用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 明慧國際幼稚園(太子分校) 2013-2014太子明慧K1家長會(歡迎北角朋友們) ...
go

2013-2014太子明慧K1家長會(歡迎北角朋友們) [複製鏈接]

今年學校會加開K1班以致全面收番哂PN學生。又無其他小朋友是今年考入來K1?
   3    0    0    0

回覆:2013-2014太子明慧家長會(歡迎北角朋友們)

本來唔收,因為擴充所以入了pn

Marco2010    發表於 13-6-4 10:28

請問
1)K1學費幾錢?
2)有冇雜費要比?

因為我囝囝今年九月入讀PN,但又要準備報出年入讀K1,如果學費係同PN 一樣,我可能就少樣擔心(即到時要轉校讀K1)。

kit816 發表於 13-6-4 00:57
請問
1)K1學費幾錢?
2)有冇雜費要比?
學費一樣,不過加左1800/學期茶點費

回覆:kit816 的帖子

學費加咗dd,書簿$28xx, 但多咗$1800茶點$.

Marco2010  PN一樣加  發表於 13-6-4 17:09

引用:學費加咗dd,書簿$28xx,+但多咗$1800茶點$.

原帖由 jan80 於 13-06-04 發表
學費加咗dd,書簿$28xx, 但多咗$1800茶點$.
哦!原來係咁,但$28xx是否上學期的呢?因為pn上學期已$23xx了

引用:今年學校會加開K1班以致全面收番哂PN學生。

原帖由 Marco2010 於 13-05-30 發表
今年學校會加開K1班以致全面收番哂PN學生。又無其他小朋友是今年考入來K1?
...
唔好意思,我真係有好多問題問。你話今年全面收番晒pn嘅學生上K1,咁其實學校係咪唔一定係可以由PN 直升上讀至K3架?

kit816 發表於 13-6-7 15:59
唔好意思,我真係有好多問題問。你話今年全面收番晒pn嘅學生上K1,咁其實學校係咪唔一定係可以由PN 直升上讀 ...

其實妳問學校會唔會準確D.

我本來都以為一定收番晒, 今年見到有家長話一直都收唔到升班信我先知.
之後有鋪位先可以加班收番晒.

到明年亦會面對同一個問題, 不過我深信學校連這些計劃都做唔好, 妳又點有信心比小朋友去繼續讀.
比D信心學校, 擔心就去問過清楚.

回覆:Marco2010 的帖子

thanks

Marco2010 發表於 13-6-10 14:49
其實妳問學校會唔會準確D.

我本來都以為一定收番晒, 今年見到有家長話一直都收唔到升班信我先知.

pn 位多過k1位, 所以吾夠位直升, 早2年新開有位直升d人都吾讀, 依家就相反, 1位難求!

就算你鍾意間km, 佢pn都吾係直升.  可能你無揾過d擴充學校, 佢地係confirm吾到學位,

我幫仔仔apply九龍塘某pn, 寄咗application form畀佢,
佢轉頭未confirm學校開張, 寄番張form畀你都仲得.  

melonfans 發表於 13-6-11 13:33
pn 位多過k1位, 所以吾夠位直升, 早2年新開有位直升d人都吾讀, 依家就相反, 1位難求!

就算你鍾意間km, 佢 ...
仔仔話鐘意坐KMB jer!我喜歡僕素有田園風味的村校或RHS多D

Marco2010 發表於 13-6-11 20:42
仔仔話鐘意坐KMB jer!我喜歡僕素有田園風味的村校或RHS多D

我當年過哂application deadline, 連屋村pn都無位!  

所以我好明pn無得直升真係好煩!

引用:Quote:Marco2010+發表於+13-6-10+14:49+其

原帖由 melonfans 於 13-06-11 發表

就算你鍾意間km, 佢 ...

問過學校佢地話吾係一定直上k1, 真擔心

你地好。我孖仔黎緊8月插班北角k2 am。有d野想問,請問有冇北角家長可以俾d意見我?

1. am返放學時間
2. 係咪坐校車就要提早走,冇左部份上堂時間?
3. 知唔知康怡要幾點上車?

謝謝~

明慧幼稚園 Ming Wai kindergarten School Uniform

==== 100% NEW, not yet opened ========
Ming Wai International Kindergarten (North Point Branch)
Fit for K1 student
- Boys Uniform, Size 17(Short & T-shirt)
- Blue Sport Uniform, Size 24
- Blue Jacket, Szie 24
- 2 pair school logo socks (15-16cm)

original price $850, now selling at HK$500

If interest, pls msg at 91035067

Hi, 今日岩岩喺太子in完, 交左錢

Marco2010  In 完, 馬上交錢..........$$$$$  發表於 13-7-17 11:26

你地有冇出席13Jul畢業典禮?

學校擴大左, 的確GOOD.
不過長遠是增加課室而不是PLAYGROUND面積就有點DISAPPOINTED.

兩星期後就返學啦, 要TUNE番D時間先
‹ 上一主題|下一主題