表
我都收到信喇,亞仔派A班。已問學校A,B班係普教
咁就好啦~希望我地小朋友有開心嘅校園生活~

引用:Quote:yutinlung+發表於+13-8-9+16:03+回復

原帖由 cwhtcybb 於 13-08-17 發表
好似係小四先分精英班. A B 班係精英班.

小一至小三既 A B 班只係普教中班, 唔係精英班.
咁都幾好~1至3年班可以適應校園生活同了解學習考試模式,4至6年班就因才施教,希望小朋友都可以開心學習~

引用:我日日返屋企問阿女,今日返學開唔開心呀?

原帖由 cwhtcybb 於 13-08-18 發表
我日日返屋企問阿女,今日返學開唔開心呀?佢日日都答我開心…做阿媽聽到小朋友開心自己都開心…

相反聽到 ...
返學開心真係好緊要

返完3日嘅小一適應班,阿囡好開心好鍾意返學,放學時都好多分享,亦認識了兩個朋友仔,放學時都難捨難離~希望佢正式返學時除左開心玩之外,亦會俾心機上堂

引用:回復+love-baby+的帖子 方便既話,+記住同+

原帖由 cwhtcybb 於 13-08-30 發表

方便既話, 記住同 同班同學 既家長互相交換電話號碼, 小朋友好多時漏左d野又唔知 ( ...
明白~多謝你提點~

請問各位:9月3日要帶嘅野:
a.中文作業(是小一上第一冊,第二冊,小一下第二冊對嗎?)、工作紙 (是小一上第一冊,第二冊,小一下第二冊對嗎?) 及補充練習(是同步綜合練習1上)
b.中文書(一至二年級)(是小一上第一冊,第二冊,小一下第二冊對嗎?)
c.文稿紙(我們未有嗎?)
d.普通話作業(是第一冊嗎)
因為唔知係唔係要帶晒,所以請各位家長指教~多謝各位~

引用:佢所講既上下冊全部都要帶+ +

原帖由 cwhtcybb 於 13-08-31 發表
佢所講既上下冊全部都要帶
明白~thx~

想問星期幾著運動服,手冊有寫嗎?因我睇唔到有~

引用:回復+love-baby+的帖子 通告唔會寫架...+

原帖由 cwhtcybb 於 13-09-02 發表

通告唔會寫架... 等手冊既時間表出左你就知架喇. 除左體育堂之外, 好似做護脊操果 ...
多謝你回覆

引用:同學仔,你地有冇包書呀?

原帖由 hoyshc 於 13-09-02 發表
同學仔,你地有冇包書呀?
我有包吖~見有隻日本嘅包書膠都幾輕,所以包左都ok~

‹ 上一主題|下一主題