用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有女初長成
go

有女初長成 [複製鏈接]

今天囡囡考完試,有時間帶她去報暑期活動!要等9/7先放榜,才知道升上那間中學,都吾知到時要吾要返去讀預備班,只好報一D不太貴的課程,就算到時吾去,都無敢肉赤,所以去報了一些課程。
正在等巴士的時候,剛剛附近有幾間中學的學生都放學,他們連群結隊到快餐店,他們不是要考試需要溫習嗎?看見他們好像很輕鬆似的!有些還拖著手像拍拖!
我都擔心女兒升上中學後,心態變得潵漫,學業馬虎。我馬上提醒她不要那麼早拍拖,她答道只想讀女校,原來她不想/懂說不!
古語有「養兒一百歳,長憂九十九!」我現除擔心她的派位結果,更加怕她太早拍拖。
請問你們接受子女在初中拍拖嗎?有無辦法先預防呢?

14    0    0    0

朋友的男孩子大學未拍拖,佢媽有冇介紹嗎?說笑吧.現女孩子眼角高,要男友像韓星look

王家爸爸  韓星?可能是 artificial。   發表於 14-6-26 14:35

回覆:剛果公主 的帖子

Cello093 發表於 14-6-25 12:02
我朋友(男的)女兒中四時已希望她有拖拍,現女兒快大學畢業,他還未如願。
...
正面的看法是:可以集中精力學習。

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

王家爸爸 發表於 14-6-24 16:25
做家長的小朋友長大後拍拖時會擔心,但無拍拖就會更擔心。

我朋友(男的)女兒中四時已希望她有拖拍,現女兒快大學畢業,他還未如願。

annie40  应验了" 愈想有就硬是没有" , 愈加唔想又刚好拥有'了.  發表於 14-6-25 12:46

怎麼說呢?原來孩子拍拖,只是學業缐以外多了一條愛情線,可以沒有甚麼負面影響的,真的要計,可能是之前曾幻想她考試好到加零一,有機會見報。現在見報的機會非常渺茫,見得人就算了,順便熄左我那個虛榮心。現在有人陪出陪入,陪看醫生,很忙!心情頗好,對媽媽比從前更有禮貌,再掃走其他男孩的荳芽夢。年初自己主動申請往外國讀書,完全沒有甚麼「難捨難離」,反而高高興興有得走,積極安排行李,跟朋友道別,我想這一代孩子比上我們灑脫吧!

男孩甚麼也很出眾,除了學業成績(是死穴嗎?).聽他媽媽說他比從前用功多了,看走勢是開始「開竅」了。待女兒離港后,時間多了,希望更加努力吧!

沒拍拖的人,有很多別的事可做。有拍拖的,更要做好應做之事。其他的,隨緣吧!

知道你們的孩子非常乖巧,在中學時期拍拖的機會不大,是免麻煩了。自己也不肯定如何當一位稱職的母親,現在是一邊做一邊分析自己的複雜心情,以上純屬分享而已,供參考!

天瑜 發表於 14-6-24 16:59
王家爸爸  十幾歲可以唔驚,二十幾歲開始驚,三十幾歲一定驚,四十幾歲無得驚。

就算年過五十,只要看得通 ...
心態上已經贏了。

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

引用:Quote:annie40+發表於+14-6-22+14:03+少男

簽名被屏蔽

annie40 發表於 14-6-22 14:03
少男喜歡少女,少女喜歡少男,是正常行為。沒有拍拖的,每天在想,不如老老實實面對自己。孩子經歷的,是我 ...
做家長的小朋友長大後拍拖時會擔心,但無拍拖就會更擔心。

引用:Quote:fong2005+發表於+13-6-8+08:18+我女

原帖由 lm251099 於 13-06-08 發表
我女都係讀女校,但經常看見有同學在街上拖着其他校的男生(是否同一人就無為意)。最近學校開放日及音樂會 ...
我依家只俾2g佢,冇3G,已成日楂住個電話。只有wifi我媽咪話我要話佢,我反問邊個俾個電話佢?係佢!

王家爸爸    發表於 14-6-24 16:23

少男喜歡少女,少女喜歡少男,是正常行為。沒有拍拖的,每天在想,不如老老實實面對自己。孩子經歷的,是我們從前的影子,是人生必然階段而已。

引用:Quote:sadsam+發表於+13-6-13+09:18+咁萬一

原帖由 ANChan59 於 13-06-13 發表
遲些PM你。
請問可否也PM 給我嗎?

wgcw1210 發表於 13-6-21 12:53
其實仔都驚, 女驚蝕底... 仔驚搞到人地個女蝕底
而家呢個世代, 真係搞大人個肚, 男家都好難可以全身而退... ...

媽咪都可以教仔仔架。。。教他要尊重女性、婚姻,點先喺個負責任既男人。家計會有套書,適合kindie學生,亦有套啱小學生。咪等daddy,too late。

引用:Quote:原帖由+bowling68+於+13-06-16+發表

原帖由 shadeslayer 於 13-06-21 發表
Twilight 都係正常的 Teen 書。Teen 睇 Teen 書咪無問題囉。
呢套書有某DB1高中指定睇,我迷先睇完中文再英文跟著要女睇英文,我就用連彊屍都遵守婚後性,我們都要,同埋女有位老師結婚前,拍拖七年都是聖潔,我們都覺得太神奇。仲有好多例證,我都P&G  女兒。
電影有,你要左A man,就成世揸住a PAN,人一世,活得精彩先嫁人啦。希望大家D女乖乖地啦,否則擔心死

回覆:wgcw1210 的帖子

smalleye 發表於 13-6-21 17:35
我的朋友"有女初長成",每次聚會那女孩見到我亞仔就非常主動又熱情黐住亞仔,如果幾個細路影相就要挽住 ...
幾大個? 有無同你個朋友傾過?
其實社交距離呢樣嘢都要教, 若果已經到初中, 其實呢D道理, 男仔同女仔都要講... 佢地可能真係唔知咩叫對方尷尬或者人地尷尬

不過話又說回來, 比較洋化0既男女hug下, 挽下手都其實有人接受到, 最緊要呢個女仔個背景係咪鬼妹仔D? 同時都問清楚阿仔對呢件事有咩睇法先... 呢樣嘢而家教左佢, 佢第二時做男人都識做呀嘛

wgcw1210 發表於 13-6-21 12:53
其實仔都驚, 女驚蝕底... 仔驚搞到人地個女蝕底
而家呢個世代, 真係搞大人個肚, 男家都好難可以全身而退... ...

我的朋友"有女初長成",每次聚會那女孩見到我亞仔就非常主動又熱情黐住亞仔,如果幾個細路影相就要挽住或搭住亞仔膊頭或手,教過亞仔要同她講唔好,只見推來推去,我都無乜計應該點教!

王家爸爸  如果只是聚會的時候這樣,問題不大。  發表於 14-6-24 16:29

引用:+本帖最後由+bowling68+於+13-6-16+02:12+

原帖由 bowling68 於 13-06-16 發表

唔好嚇我喎, 阿女已睇完成個 Twilight series (Twilight,  ...
Twilight 都係正常的 Teen 書。Teen 睇 Teen 書咪無問題囉。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題