用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 靈糧堂的矛盾~
樓主: ZELY1005
go

靈糧堂的矛盾~ [複製鏈接]

回復 poodlema 的帖子

小一無補習,到小二開始有返英文gramma course, 小三開始上學林數。平時無上咩補習班的。

回復 wing.2bb 的帖子

咁佢讀靈糧堂時有無出去補補呀?

個人認為大部份家長都會為小朋友(任何學校的學生),給他們參加一些課外活動如:英語,普通話,數學,畫畫,游泳,等等,加強或再培訓學術及技能。邊有咁多資優生,一教立即明。

我兩個小朋友都係靈糧堂, 我自己就好鐘意靈糧堂O既教學理念, 佢地都教好多野, 用好多元化O既方法去教小朋友寫字, 數學, 科學, 自理, 冇錯寫D字冇一D谷O既幼稚園咁深, 但係概念品格態度應變EQ都教得好好, 我自己覺得Happy School 唔代表學唔到野, 不過學O既野唔係太visible, 不過我就覺得宜家呢個世界變得咁快, 其實品格態度係好重要

我大女曾在一間有名及谷的幼園讀N班, 後來K班轉了另一間較Happy的幼園(因是龍校)就讀. 現在快升小二(在一間一線小學就讀). 最初她讀N時, 學校程深, 但她好像不知學了多少, 很多時要在家跟進. 後來上了另一間K班, 雖是快樂學習, 但主動及自信多了.到小一時, 頭幾個月很明顯不及其它同學好, 但很快巳適應了及能跟上其進度. 而現在細女在一間公認的happy school讀N班, 但無論在自理, 英文各方面, 比姐姐在同時期好, 所以來年香港靈糧堂收了, 我們亦不擔心之後會有跟不上的問題, 因我們覺得每一個教學方式 我們亦不擔心之後會有跟不上的問題, 因我們覺得每一個教學方式, 總適合不同的人, 配合得宜, 總會事半功倍. 最重要找對適合自己小朋友的方式(谷或快樂).

Thx all~^^
請問靈糧堂K3功課適中嗎?

回復 poodlema 的帖子

幼稚園無補習, 只係5歳開始學琴。

請問靈糧有咩課外活動?

引用:學校多功課的話,+家長每日在家一樣要為子女

原帖由 Matador 於 13-05-27 發表
學校多功課的話, 家長每日在家一樣要為子女作私人補習及幫忙, 而且有壓力; 出去校外額外學的, 我會視之為" ...
Agree!

taktakchichi 發表於 13-5-28 11:17
Honestly, IB is a study framework which let the kids more easy to study in oversea school, it made t ...
Yes agree most parents who didn't want to fight the local stream battle switch to IB with the intention of sending kids overseas in the future.
‹ 上一主題|下一主題