用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有2014-2015小一入學學校簡介會
go

蔡繼有2014-2015小一入學學校簡介會   [複製鏈接]

今日開始網上留位
http://cky.edu.hk/index.php?opti ... emid=31&lang=en
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

係咪1PM至有LINK? 我而家見唔到呀

完全入唔到.

醒目開學勳章 王國長老

SAME HERE

回覆:蔡繼有2014-2015小一入學學校簡介會

Me2 & expected

一樣入唔到!!

醒目開學勳章 王國長老

我由搭9開始不停REFRESH(幫細妹報), 完全唔得

Me, 3      

有人打左去問,原來學校部機搶修緊

x4

醒目開學勳章 王國長老

OHHH! (好肚餓呀但係)

Charlotte_mom 發表於 13-5-27 13:14
OHHH! (好肚餓呀但係)
乜又攪到好似YW簡介會咁?

睇嚟依家D直資/私校要檢討下佢地o既IT部門

醒目開學勳章 王國長老

taktakchichi 發表於 13-5-27 13:22
乜又攪到好似YW簡介會咁?

睇嚟依家D直資/私校要檢討下佢地o既IT部門

我問過學校主任, 佢話而家有D PROGRAMME係專做呢D(不停火速RETRY), 學校SERVER頂唔順

Charlotte_mom 發表於 13-5-27 13:24
我問過學校主任, 佢話而家有D PROGRAMME係專做呢D(不停火速RETRY), 學校SERVER頂唔順 ...
呢個係籍口, 因為一日未見過個網頁要填D乜, 根未好難整個Program做自動"Retry"同登記.

醒目開學勳章 王國長老

taktakchichi 發表於 13-5-27 13:30
呢個係籍口, 因為一日未見過個網頁要填D乜, 根未好難整個Program做自動"Retry"同登記.

我同我妹講, 佢同佢老公講, 佢老公做IT, 一聽就知咩事, 佢話佢都可以搵到呢D PROGRAMME, 不過都幾卑鄙, 因為可能個SERVER容納500個USER, 果一個USER用果個PROGRAMME已經TAKE UP左200個QUOTA, 所以即爆

而家唯有等維修了

我岩岩問左校務處, 問佢整到幾時, 佢只係話IT整緊, sorry 都無句....天呀, 等到幾點?

回覆:蔡繼有2014-2015小一入學學校簡介會

我都係IT呢行,一聽就知用係一個特定時間register呢個方法行唔通。伺服器根本無可能一個時間處理咁多requests. 我諗起碼有四五千個考生,每個考生又會有幾個人幫佢報,成萬幾二萬個requests, 就算部機handle 到,佢個network 都support 唔到。除非你洗好多$係硬件上,買好多部勁機,買條大啲的bandwidth,但係學校又點可能為呢樣野洗咁多$呢?

little_snow 發表於 13-5-27 13:48
我都係IT呢行,一聽就知用係一個特定時間register呢個方法行唔通。伺服器根本無可能一個時間處理咁多reques ...
有時D學校以為咁樣可以製做到noise/talking point, 完全忽略咗"出問題後會俾人覺得係個笑話"呢個可能/機會

醒目開學勳章 王國長老

咁點做至最好? 玩SURPRISE好似ZUJI超特價機票咁, 只講日期唔講時間? 定好似祟真定民小(唔記得左), 想要WEEKEND簡介會門票就要親身拎?

Charlotte_mom 發表於 13-5-27 13:55
咁點做至最好? 玩SURPRISE好似ZUJI超特價機票咁, 只講日期唔講時間? 定好似祟真定民小(唔記得左), 想要WEEK ...
先到先得呢種做法永遠都有問題. 除非登記完後抽籤, 問題可以少好多

如果佢真係想做得好, 又有talking point, 做過real-time網絡直播仲有意思

maxtimma  同意登記完抽籤,又唔駛網絡直播咁,事後擺上網就得架喇  發表於 13-5-27 14:53
‹ 上一主題|下一主題