用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12校網结果係點?家姐细佬點步署?
go

12校網结果係點?家姐细佬點步署? [複製鏈接]

6    0    0    0

引用:12校網结果係點?家姐细佬點步署? +

原帖由 MZ1488 於 13-06-05 發表
12校網结果係點?家姐细佬點步署?
有手持多少分先, 冇宗教分第1輪幾乎冇得玩。

以今年形勢, 來年仲擊烈。
如喺某校old boy /girl 就冇謂傷神, 第1輪搞掂先, 唔喺心儀,咪叩門/插班。

唔想兩個煩, 就簡男女校, 一鑊搞掂坐埋
un un 腳算喇。
12網都喺簡HY am / pm , SJ.

一喺考間私校做backup,  派得唔好都仲有著落。

這場遊戲真喺一年難過一年, 相比我仔仔時(7年前), 就算5,6年前都冇咁難玩, 真喺食少啲驚風散都唔掂。

引用:Quote:原帖由+MZ1488+於+13-06-05+發表12校

回覆:MZ1488 的帖子

今年以我所識,明天一定仲激烈

20分今年好似冇中瑪利曼。。。
15分st.jo 冇中,軒小有!

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+13-06-05+發表有手

原帖由 MZ1488 於 13-06-08 發表
我係新手媽媽,多謝指教!

如果家姐係首名子女,有天主教分,自行揀瑪私曼,成數高嗎?留番细佬〈次名子女 ...
15 st joe 冇可能,15 軒小同喺公海抽冇分別,機會極微!

引用:Quote:原帖由+MZ1488+於+13-06-08+發表我係

原帖由 crazymum 於 13-06-08 發表
15 st joe 冇可能,15 軒小同喺公海抽冇分別,機會極微!
Sorry, 次名子女軒小得10分,一樣冇可能!

醒目開學勳章 王國長老

引用:今年以我所識,明天一定仲激烈 20分今年好

原帖由 lala_0125 於 13-06-08 發表
今年以我所識,明天一定仲激烈

20分今年好似冇中瑪利曼。。。
That's not true,你去瑪利曼版睇下,係有20分入

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+13-06-05+發表有手

原帖由 MZ1488 於 13-06-08 發表
我係新手媽媽,多謝指教!

如果家姐係首名子女,有天主教分,自行揀瑪私曼,成數高嗎?留番细佬〈次名子女 ...
你想博mps, 就要有間私小backup 好啲, 如不 灣仔區會喺一念天堂一念地獄。
20分唔喺冇, 要睇你嘅運數, 第1輪唔計區份, 全港齊齊計分, 第2輪只計區內, 但亦好多人衰晒, 又喺睇你好唔好彩。
細仔加埋宗教分(15), 第1輪又喺唔駛玩, 第2輪同上面一樣, 講彩數。

軒下可在大抽獎放第1位有機會, 今年放第2都得。

大女手持20分可博sp / sf 成數高啲。

要睇你想1Q 過, 定喺驚足兩年, 心血小啲都唔得。

luen吓啲人叩門時嘅心路血程,唔喺人人都承受得起。 我第1個唔得, 亦知自己小朋友實力未必夠人砍(叩門), 所以隱陣為上策!

回覆:pooh仔 的帖子

引用:Quote:原帖由+MZ1488+於+13-06-08+發表我係

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+13-06-08+發表你想

原帖由 MZ1488 於 13-06-09 發表
請問Sp,Sf係乜?!
sp = st paul catholic (HV)
sf = cannossa st francise (wan chai)

引用:多謝指教!如家姐有st+Paul+convent+backup

原帖由 MZ1488 於 13-06-09 發表
多謝指教!如家姐有st Paul convent backup ,又要點行?
不用客氣。 我以過來人與你傾。 唔知up 唔update 㗎, 應唔相差太遠嘅。
喺呀, 我都有朋友又喺細佬跟尾, 手渣15分。
睇你想唔想羲牲家姐, 但spc 有好吸引好難放棄唔讀喎。 況且抽又未必中。
或者細佬到時又再考直資, 不過, 兩個比學費睇你嘅經濟能力, 得就乜問題都解決晒。

醒目開學勳章

回覆:12校網结果係點?家姐细佬點步署?

我情況同你差唔多,但我仲唔係教徒添! 男仔揀st joe要有私校back up 先去馬

Charlotte_mom 發表於 13-6-8 09:46
That's not true,你去瑪利曼版睇下,係有20分入

今年肯定有20分入MPS。我身邊就有3個!

MZ1488 發表於 13-6-9 23:40
多謝指教!如家姐有st Paul convent backup ,又要點行?

有ST PAUL CONVENT就洗乜驚?
你AT LEAST可以肯定大女有好學校,大把人驚過你!

joannechow1031  yes! 大把人驚過你  發表於 13-6-10 15:34

引用:Quote:MZ1488+發表於+13-6-9+23:40+多謝指

回覆:12校網结果係點?家姐细佬點步署?

我都係12網家姐細佬,希望20分自行入到軒下唔洗煩,但係就要放棄 mps 了

引用:我都係12網家姐細佬,希望20分自行入到軒下

當然唔好為弟弟放棄好私校/女校.
男女校若沒有直聯中學到時你要呈兩次分(姐弟各一次), 你仲煩.

弟弟, 無法了, 靠自己. 15分 st jo/10分軒小不用想, 先考私/直小學, 不要搬家, 等大抽獎. 你情況已比大多數人好得多.
‹ 上一主題|下一主題