用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 長沙灣協和vs 聖安德烈
樓主: babydonald
go

長沙灣協和vs 聖安德烈 [複製鏈接]

老實講我派咗太子協和,我都有去叩門,但發現其實沒有最好,只有最適合自己的,才會讀得開心,right!

作為父母親,當然想子女有最好的,但我只憑一個信念。若果大家都覺得好,是否代表對自己的好,六年小學生活,不單是學識上增加,而是個人的品格操行上的訓練,若果學校老師也就不到好榜樣,那怎叫學生模仿(你們都知,有時老師講一句,好過父母講十句)。我是今年九月才選校的,若果是今年已派了學校的家長,也就快快決定,大家應該不會到最後一刻才知什麼學校適合貴子女吧。讓等候補位的家長,可以快點得知結果。

引用:作為父母親,當然想子女有最好的,但我只憑

原帖由 bbq2008 於 13-06-27 發表
作為父母親,當然想子女有最好的,但我只憑一個信念。若果大家都覺得好,是否代表對自己的好,六年小學生活 ...
Agree.

簽名被屏蔽

引用:真心關愛學生的學校就是好學校,老師的言行

原帖由 fong2005 於 13-06-27 發表
真心關愛學生的學校就是好學校,老師的言行舉止直接影響學生,我二個女在聖安德烈讀左六年,我真心感到校方 ...
你兩個囡囡升中派的好嗎?

若是今年升中,都未出結果!我相信讀得開心,會比心機上堂、考試,成績應該唔會太差。希望fong2005的女兒,有一所同樣關心學生,有愛心的中學!

啊,我追左fong2005個post,係咪入左培道?

回覆:長沙灣協和vs 聖安德烈

簽名被屏蔽

babydonald 發表於 13-6-26 16:37
你講中我心入面個句!協和個名係晌,但有乜係我鍾意又講唔出,老師冇愛心,派位又唔係太好。小朋友畢竟要讀 ...

我同你想法一樣, 但已經比好多人話傻.

Aauqkqq

我去協和open day 又唔覺有咩問題,不過真係好多人,聽校長講嘢時台下D人好嘈(可能因為有好多細路啦),但都冇老師叫人安靜。所以...唔多覺老師惡/冇愛心。

我這個月成日打電話去協和問嘢,我諗佢地呢排應該好忙,但office職員仍好有耐性咁答我問題和替我follow up,有次將我既case forward 咗俾老師,那位老師也是態度很好的。

之前睇過D有仔女讀緊協和既媽咪話D老師好好,小一的老師對學生仲呵護備至、循循善誘,好似仲當佢地係幼稚園學生咁(搵唔番個post)。我諗都係聽insider 分享會可靠D。

我不清楚聖安德烈,所以不會comment,不過佢升中,好多去咗佢隔壁那間band 2C中學。

babydonald 發表於 13-6-26 16:37
你講中我心入面個句!協和個名係晌,但有乜係我鍾意又講唔出,老師冇愛心,派位又唔係太好。小朋友畢竟要讀 ...

協和派位有點唔好呀?

happybbng 發表於 13-7-5 00:50
我去協和open day 又唔覺有咩問題,不過真係好多人,聽校長講嘢時台下D人好嘈(可能因為有好多細路啦),但 ...

有冇實質証明派了幾多去間band 2尾學校?

經過深入考慮最後我揀左協和,在學術是比較優勝。

jeremyphlam 發表於 13-7-5 11:58
有冇實質証明派了幾多去間band 2尾學校?

從聖安德烈網頁見到咋, 沒有詳列所有升派中學, 只列出最好的六七成, 當中包括有26個入咗嗰間band 2 尾中學.

引用:Quote:jeremyphlam+發表於+13-7-5+11:58+有

原帖由 happybbng 於 13-07-06 發表
從聖安德烈網頁見到咋, 沒有詳列所有升派中學, 只列出最好的六七成, 當中包括有26個入咗嗰間band 2 尾中學 ...
其實好多學校都是報喜不報憂吧!

‹ 上一主題|下一主題