用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急!名幼稚園係唔係容易D入直資或私校? ...
go

急!名幼稚園係唔係容易D入直資或私校? [複製鏈接]

本來讀緊地區名幼,但最近有間係九龍口裨好好既名幼稚園收左囡囡讀K3,究竟轉唔轉好呢?只讀最後一年對升直資有冇幫助呢?面試時是否交K2的成績表?定係有D學校真係會睇小朋友黎自邊間幼稚園,收既機會又會高D呢?而家讀緊果間以往派小學就麻麻,但九龍果間就派得好好,值得轉嗎?請指教!!!
   0    0    0    1

多數學校在K2下學期或升K3暑假報名 ,都係收K2成績表,

有D學校在大抽獎前有結果(即一月前) ,小朋友只轉咗校幾個月,仲適應中,不知幫助有幾大

新校小朋友考到好學校,功夫是由K1累積的,不是三兩個月K3學的
我不是說你囡囡實力不夠,只是5歲人仔,K3上學期要面試,又要適應新環境,不知會否影響表現

"派位"和kg是無關的,如考小一的話,其實除了出名深的kg, 大部分都未必一定應付到所有小一面試學術性的題目,多offer的我想信是本身很叻和出面學很多嘢。

我聽一些mami, 有些小學,到了叩門階段,名幼是有一定的advantage。如決定轉,summer就要和你小孩補一補在新校k2教過的知識,唔係去到新環境仲要上堂一舊雲就。

回覆:急!名幼稚園係唔係容易D入直資或私校?

口碑好好果間,派小學派得好,好可能係小朋友父母自己讀過間小學,未必完全係幼稚園功勞,K3先轉,好似效果不大喎

.除了學校本身名氣外,家長的投入亦很重要,在名幼很多家長讓孩子在外面參加大量興趣班及補習班,在小一面試時成功比例自然高,
但係如果交通及金錢不是問題,亦該把握此機會,雖知来年升小一的競爭亦應十分激烈,如果你一心是要考私小或直资,便不該放棄任何增值機會。

我咁睇,考學校應該分別不大,但小一銜接可能會好d,但今年可能要努力跟一跟K2已教嘅嘢

無LaLa, 整撻La.

除非是寶X 幼稚園目標 SPCC, 如果唔係讀名幼與升直資直接關係不大。不過名幼課程較深,一般比較多 NET, 會幫你打好學術基礎升小一。而讀普通幼稚園但你有 keep up小朋友的學術,其實效果一樣問題不大,唯一分別是名幼學費全包,後者要自己出外比錢花時間學。

要轉一早轉,K3轉盞搞。

小朋友無晒朋友無人玩,重新適應新老師和新環境,仲要同時考私小直資,壓力好大。除非龍校,否則吾好轉。

引用:我仔有個託兒所的舊同學幼稚園轉去九龍塘聖

原帖由 ha8mo 於 13-06-13 發表
我仔有個託兒所的舊同學
幼稚園轉去九龍塘聖貓
結果都係乜都考唔到
讀聖貓冇offer好少喎,一般聖貓家長都係怪獸一族,我估個問題可能係“托兒所“

CoffeeCake  我都聽唔少啦!
佢地一年800幾人畢業(?),唔會800幾人都手揸好野咁掂呱?  發表於 13-6-13 12:14
bobbob  我都識人讀st cat乜offer都無喎  發表於 13-6-13 11:51

引用:要轉一早轉,K3轉盞搞。小朋友無晒朋友無人

原帖由 Jane1983 於 13-06-13 發表
要轉一早轉,K3轉盞搞。

小朋友無晒朋友無人玩,重新適應新老師和新環境,仲要同時考私小直資,壓力好大。 ...
同意,K3轉太遲了!

我只覺得 寶X & 基X堂 先算係名幼...

其餘只可以說是較多人認識/報名的幼稚園...
還有一些叫龍幼或半龍幼, 但唔係保證 100% 直升

其實名幼只係多家長認同佢地既教學, 唔等於讀完班小朋友識飛o既.

不過, 通常扣門果時係有d優勢, 起碼有得in.

好多學校講明要K2成績表,K3返學冇耐已經要交表,所以冇咩特別幫助。只可以講有K3呢年谷佢,到叩門表現好d

首先樓主你講咩直資同私校小學先? 好出名幾千人考嗰d? 如果係, 我建議你去d名幼websites再加埋睇睇之前bk有發過嘅文嘅資料, 大約你都會計到每年呢d名小收左幾多"名"幼, 同埋邊間, 仲有幾多位比d無咁"名"嘅幼稚園. 你會見多好多嘢, 先做做功課再決定吧!

如果覺得對現在依間唔滿意,我會建議轉,否則,以靜制動,喇士一年,唔好搞咁多野啦!

‹ 上一主題|下一主題