用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 小學的 Band 3成績學生
樓主: TTJTMaMa
go

Band 1 小學的 Band 3成績學生   [複製鏈接]

回覆 bb20040225 的帖子

如果是名校就不會 廿頭(約12X人全級)都巳經唔係band 1, 上年仲有 30/130人,今年.....唉!

QQ_PAPA 發表於 14-4-10 16:35
阿囡學校校長說他們學校沒有 band 3 組別的學生. 看似是以同區來分. 這個成立嗎?
...
我諗你女同我女係同一間小學, 英小嗎? 我可以用過來人既身份話你聽, 極度可信, 同區黎計, 同區都無B2, 全港計更加唔會有

引用:正如上文,++孩子讀band+1名校,+成績70分,+

原帖由 TTJTMaMa 於 13-06-25 發表
正如上文,  孩子讀band 1名校, 成績70分, 你地會升原校中學做中下游, 還是轉讀band 2 /3 頭的中學做上游人 ...
其實中學部屬band 1定band 2?是否津校?如果是band 1津校中學,你小朋友點樣都要有band 2成績,才有機會被中學部收番(band 2還要看運氣靠抽獎)。你小朋友真的是band 3?會唔會是小學部特登出卷好深,令你小朋友成績BBCC的,(……有中學部的小學不時有此情況),你理解過中學部過往會收番像你小朋友咁上下成績的學生嗎?

知道一個case
小朋友在一線私校其中一個主科長期不合格(其他ok, 8字),只可選擇留班,但家長不想,於是選擇轉校。轉到去另一間三線津小,程度比原校淺很多。小朋友那主科由從來不合格至轉校後六十幾,七十幾,八十幾上去,去到可以入到精英班 (頭三十)。佢情況分析,如果能保持,上小五六有機會做band 1c 或至少叫band 2, 如佢留在舊校,要留班兼升中一定band 3。呢種轉二三線,看來對小朋友有著數

引用:+本帖最後由+pamelaywy+於+14-5-17+19:06+

原帖由 pamelaywy 於 14-05-17 發表

知道一個case
呢個就係某啲強校冇B3嘅原因嘞 !課程教深啲,考試出深啲,要所有程度達唔到B2嘅學生唔及格,一係留班,一係自動退學!

學校有好成績,又能吸引更多優秀嘅學生,課程又可以再教深啲,考試再出深啲,再淘汰埋啲B2學生,就晉身全B1甚至全B1A嘅神校!

Bengylum   似返工追業績多過辦學, 教學!  不過, 好現實, 大家就是喜歡呢D 學校, 因為大部份人都覺得自己生左個天才仔!  發表於 14-6-19 11:12

有些band 1學校只有幾個至十幾個入band 3, 看你讀那間!

引用:+本帖最後由+chinchunma+於+13-6-19+16:57+

原帖由 chinchunma 於 13-06-19 發表
正常好些小學都有或多透三分一是Band 1生,如果汉有此數,咁這間學校程度在全港中也是一般,所以即是有咁多同學有一百分,只是試券淺,不是校内學生特别叻!

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+pamelaywy+於+14-5-17+19:06+

原帖由 pamelaywy 於 14-05-17 發表

知道一個case
我都聽過有家長採取類似策略,到小三時見小朋友仍是處於下游位置,小四會選擇次一線的弓金

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+pamelaywy+於+14-05-17+發表

原帖由 bbcarrot 於 14-06-19 發表
我都聽過有家長採取類似策略,到小三時見小朋友仍是處於下游位置,小四會選擇次一線的弓金

...
小學轉校。因為小朋友程度較高,這樣有助爬升banding

引用:我知道有間私小是100%+band+one+啦! +

原帖由 chun媽 於 13-06-17 發表
我知道有間私小是100% band one 啦!
Unbelievable!
如果係真嘅話,佢啲學生照計應該全部都會入到band 1 中學

其實.. 升中同升小家長都一樣,都覺得都希望孩子仲會開竅,都係一心想入一線學校,唔試唔知潛能高。但試問入咗band 1中學的band 2/3學生,點追?响五寶校的第一名,能跟上名英中的課程嗎?始終個底打得唔好,上中學就好慘,就無哂信心,就更難上到大學。

之前有post話香港第一跑手vs中國第18跑手,係咪出到奧運(考到band 1中)就係終點呢?對運動員或許係一份光榮,但講讀書,到底哪裡才是終點呢?

loveDD  exactly  發表於 14-6-19 16:01
moniquechoy  思想正確!  發表於 14-6-19 13:46

引用:Quote:ohnono+發表於+13-5-28+23:48+既然係

原帖由 cc_2012 於 13-06-15 發表
我小朋友正是這樣,平均分七十幾,全級包艇,唉.....
你話好差咩?又俉係~~學校告知為B3,老師早在四年級已說各 ...
唔系全港性評分嗎?
如果小朋友A在程度高的小學考最尾,但學術的確強過小朋友B在程度低的小學考頭10名。那會怎樣?
*** 小朋友A能做B的卷滿分,但B不能做哂A的卷。

sorry, 我好背,乜叫五寳校?
wbmom

silvia_ng 發表於 13-6-19 09:17
如果真係SFA, 又應該唔係100% BAND 1喎, 我睇返佢地升中派位, 都有派BAND 2 OR 3學校。所以想請教有邊間深 ...
如果SFA唔係SSP都應該無第一間好過佢啦。。。另一間勁既應該係宣小。

zarplalam 發表於 13-6-19 13:22
我鄰居朋友的仔仔是讀喇沙小學,去年升中一,聽她媽媽說他的成績不好,我問他的仔仔派去哪裏?他去了大圍一間中 ...
不奇怪喎。。。咁你唔能夠回校升係B3學校當然派番去B3學校啦。

如果入了那幾間私小,雖然90%是band1,若不能考top的話,要入神級中學一樣難。我朋友大仔讀其中一間勁私小,考3X,間間神級都唔收,最尾碌入旅港開平,所以她寧願將細仔放入地區名津小,最後考top 10, 反為入到DB!
wbmom

安格斯媽媽 發表於 13-5-29 08:49
哪個區?BC range是几多分?C 都不算太差,要看整體主科有B 可以的,還有一次呈分追,不用太早擔心

唔好意思想借問,因小女英文科失手,由A跌落C成績如下,仍有機會interview ?老師说全级跌至40名左右,所以仍屬brand 1生,但base on 成績表我驚無brand 1學校會约我地interview !請幫幫/指教下

英文76屬C,但listening /oral/diction 係A (小五上學期考试全A的)
中文85屬B
數學83屬B
常識/科學92屬A

‹ 上一主題|下一主題