用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 小學的 Band 3成績學生
樓主: TTJTMaMa
go

Band 1 小學的 Band 3成績學生   [複製鏈接]

引用:Quote:ohnono+發表於+13-5-28+23:48+既然係

原帖由 cc_2012 於 13-06-15 發表
我小朋友正是這樣,平均分七十幾,全級包艇,唉.....
你話好差咩?又俉係~~學校告知為B3,老師早在四年級已說各 ...
為你感到相當無奈,你說的很正確,在我仔一間普通津小,平均分七十幾,會是band 2生。 希望你小朋友入到一間校風好的中學,不論是band 2 或band 3。

cc_2012  望是甘望;謝謝!!  發表於 13-6-15 20:31

回覆:Band 1 小學的 Band 3成績學生

朋友個仔就係咁,大抽獎填晒冷門既band 2,第8志願開始填band 3,點知真係入咗第8果間,好彩有間 band 2  直資  收咗,仲入埋唯一一班英文班,所以係名校底d學生都好慘,本身唔係差,又要焗住去band 3

引用:朋友個仔就係咁,大抽獎填晒冷門既band+2,

原帖由 ^曾小姐^ 於 13-06-15 發表
朋友個仔就係咁,大抽獎填晒冷門既band 2,第8志願開始填band 3,點知真係入咗第8果間,好彩有間 band 2  直 ...
升小一家長很介意派入普通小學,但到最後呈分可能在普通小學畢業banding會比名小學高,好視乎學生發展,在名小學b3成績不代表他差,只是不夠運,學校b1人數佔70%, b3佔5%, 須然成績不差,但剛巧他就是跌入最後5%, b3生被標籤成不聽書不溫習在校倒旦成績差的學生,但事實有些輪為b3的也有能力讀b2甚至b1中學的,但他們很無奈不能靠抽獎,要靠自己,成功率也不會高,希望這群不幸同學升中後入到一間校風好可發揮的學校,不會因此影響他們的成長

安格斯媽媽 發表於 13-6-15 15:50
升小一家長很介意派入普通小學,但到最後呈分可能在普通小學畢業banding會比名小學高,好視乎學生發展,在 ...

正因為大仔玩過呢個升中遊戲, 我深明遊戲規則, 大仔讀私小, 勁人不小, 各家長都係有心有力去栽培小朋友, 分數競爭是在0.01分也差一個排名了, 所以真的半分也不能扣, 雖則BAND 1% 有70% 但要穩入BAND 1 內也得努力, 因為各學生也不是差! 所以今年到細仔入小一, 我選擇了非一線小學, 不與人爭一線小學, 原因正正就是我懂了遊戲規則, 二線小學無咁大競爭, 特別是男仔, 先天已不夠女仔爭, 只要入圍BAND 1, 待升上BAND 1中學, 就是男仔發圍的時候了! 看見一眾家長在小一派位爭入一線小學, 入不到的如天跌下來, 其實真正的戲肉及關鍵是, 是否入到BAND 1中學! 以上只是個人玩升中及升小遊戲的愚見, 各人有各人的見解, 不能分對與錯!

CACACAROL  睇完我開始擔心囡升中泒位:think   發表於 14-9-22 18:41
meloeskie2  幸好看到你的良言,我揀小一有一點方向了,謝謝!  發表於 13-6-19 16:03
cc_2012  但願眾升小家長看到你這篇『親身經歷』吧!!  發表於 13-6-15 20:33

回復 cc_2012 的帖子

唔好意思,請恕小女子在此搭訕。
首先不知道如何區分band 1 小學。再說,若那小學的學生band 1 只佔三分一,也是一般的學校。

安格斯媽媽 發表於 13-6-15 09:32
要看所謂b3成績怎樣,有些同學在一間所有同學都很努力的學校,學校程度偏深,b3成績未必是很差的,可能平均 ...

平均分有七十幾當然較肥佬甚至更差的是有段距離,
正如我上面所講,某些小學已屬B2吧!!

但自行時仍為B3,要入B2學校根本連排名面試也不到(學校計次第名單)
叩門揸甘嘅成積,真真要睇對手,大都又係.....祝好運!!

這類平均分七十幾而又無特異的B3生,無論自行、抽獎、叩門都十分辛苦。

almondlatte 發表於 13-6-15 16:53

都俉知點分,只是說中英常都70分,數80幾,都被評B3及全級尾列!!

almondlatte 發表於 13-6-15 16:53

小學没有BANDING 分的, 只是乎BAND 123 的%! 一般一線小學BAND 1% 都有50% 或以上!

引用:Quote:安格斯媽媽+發表於+13-6-15+15:50+升

原帖由 nc2000 於 13-06-15 發表
正因為大仔玩過呢個升中遊戲, 我深明遊戲規則, 大仔讀私小, 勁人不小, 各家長都係有心有力去栽培小朋友,  ...
小一時有家長大女在一線私小,但仔不敢跟隨讀二三線小學,跟我仔是同學,六年小學生涯已過,我的超懶但有小聰明上堂算留心完全不用溫習也僥倖成b1,但他只能在中下游份子,但以我仔的學習態度在一線小學絕對不能有此成績,剛此小學不將默書呈分,否則被拖垮,重未合格甚至食旦,這成績怎樣成b1呢!加上30%b1是學長打出來,他這屆成績未見突出,不用發力也造就了,在競爭大的9x 差0.5分已跌了數十名,不可能80分也是b1了

醒目開學勳章 王國長老

如果明知成績吾太好,建議考下d band one尾band two頭直資。收的話証明小朋友仲ok,到時考慮落吾落搭。一間都吾收,家長亦應心裡有數面對現實睇送食飯,選校時要更保守了

cc_2012 發表於 13-6-15 20:40
都俉知點分,只是說中英常都70分,數80幾,都被評B3及全級尾列!!

咁其實都睇大圍分數, 如果份卷好深, 冇人拿90分, 咁七十幾都唔算差. 不過冇理由咁多科都深. 我地學校都係band 1, 如果咁既成績真係算幾差吓. A (Band 1)平均係90幾.  B (band 2)都要有85左右.  70幾真係算bottom.  但同一般學校比, 我估都有band 2. 可以試吓扣band 2中學, 如果interview表演唔錯, 都有機會.

我個人意見, 不如問問老師, 她們會好清楚自己學校, 考幾多名以內和同區比較是band one, 幾多是band 2, 當然有直屬一條龍除外! 看來樓主都可試band 2

小學有分banding咩?
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

引用:小學有分banding咩?

原帖由 grace_xian 於 13-06-16 發表
小學冇分band!

引用:小學有分banding咩?

原帖由 grace_xian 於 13-06-16 發表
中學都無分,多b1生而已

Cello093    發表於 13-6-17 11:55
grace_xian    發表於 13-6-17 10:51

我知道有間私小是100% band one 啦!

如果只有1/3是band 1, 只是很普通的小學, 應該不能算是名小學呢!是否以前是有名的,但後來後勁不繼,已變回了一般小學呢?

almondlatte  Agreed.  發表於 13-6-17 15:27

chun媽 發表於 13-6-17 07:45
¿ןooɥɔs ɥɔıɥʍ

引用:我知道有間私小是100%+band+one+啦! +

原帖由 chun媽 於 13-06-17 發表
Which school? 入到呢間小學,咪唔駛點讀書,包尾個個都係band 1生?咁一定入band 1中學la我早知死爭爛爭,抽唔到都叩入去,叩唔到都插入去!

引用:Quote:原帖由+chun媽+於+13-06-17+發表我知

原帖由 nc2000 於 13-06-18 發表
Which school? 入到呢間小學,咪唔駛點讀書,包尾個個都係band 1生?咁一定入band 1中學la我早知死 ...
錯啦,入到這間私小,要讀到死下死下,辛苦到暈,一年三測三考,此小學位於深水埗區,功課之深到出名,唔係個個頂得順,掙學位都掙崩頭。總之,難入難讀。

小曳人  一定唔係SFA!去睇睇升中派位就知,APS亮麗得多!  發表於 14-6-19 20:12
almondlatte  St. Francis?  發表於 13-6-19 08:55
‹ 上一主題|下一主題