用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有女初長成
go

有女初長成 [複製鏈接]

今天囡囡考完試,有時間帶她去報暑期活動!要等9/7先放榜,才知道升上那間中學,都吾知到時要吾要返去讀預備班,只好報一D不太貴的課程,就算到時吾去,都無敢肉赤,所以去報了一些課程。
正在等巴士的時候,剛剛附近有幾間中學的學生都放學,他們連群結隊到快餐店,他們不是要考試需要溫習嗎?看見他們好像很輕鬆似的!有些還拖著手像拍拖!
我都擔心女兒升上中學後,心態變得潵漫,學業馬虎。我馬上提醒她不要那麼早拍拖,她答道只想讀女校,原來她不想/懂說不!
古語有「養兒一百歳,長憂九十九!」我現除擔心她的派位結果,更加怕她太早拍拖。
請問你們接受子女在初中拍拖嗎?有無辦法先預防呢?

14    0    0    0

或者我好老土,但女升中前我想盡年青人最有可能同家人出conflict的地方,就同她約法三章,有言在先就好辦事得多。E.g.

1. 如果我唔識你同學/她家人(personally),就唔可以去人家玩/做project
2. 只有長假先可以約同學去睇戲之類(每果長假不多于兩次)夜街免問。
3. 不介意同學打電話來,但唔好講閑話(煲粥)
4. 在外時請報平安
5. 適當使用internet/whatsapp之類(如有,我女無)

。。。。之類,你諗下有乜啱你,自己adjust一下。年青人來來去去果幾味。大家agree左個大家可接受的方案,就跟著做。見阿女做得好,令你安心,又可以放鬆一d。總之先緊後放。

回覆:有女初長成

簽名被屏蔽

fong2005 發表於 13-6-8 08:18
我女讀九龍城女校,好多活動到佢好唔得閒,平時除有學校通告的活動可出外,其餘一概與我同行,返學放學有拍 ...
我女都係讀女校,但經常看見有同學在街上拖着其他校的男生(是否同一人就無為意)。最近學校開放日及音樂會,見有很多男生來,即代表.......唉都有啲擔心。但一早已言明不容許中學時期拍拖,最大問題係手機數據上網,如果未有,千萬不要有這功能,就算是免費送的也不要。早掛因這樣弄到很吾開心,無論行,企,坐,睡,食飯,做功課,溫書.......都搓住個電話。學業退步了很多,早排將她的數據停了,才正常少少,就考完試,佢實會要求開數據,都吾知可以怎樣拒絕,唉。

Yanamami  我女仲用緊2G機,儲值卡。  發表於 13-6-8 10:36

lm251099 發表於 13-6-8 08:52
我女都係讀女校,但經常看見有同學在街上拖着其他校的男生(是否同一人就無為意)。最近學校開放日及音樂會 ...

真喺~~讀女校唔代表唔會拍拖。。。

回覆:Yanamami 的帖子

可能男仔好少少!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:Yanamami 的帖子

同意,男女仔在地鐵一樣有機會撩人或俾人撩,

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-6-8 11:21
可能男仔好少少!

男仔中一、二仲傻吓儍吓,可能無女仔咁早諗拍拖呢方面,但中三開始就好難講

oscarmama 發表於 13-6-8 14:13
男仔中一、二仲傻吓儍吓,可能無女仔咁早諗拍拖呢方面,但中三開始就好難講 ...
女生會早熟好多!

ANChan59 發表於 13-6-8 11:22
吾相識的你都吾會釆佢掛。

Yanamami 發表於 13-6-8 10:39
真喺~~讀女校唔代表唔會拍拖。。。
可免既話千萬吾好俾智能電話及上網數據佢用。

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-6-8+11:22+同意

原帖由 lm251099 於 13-06-08 發表
吾相識的你都吾會釆佢掛。
睇過唔過電!

引用:同意,男女仔在地鐵一樣有機會撩人或俾人撩

原帖由 ANChan59 於 13-06-08 發表
呢句真, 我舊同事個老公就係地鐵識, 佢話日日同一班車, 一段時間後就, 見到就打招呼, 之後傾傾下就拍埋拖結埋婚。

orangebb 發表於 13-6-8 22:07
呢句真, 我舊同事個老公就係地鐵識, 佢話日日同一班車, 一段時間後就, 見到就打招呼, 之後傾傾下就拍埋拖結 ...
我都不是亂噏,阿仔在MTR鉽過俾格仔裙的女生撩,唔過電咪冇嘢發生!

我女都係九月升中, 同你一樣我都怕她太早拍拖, 所以佢細我就話佢知太細拍拖壞處, 就算拍拖也要給我看看那人, 這意識佢早而入腦, 所以我相信佢會懂保護自己, 明白什麼應該做, 什麼不應做, 另外係要認識佢朋友(家長) , 到時有咩風吹草動, 我都會知, 好過做出事後才知.

回復 SUSANNA 的帖子

你所講的和我所做的一樣!我女兒好玩得,好多男同學喜歡她,我曾直接地跟幾個男同學說求學階段不可以談男女之情。之前我建議她上了大學才好拍拖,但現在.....我知道是控制不了的,所以我不停地和她說高中也可,不過要讀書叻和想讀大學的男仔,才好考慮。
很可怕的是上星期五,我帶她去報暑期班,有些男學生望著她的樣子,真討厭!我立即提醒地教她說「不」!
可是少女情懷,我還是怕自己的女兒!

千祈唔好俾阿女睇Twilight 這種小說。

回復 piagetmum1 的帖子

吾明白!即是乜?

edith208  The series included romantic teenage love story, premarital sex and premarital prgnancy.  發表於 13-6-12 16:59

引用:我女都係九月升中,+同你一樣我都怕她太早拍

原帖由 SUSANNA 於 13-06-11 發表
我女都係九月升中, 同你一樣我都怕她太早拍拖, 所以佢細我就話佢知太細拍拖壞處, 就算拍拖也要給我看看那人 ...
真的是否年代不同?我會考後才考慮跟男子約會,未收到成績都不想發展。
自己兒子升中也提醒他,不要令同學誤會,他也識回應現階段只可暗戀,但是否真的控制到呢?希望他們懂得控制自己待真正思想成熟才考慮,要找的只可找一個懂事一齊為學業的人

Pennydorathy 發表於 13-6-12 02:12
回復 piagetmum1 的帖子

吾明白!即是乜
這是一套美國暢銷愛情小說,電影版在香港也有上映。在美國除了十多歲的小妹妹外,連阿媽級都中毒。
‹ 上一主題|下一主題