用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家分享吓學啲咩課外活動, 你哋認為報學校係有幫助?! ...
樓主: Twins-Baby
go

大家分享吓學啲咩課外活動, 你哋認為報學校係有幫助?! [複製鏈接]

回覆:大家分享吓學啲咩課外活動, 你哋認為報學校係有幫助?!

從3歲開始就讓孩子玩不同類型興趣活動,除了phonics比較學術性D外,其他都係純玩,例如芭蕾舞、游泳、drama、畫畫、武術、鋼琴。玩過之後如果有興趣就繼續,否則就轉玩其他,當中都有很多取cert嘅機會,例如比賽有cert,表演又有cert,其實D cert大部份都對考小一冇乜用,不過對孩子來講有紀念性同鼓勵作用而已。

Twins-Baby  我都係想小朋友充實啲    發表於 13-5-11 00:37

唔可以話比賽同表演沒用,可以鍛煉小朋友接受成敗,明白得失唔重要,學會享受過程。也可以學會面對群眾,提升自信心,建立自我形象。家長懂得教,孩子一定會得益良多。無形中都會對考小一有幫助。

GAT 發表於 13-5-14 01:20
唔可以話比賽同表演沒用,可以鍛煉小朋友接受成敗,明白得失唔重要,學會享受過程。也可以學會面對群眾,提 ...
但係而家好多父母係重得失, 吓吓報比賽係重OUTCOME, 唔係過程, 為求用作考名校作武器.  太過於重名利. 仲有好多家長緊張到要個小朋友日日要作戰格, 有啲真係好誇張.

stefi 發表於 13-5-10 20:14
係呀,所以我囡囡學得好開心~
佢依家學緊鋼琴、LCM、中文、普通話、小蜜蜂,仲話想加碼學跳舞,我話你好忙 ...

請問LCM係咩來架?

stefi  好似英文班唱遊班咁, 但會考試  發表於 13-5-28 14:06

‹ 上一主題|下一主題