用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華小學2014-2015小一再次接受報名
樓主: jeremyphlam
go

英華小學2014-2015小一再次接受報名   [複製鏈接]

回覆:英華小學2014-2015小一再次接受報名

咁做對一早趕起portfolio交嘅家庭極不公平及尊重。如果過哂deadline先打電話去求交表,咁即係冇留意學校消息,講真對報呢間學校有幾大誠意? 而家學位爭硼頭,學校就採取“我鐘意點就點”嘅姿態去收生,好無奈!

回復 anlywan 的帖子

是可以於面試日補交的。

2ndsister 發表於 13-5-15 08:27
咁不如唔好set deadline, 想幾時申請就幾時申請...

係囉...............年年都有人MISS架啦~

引用:回復+anlywan+的帖子 是可以於面試日補交

原帖由 hyto 於 13-05-15 發表

是可以於面試日補交的。
但請問個日是仔入去見架!是否俾仔帶入去?定我個日到校交俾校務處?

一早諗住睇一個仔邊日 Interview, 見到呢個 News, 真係唔俾個咩反應好?!

老實講, 最大感覺係: 無奈, 即係又多一班人同個仔爭.... 唉!

覺得學校體諒個班之前無留意有得報名而報唔到名個家長? Sorry, 我無咁
諗過.

大家個仔都5歳(或就嚟)啦, 2年前報幼稚園又唔係未試過, 真係咁有心報,唔好同我講話會留意唔到個報名時間囉!

發洩完!

回復 rc1407 的帖子

請公平少少....英華小學今年由第一次公佈至收表(2013-03-012013-04-13)有成個月時間,今次再俾未報名o既家長報名,由公佈至報名(2013-05-142013-05-25)都係得十一日...cert多一兩張意義唔大因為校長係睇小朋友面試表現、家教及家長身教

可能報o左名既家長覺得多o左人爭…(俾我都會唔開心)…但係正面咁睇如果你o既小朋友水準係入到學校o既水平,你都想同佢一齊入o既都係精英(身邊越了多聰明既小朋友自己既小朋友都會更聰明),多d人報,從中搵到更優秀o既小朋友就會更多對學校百利而無一害,對他日入讀o既小朋友及家長都好

再者我諗都無乜邊間學校會因為有家長報唔到名,而重開報名同埋今年係早o左報名,如果諗住好似往年5月先有小一消息o既家長,錯過報名好平常,難得學校重開..大家應該覺得間學校好有人情味...請多d欣賞少d指責,香港已經好多負能量

小朋友對家長o既言行學習已經開始….所謂小一準備其實由出生、家中培育、日常溝通、態度等等已經開始,請大家中庸、持重及正面睇每樣事物,深值正向思維俾自己o既小朋友,他日面試、長大出社會做人做事都必有裨益
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

沒記錯,應該係有老師/STAFF收的,到時你會見到的。

我覺得多咗人爭唔開心係另一件事,跟本擺明學校今次安排非常失當,點解仲要講什麼有實力唔怕再多d人加入競爭呢?公平點吧!

醒目開學勳章

老實講,我都對學校今次決定好失望!  多人報預左,但政策點可以話改就改?  佢究竟截止後收到有幾多查詢/要求?  多到要再招生?  太兒戲了!

MSBOY  Agree X N  發表於 13-5-15 11:28

Relex !!, I think most of parents have submitted the forms, only a few might miss the deadline. I don't think there're large number of submission in this log. YW is the  religious school. The spirit should include tolerance.

如果真係如家長講再接受報名為了吸納更多叻仔,我會覺得英華咁做實在太貪心,不知足。已經有3千幾人報名,扣除首選去SPCC & DBS都仲有3千人俾校長選啦!始終deadline 就係deadline, 如果又有d家長又miss左5月deadline交form, 咁學校又改deadline? 改黎改去只會引起世界大亂

donutbaby 發表於 13-5-15 10:33
我覺得多咗人爭唔開心係另一件事,跟本擺明學校今次安排非常失當,點解仲要講什麼有實力唔怕再多d人加入競 ...
上次簡介會網上登記安排已經出事, 今次又咁, 真係有D失望...........

都唔知遲D如果有入唔到2nd round/3rd round o既家長嘈下, 會唔會又整個"復活賽"

對MISS咗報名既家長, 實在系一大喜訊! 但對積極關注英華消息而又報咗名既家長實在有欠公平.  所以兩面都一定有支持.
如果講到話要教導小朋友, 我覺得教導小朋友保持原則為重要, 應該時刻關心身邊重要的事情, 把握及留意每個機會, 要清楚機會不會等人.  現在唯有告知我地系改變不到政策, 要知道現實世界往往系會有累似不公平的事件出現. 既然改變不了, 唯有平常心吧!

donutbaby 發表於 13-5-15 09:31
咁做對一早趕起portfolio交嘅家庭極不公平及尊重。如果過哂deadline先打電話去求交表,咁即係冇留意學校消 ...

我同意英華係處理呢件事上係粗疏,但係校方既然明知加推報名日期會有好壞差半o既評價都推,就一定權衡過輕重先做,一間有人情味o既學校得益既係所有報讀o既學生及家長(包括未來小一家長),平心而論如果係我都會唔開心,但係要快快處理,只有正面積極才能好好成為自己小朋友o既榜樣

兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

引用:回復+anlywan+的帖子 沒記錯,應該係有老師

原帖由 hyto 於 13-05-15 發表

沒記錯,應該係有老師/STAFF收的,到時你會見到的。
好謝謝

引用:Quote:donutbaby+發表於+13-5-15+09:31+咁

原帖由 maxtimma 於 13-05-15 發表
我同意…英華係處理呢件事上係粗疏,但係校方既然明知加推報名日期會有好壞差半o既評價都推,就一定權衡過 ...
我同意!相信你一定係個好榜樣。

截止申請之後再收表,真是聞所未聞!
我唔知事實上有幾多人打去學校要求,但事實上學校就此斷送了學校的行政!
雖然學校本身出於好意,讓錯過了的申請者有多一個機會,但那三千幾個準時交的申請者又如何?申請了的人一定比錯過的人多,如果你是一個男孩的家長,除非地區太遠或不喜歡男校,否則你一定不會錯過上一次的報名。機會是留給有準備的人,連報名也錯過了,是否顯示出英華不是他們最心儀?學校是否應把第二次報名的人分開處理,以對一早交表的申請者有一個公平的機會?

yeungyeung88  非常同意! 我諗系其他家長講起自己又覺得無報好蝕底, 咪再求學校囉!  發表於 13-5-15 11:49
308  講得好, 如果有心報的人, 怎會錯過了? 這表現非常無誠意吧!  發表於 13-5-15 11:45
MSBOY  SUPPORT  發表於 13-5-15 11:44

回覆:jeremyphlam 的帖子

我對學校今次決定極之失望,完全冇原則,隨風擺柳,完全不知所為,鐘意點就點,佢哋點教小朋友呀,不能以身作則,佢吔點解釋比學生聼呀,話因為有開放日,報名提早咗,有人報唔到名,所以要加開日子報名,根本就係找籍口,如果可以咁講,佢哋啲學生做錯咗事,一樣可以找籍囗比佢哋過骨,間間學校每年報名時間都唔同,由N1開始已經係咁,唔通間間都話報名日子唔同上年,有人報唔到名,所以要加開日子報名,咁咪大亂,真係好以依家啲人嘈下就乜都有,真係想像唔到英華都變成咁,佢吔就唔好成日話自己用乜乜方法,乜乜態度來教學生,根本佢哋連專重都唔識,冇專重過已在4月9至13日報咗名或已做profile 啲3千幾個家長,佢吔一樣要返工,要請假去交form,要用工餘時間做profile,點解要3千幾個做到啲家長去遷就一啲冇心,冇準備啲家長,乜唔係機會係比啲有準備啲人咩,如果香港人人係咁,香港會變成點,學校真係做錯,如果林校長真係咁有heart,就唔應該咁做,咁做係會令學校聲譽受損

ha8mo  歌星加場都係搵過一日再開,但佢就將之前唔記得買飛既人都夾硬塞埋入場  發表於 13-5-15 16:10
308  紅歌手  發表於 13-5-15 14:35
MSBOY  非常認同....當自己紅歌手開CONCERT, 話加場就加場~~  發表於 13-5-15 12:13
taktakchichi  講得好   發表於 13-5-15 12:10

我也覺得很不公平, 為了個profile日趕夜趕. 但到最後居然miss左交表的可以有更多時間去預備份profile,做得更好.應該遲交表的要扣十分, 因有關係的會加分, 為何遲交的不扣分. 這樣才稍為公平一些. 如報了名的全打電話去學校投訴, 那學校又會否取消第二次報名呢? 應以多數服從小數, 何況這是原則問題.

308  不防一試, 校長肯聽民意的  發表於 13-5-15 14:34
‹ 上一主題|下一主題