用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會否為優才放棄第一輪20分抽喇沙既機會?? ...
go

會否為優才放棄第一輪20分抽喇沙既機會?? [複製鏈接]

假設有幸優才收了,本身不是喇沙個網,只靠第一輪20分去搏,另有一間並非龍校但幾好既小學做backup,大家會如何選擇?tks!
   1    0    0    0

提醒一點, 優才初小去旺角返學, 高小以後去調景嶺返學.

20分自己階段LS呢D名校機會真係好低, 不如睇下你打算考邊D學校再諗

醒目開學勳章 貢獻勳章

咁你覺得嗰邊幾好嘅非龍校,好唔好得過gt呀?
恐龍家

taktakchichi 發表於 13-5-12 01:34
提醒一點, 優才初小去旺角返學, 高小以後去調景嶺返學.

20分自己階段LS呢D名校機會真係好低, 不如睇下你打 ...
Tks!考就都係果d大把人爭既學校啦! :)

回復 小曳人 的帖子

呢間好既非龍校係傳統學校,同GT吾同!其實GT就好在有中學(吾駛再煩升中),同各方面都幾好!但我c6就對歷史較短既所謂新派學校一直都興趣不大,但我自己一諗到小四五又煩升中又好怕!

回覆:pingu_k 的帖子

我就係因為唔想放棄20分抽MCS,所有直資學校都唔報(除咗SPCCPS),費時到時魚與熊搵嚟煩
雖然第一輪冇份,而到最後可能都抽唔到。。。但冇後悔過,因為MCS係我同個女一心一意想入的。

回復 小克 的帖子

我報不到剛過去星期六優才的簡介會, 請問是否考到優才就不能參與第一階段自行分配?抑或自行分配可以但大抽獎就不可?謝謝!

josephine99 發表於 13-5-12 17:03
回復 小克 的帖子

我報不到剛過去星期六優才的簡介會, 請問是否考到優才就不能參與第一階段自行分配?抑或 ...
優才今年8月尾有結果, 但自行要9月先有得報, 應該要11月先有結果.
除非優才俾你11月後先註冊, 如果唔係咁自行都未必可以報 (如果自行結果出之前註冊咗自資學校, 報咗自行都唔會派俾你).

回復 taktakchichi 的帖子

many thanks

呢個問題和「我好唔好放棄份工,全職買六合彩?」有甚麼分別?

308  形容得很貼切  發表於 13-5-13 12:37

回復 jeremyphlam 的帖子

有分別!樓主"另有一間並非龍校但幾好既小學做backup" wor!

樓主未免擔心得太早, 要GT第一輪收, 機會只係廿幾份之一 (當然, 如果你小朋友有特異功能就另計). 如果只係收你做first waiting list, 反而可以報自行. 如果收你2nd waiting list or reject (多數係呢二類), 就可以同GT講bye bye.

dwkw333  Agree.  發表於 13-5-14 21:44
四隻貓  同意. 事實如此.  發表於 13-5-13 12:05

回覆:hecabb 的帖子

上年有冇人20分抽到MCS? 吾報直資這樣有風險

引用:上年有冇人20分抽到MCS?+吾報直資這樣有風

原帖由 lukimama 於 13-05-13 發表
上年有冇人20分抽到MCS? 吾報直資這樣有風險
Any idea?

回覆:marcoli8 的帖子

Yes, one of my fd got in MSC at 20 points

‹ 上一主題|下一主題