用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新油天VS舊油天,點揀?
樓主: LOVELY-BABE
go

新油天VS舊油天,點揀?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-05-25+發

原帖由 dannyyau302 於 13-05-25 發表
以我所知舊油每年P4就會有4-6位不等學生轉校,皆因呈分試學期,某一類家長都認為學校英語水平有一段距離, ...
P4唔會大遲?

昨天看報紙專欄,直資「優X」的老師招聘廣告英文非常本地寫法,直資私立也不一定教得好。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+miffy+於+13-05-25+發表每個

引用:Quote:原帖由+miffy+於+13-05-25+發表每個

引用:+本帖最後由+miffy+於+13-5-25+14:10+編輯+

原帖由 miffy 於 13-05-25 發表
唔知你講左去邊。

一個看重英文的家長,以為油天英文好而入讀,是一個錯配。一個看重中文的家長,入 Keller school 係錯配。每一間學校有其特質,不認清楚而選擇,是不顧後果。

唔一定每位家長的要求一樣,多點認識學校,選合適的便好了。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:+本帖最後由+miffy+於+13-5-25+14:10+編輯+

依你所說,唔使選校喇。每一間學校也有其他學校叻過它,每位學生也可在現校環境發揮,一般學校也可以有好前途,為何要選校?為何要直資私立?嗑埋睇揀一間咪可以囉。

引用:+本帖最後由+miffy+於+13-5-25+14:21+編輯+

你去比較兩間學校邊個英文叻仲攪笑, 叻極咪又係小學生英文, 如果你話其中一間小學能教出個小學生有大學碩士的英文程度

Xxxxx

有,EK 也有些學生小四小五考 FCE,等如 IELTS 6.0 分,有些大學己認可。不知到小六時這些讀本地學校的能否達7.0或更高。

十歳 IELTS 6.0 係未太趕,大過份?我相信正常的國際學校,個個都能達此水平。

引用:+本帖最後由+miffy+於+13-5-25+15:58+編輯+

我說有本地學校生能小四小五考 FCE。 IS 不是 my point。

香港九成也是中文小學,全部也不擇嗎?。我之前提,英文很好的女孩,一個是讀中文小學。她的同學我也見過好幾個,水準也很好,同學校一定有關。不是中文小學只有一個水平,不同的中文小學,英文水準差別可以很大。例如,這中文小學不會叫孩子背默低水準文章。

引用:+本帖最後由+miffy+於+13-5-25+15:58+編輯+

我亦唔覺得津校一定不是最好的學校。喇叭,瑪利,紅磚,不是頂級學校嗎?

miffy  老實講, 加埋有幾多位, 係人都知阿媽係女人, 個個都想讀啦  發表於 13-5-25 18:06

引用:Quote:原帖由+miffy+於+13-05-25+發表本帖

引用:+本帖最後由+miffy+於+13-5-25+18:03+編輯+

家庭學校也重要。

要講的講哂,是否所有中文小學的英文是同一水平,大家自己領會。

其實我己上岸,孩子中學已定,多嘴而已。

回復 miffy 的帖子

認同你大部份見解,
限於表述能力差,內心支持.

Jackieson  十分有同感  發表於 13-5-28 16:33

引用:Quote:原帖由+miffy+於+13-05-25+發表本帖

原帖由 shadeslayer 於 13-05-25 發表
我說有本地學校生能小四小五考 FCE。 IS 不是 my point。

香港九成也是中文小學,全部也不擇嗎?。我之前 ...
閣下所提到個女孩子英文水平高,她就讀的小學是邊間?

回復 shadeslayer 的帖子

如果你以英文行量一間學校好壞,
油天在你心中一定不及格.
其實油天的優點缺點,大部份家長心中有數.
但作為油天家長.我覺得我們學校及格有餘.

引用:回復+shadeslayer+的帖子 如果你以英文行

引用:回復+shadeslayer+的帖子 如果你以英文行

原帖由 ocean308 於 13-05-26 發表
回復 shadeslayer 的帖子

如果你以英文行量一間學校好壞,
用家才會領略到學校推行人本教育

回覆:新油天VS舊油天,點揀?

我從來沒說因為英文科而判油天不合格。對其他科,我亦無所知。

我只提供我的經驗給選校中的家長參考。例如,家長本身著重英文科,在家培養小孩,也希望學校同樣重視,對嗎?教學方法,教材,用的文章也希望有水準。學習是家庭和學校一同努力,如果有嚴重錯配,沒有好結果。

又話唔好用頂級津校和油天比,而家又用街坊小學和油天比?話哂油天年年上電視,和街坊小學比,是看扁自己。

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-05-25+發

原帖由 miffy 於 13-05-26 發表
津校係抽獎入,學生水平參差

好多小朋友屋村幼稚園抽入黎,初期科英文未合格過
Miffy,謝謝你多加解釋,令大家對學校的英文科多些了解同體會,你小朋友是新油定舊油的學生?
兩所學校已實行普教中多年,呢方面你又點睇?

‹ 上一主題|下一主題