用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 小學的 Band 3成績學生
樓主: TTJTMaMa
go

Band 1 小學的 Band 3成績學生   [複製鏈接]

Jackieson 發表於 13-6-11702
回復 jl1018 的帖子

睇吓EDB的介紹 (直接click入去): 派位組別的劃分
真係唔該哂!而家明白喇!不過仲想問清楚全港排名係咪比自行收生用,而校網排名就用係甲乙部份?

dis398  yes  發表於 13-6-19 21:38

回覆:jl1018 的帖子

全港排名for 自行收生用,只有你申請該兩所中學才知你排名!大抽獎不會有排名,只會畫分band123!

回復 ohnono 的帖子

对!如果我的小朋友係叻仔,我宁願深卷,否則平時普通的同學也同我差不多!如果我的小朋友唔叻,繄緊係望学校吾好出甘深啦!所以為了能分高下,一份試卷应有部分係高層次的問題了!

nc2000 發表於 13-6-20 01:13
全港排名for 自行收生用,只有你申請該兩所中學才知你排名!大抽獎不會有排名,只會畫分band123!

...
唔該哂大家

almondlatte 發表於 13-6-19 08:56
回復 chun媽 的帖子

如何知道是100% band 1?

唔好意思,我都唔係用家,而是朋友的兒子在此校念書,她告訴我的,而我也沒有求証.
另外,正如ohnono 所言,不少私小至少有70%的band one 生,這是事實,

回復 chun媽 的帖子

多謝賜教。

回覆:vincher 的帖子

認同!

我朋友堅持要入名校原因,因為b1升中%高企,話唔甘心係一間普通學校做b1

我聽到都o咀!

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回復 vincher 的帖子

就是衣家我的問題,平時普普通通同學囝,全部同啲成績好d同學差不多,咁點分到?

overview 發表於 13-6-16 18:15
咁其實都睇大圍分數, 如果份卷好深, 冇人拿90分, 咁七十幾都唔算差. 不過冇理由咁多科都深. 我地學校都係b ...

有同事個小朋友平均分84分被見家長,叫佢要督促個囝緊D(小四)
如我果個去那小學根本......

其實自小四開始,我都有諗:
係咪70幾分算低呢?
70幾分同不合格的學生又點比較呢?
他日上中學有很大機會與一些較次的學生一起.....

以上的疑問最終明白無論怎樣,都要給與兒子無上限的支援、及與他同行。

一些正升小一或低小的家長,除學業外,很大程度是孩子先天對閲讀的興趣,
亦睇家庭背景管教等對孩子有很大的影響!!

無論 pre-S1成績怎樣望調節,都一定不能做到最公平的結果。
學校一定有私心,呈分試份卷點出同點樣計分都直接影響班學生,但係大前題係學校的目的是怎麼樣。
舉個假設:
中國國家田徑隊有20人,成績排第18-20  = 頂級小學,B3學生
香港田徑隊有20人,成績排第1                = 普通小學,B1學生
結果香港跑得最快的2個可以參加奧運,中國隊排18連亞運都無得參加,只可以代表省出賽。
等如 = 普通小學考第10入了心儀名校,頂級小學考100入了B3組別,非常徬徨
事實 : 中國隊排第20都快過香港都隊跑最快的1個
公平嗎?
曾經聽聞(唔知真假),某些著名中學於自行收生階段係唔會收某 xxx 小學及 YYY小學的學生,因為過往經驗,該小學的學生(就算科科A)入到著名中學,完全跟唔上,但電腦派位就無得唔收。
所以成績表的 A,B,C係唔能夠真正反映一個學生的公開水平。只可以話係學校的策略。部份學校的學生基本上成績唔係A就B,而部份學校的學生就唔容易攞A
最能反映學生能力,應該用同一份卷同時間考核,升中試夠公平啦,但又會有人批評為一試定生死。不同的持份者有不同的要求、想法、策略.......
Band 1小學,Band 3成績不代表學生不濟,只不過係遊戲規則下的結果。

elhihihi 發表於 13-6-25 16:58
無論 pre-S1成績怎樣望調節,都一定不能做到最公平的結果。
學校一定有私心,呈分試份卷點出同點樣計分都直 ...
如果再仔細些去睇,我覺得band 1小學的band 3學生跟普通小學的band 3學生,分別都只係band 3裡面可能一個band 3頭,一個band 3尾,始終都係band 3(全港有接近六萬個升中學生,在甲部全港排名中,我同意有家長話就算band 3頭跟band 3尾的成績都可以相差萬多兩萬個同學)。特別是同區的時候,撇除了升降band的因素後,並唔會因為band 1小學的band 3可以跟普通小學的band 1和band 2可以同等比較。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:elhihihi 的帖子

正如上文,  孩子讀band 1名校, 成績70分, 你地會升原校中學做中下游, 還是轉讀band 2 /3 頭的中學做上游人!
長期低沉是否真的無自信嗎?

又俾一個實例

小朋友就讀著名英文小學,考呈分試時係唔容易拿高分(A) ,曾經試過半級學生英文唔合格,差不多半級學生數學唔合格,但係份英文卷其實深到可以作中五會考卷用。

那小朋友拿到B/C或入了Band 2/3組別唔代表他於公開成績會差,但礙於遊戲規則,入唔到心儀學校,而成績表重要唔見得人,去叩門時申請表都唔收。

終於小朋友入了一間非著名的英中直資,大獲!留班!點解話留班?因為在S1時全部教返P4P6的知識,完全唔讀書都有超班成績…….

其後,小朋友於S2考入另一間B1英中直資學校,過返同程度的學習,但因為在普通直資中學,蹉跎了一年,追得頗為辛苦但可以應付亦証明該小朋友就算在小學入唔到B1組別,事實他的根底唔弱,唔係一般的B2/B3材料。

代表乜?  Band 1 學校 Band 2/3 學生並非差,只不過在同一班同學比賽時有所落後,家長應該想想方法,讓小朋友入到一間適合程度的學校。

**不要迷信入名牌小學,上述例子可見如果做唔到人上人,科科A,就算點叻,在遊戲規則下,會有失敗的感覺**

之部份學校會把學生成績全面提升,唔係AB,績級大貶值。

**關於計 grade A / B /C,無統一標準,有學校90分以上才有A,有學校85分都有A,有學校50分合格 = C,但亦有學校60分先合格。份卷深、淺存有很大的差異。

所以單睇成績表係代表唔到朋友的真正能力。正如清華大學、劍橋大學成績最低的一個都比較一般大學大部份學生優秀一樣,主要是家長怎樣處理及同小朋友一同面對這樣的結果。

PalFan  講得真好  發表於 14-6-19 13:36
suemei  講得好!身同感受。  發表於 13-7-4 18:36

TTJTMaMa 發表於 13-6-25 21:36
正如上文,  孩子讀band 1名校, 成績70分, 你地會升原校中學做中下游, 還是轉讀band 2 /3 頭的中學做上游人 ...
當然係原校升讀,因為直屬中學會因應小學的程度教授。如應付得到,點解唔讀?最重要是將來可否入到一間好的大學、知識是否更豐富。不要被眼前的名次、分數影響。
我認同 " 求學不是求分數",應該注重知識的吸收、學習處人、處事的態度。

引用:Quote:TTJTMaMa+發表於+13-6-25+21:36+正如

原帖由 elhihihi 於 13-06-25 發表
當然係原校升讀,因為直屬中學會因應小學的程度教授。如應付得到,點解唔讀?最重要是將來可否入到一間好的 ...
有你的支持?我安心了!

回復 cc_2012 的帖子

但如何知道小學是 band 1 or band 2 /3

cc_2012  請睇番 #28#  發表於 13-7-5 13:27

elhihihi 發表於 13-6-25 16:58
學校一定有私心,呈分試份卷點出同點樣計分都直 ...
Band 1小學,Band 2及3成績不代表學生不濟,只不過係遊戲規則下的結果。

完全同意你的講法!

ohnono 發表於 13-5-28 23:48
既然係band 1學校,難極都有同學可以拿8、90分的。所以當有同學拿70分的時候,校內的排名已經排得好後而跌 ...
阿囡學校校長說他們學校沒有 band 3 組別的學生. 看似是以同區來分. 這個成立嗎?

引用:+本帖最後由+chinchunma+於+13-6-19+09:29+

原帖由 chinchunma 於 13-06-19 發表

我果間仲奇啦!(呈分試)
中文都可以一百分滿分,嘩,好勁,你間係名校?

QQ_PAPA 發表於 14-4-10 16:35
阿囡學校校長說他們學校沒有 band 3 組別的學生. 看似是以同區來分. 這個成立嗎?
...
學校只會獲得教局提供本區的資料,所以一般的推算只能以本區來計算,例如同學的banding。如果學校說他們學校沒有band 3組別的學生,一般都是以本區作標準。
至於全港的推算只能以以往的派位成績來估計,例如本區band 2全港band 1這類。

如果是學校沒有band 3組別,一係是強區中的極強校,強區中的學校將成績越推越前。另一種情況是強校在弱區都同樣會發生。
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題