用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (有感而發) 係小一入學申請迫家長做怪獸 ...
樓主: Teresa
go

(有感而發) 係小一入學申請迫家長做怪獸   [複製鏈接]

bakusensei 發表於 13-5-9 16:59
"提拱學生資料夾並非必須
資料夾勿多於五頁雙面A4紙
資料夾內容可包括:
相信資料只 for 校方 reference ,我朋友個仔今年無任何旅遊經歷都收咗!

回覆:(有感而發) 係小一入學申請迫家長做怪獸

我己經歷了一年小一戰役,樓主講的身同感受,不過樓主好有先見,我都係在遊戲之中才領略到。不過不用太慌,主要在品德和學術train下小朋友,比赛不用太多,因拿代表情冠軍不易,比赛性質才重要,興趣班也是,最好是有合作性質的,祝大家好運。

唔好話人迫你啦!養兒一百歲,長憂九十九,呢d係千古定律,視乎自己心態,正如你生bb前已經知遊戲規則

我好同意今時今日好多怪獸都係被迫出來,其實係一個惡性循環,越多怪獸家長行為,越多怪獸學校,因為佢地要挑選怪獸孩子。我覺得作為家長要站得住腳,堅持正確教育孩子的理念,別讓孩子被社會扭曲。

旅遊經歷,換個角度睇,吾一定要係咩,如果我要申請呢間學校,我會交一份孩子最難忘的旅遊紀錄,那怕是長州定歐洲,過程是重要,間學校吾受,代表大家理念吾同,入去讀都無謂。

樓主,加油!我相信你不是孤單的。

我都極其重視的子女的教育但我絕對不會為佢地報讀任何直資、私校或國際學校.
一定讀津校或官校

我真係唔信,我d仔女讀官津學校會輸俾d讀私校/直資的學生

引用:我都極其重視的子女的教育但我絕對不會為佢

原帖由 solomonwong 於 13-05-10 發表
我都極其重視的子女的教育但我絕對不會為佢地報讀任何直資、私校或國際學校.
一定讀津校或官校
直資源豐富,而且screening out 了家庭和學生,整體學生質數平均些,學生進步容易些。當然不是間間教學質數咁好,要小心揀。不過叻的小朋友,讀邊間都一樣叻。有時只是驚佢學壞,朋輩是很重要啊,校風很重要!做父母的有能力當然想幫多些。

其實好多津校多係好好的學校,吾係都吾會咁多人搬屋或者借地址。

只可惜抽獎太都不確定性,家長吾咁搏,先走去考私校直資。

回復 solomonwong 的帖子

You are very optimistic! Good luck with 津校或官校.

我都極其重視的子女的教育但我絕對不會為佢地報讀任何直資、私校或國際學校.一定讀津校或官校

以師資來說,我信津校和官校佔有優勢。但人在咩環境,就產生咩嘅工作態度和心態。

教育資源、師資,津校和官校一點不差。差在大窩飯制度。

I admitted that I have no choice, but to play safe, we need to join the game.  

赤柱聖士提X really thought they are Band 1 top school ?
In the olden days, it is just a very fair school, only these few years, thanks to the monster parents (who only like Eng speaking schools), re-brand it as a top school.
Look at its secondary school, it is just a band 2 school.

唉... 依家真係小朋友辛苦, 家長又辛苦.....

怪獸學校當然要收怪獸家庭啦。

如果你唔係他們的同類,我相信入了這些學校後,你們會更加頭痛。如果你入了,但跟唔到這套,遲早被勸退,因為這是怪獸弱肉強食的地方。

引用:怪獸學校當然要收怪獸家庭啦。 如果你唔係

原帖由 Chunyan 於 13-05-10 發表
怪獸學校當然要收怪獸家庭啦。

如果你唔係他們的同類,我相信入了這些學校後,你們會更加頭痛。如果你入了 ...
所以揀一些新輕一條龍好過傳統名校。

引用:Quote:原帖由+Chunyan+於+13-05-10+發表怪

引用:Quote:原帖由+魚王+於+13-05-10+發表所以揀

原帖由 miffy 於 13-05-10 發表
但入U率得45-50%
你讀那些70%入U率的中學,總要有點棄牲!

回復 Chunyan 的帖子

一係小朋友讀書好叻好自覺,一係家長好用心督促仔女,否則入讀要求高的名小,無論津校、私立定直資,都係辛苦。

‹ 上一主題|下一主題