用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網 的家長,6月1日你地當日點安排時間去叩門?? ...
go

91校網 的家長,6月1日你地當日點安排時間去叩門?? [複製鏈接]

10    0    0    0

醒目開學勳章

我唔識答哂你d問題,但我會咁做
- 排咗個順序,到時睇吓派到乜,再叩順序較前嘅學校,而唔係大包圍
- 預早睇定/問定順序前嘅要唔要1-1-1  (兩間呂明才都要)
- 攞表未必要親身去,聽聞有d學校可以download (打去問啦!) 唔駛帶小朋友
- 好少聽到會即日見,唔駛擔心!

其實識填表,真係唔駛填哂咁多間架!唔駛太擔心...祝好運!

gcf_cyrena 發表於 13-5-8 13:58
y: 我想 問各位有經驗的 parents, 我女是91校網的, 有冇人跟我 一樣?6月1 日當日是否一早去拎左表, 就即時" ...
得閒就去下你準備叩門嗰幾間學校個網頁睇下, 話姐打電話去問下啦.
間間學校都有唔同安排 (尤其名校), 呢樣野唔懶得

引用:我唔識答哂你d問題,但我會咁做-+排咗個順

原帖由 kerkermui 於 13-05-08 發表
我唔識答哂你d問題,但我會咁做
- 排咗個順序,到時睇吓派到乜,再叩順序較前嘅學校,而唔係大包圍
- 預早 ...
點為之識填表能分享下呢?

醒目開學勳章

anlywan 發表於 13-5-8 16:17
點為之識填表能分享下呢?

uncle dos 嗰套...
其實去到第3第4已經係d無乜人揀嘅學校

叩門的同時, 請問是否都要去果間唔心儀的小學註咗冊先呢? 謝謝!

小曳人  當然要註冊先啦!  發表於 13-5-9 21:55

以下是上年91網叩門概要, 給大家參考:

一呂 - (必定要1-1-1先有得in), 頭三日交表, 第一個星期內1st In, 第二個星期內2nd In 及派彩.
沙呂 - (基本要1-1-1先有得in), 頭三日交表, 第二個星期後, 於同一日1st In + 2nd In 及派彩.
培基 - (乜人都有得in, 乜人都有機會收), 頭三日交表, 要交$35報名費, 第二/三個星期後 1st In.
一胡 - (乜人都有得in, 不過大部份收1-1-1學生), 頭三日交表, 第一個星期內1st In, 第二個星期內2nd In 及派彩.
沙胡 - (乜人都有得in), 頭三日交表, 第一個星期內1st In 及派彩.
沙循 - (乜人都有得in), 頭三日交表, 第一個星期內1st In 及派彩.
朱小 - (基本要x-x-1先有機會in), 頭三日交表
梁小 - (基本要x-x-1先有機會in), 頭三日交表, 非常之黑箱作業, 門口校工無禮貌, 交表是掉落下地下個紙皮相, 無得in 亦唔會通知你
蕭小 - (乜人都可收交表), 只要學生合適, 就會in (沒有交表時間期限)

註, 除蕭小外, 以上全部學校o既 1st in 都係 group interview. 內向小朋友會非常蝕抵.

一呂, 沙呂, 一胡, 培基 - 單是1st in, 已有 200-400 個學生, 大約只有 8-12 個叩門位.

沙胡, 沙循, 約有 160-200 個學生面試.

Stone2007  謝謝你的資料!  發表於 13-5-14 12:33

回覆:91校網 的家長,6月1日你地當日點安排時間去叩門

111即是什麼

applebebe 發表於 13-5-9 23:06
111即是什麼
自行選佢 (1), 統一甲部排佢第一 (1), 統一乙部亦排佢第一 (1)

引用:+本帖最後由+winnie@pooh+於+13-5-9+23:02+

原帖由 winnie@pooh 於 13-05-09 發表

直資培僑叩門又如何?

回覆:winnie@pooh 的帖子

請問若非同區, 1 , 1 可以嗎???

小曳人  應該可以  發表於 13-5-11 07:08

Fu_Fu 發表於 13-5-11 01:43
請問若非同區, 1 , 1 可以嗎???
有機會, 但不大. 有無牧師推薦信?

請問有沒有人說瀝源主風會重建及它和沙田崇真多人叩門嗎?

SY_Joanne  我睇過佢份2012/2013 - 2014/2015 份學校發展計劃提及過已向校署申請學校搬遷!   發表於 13-5-13 18:17

醒目開學勳章

winnie@pooh 發表於 13-5-11 08:44
有機會, 但不大. 有無牧師推薦信?

睇舊年嘅人講,叩沙呂1-1住88網,入到
個別學校點安排就唔知,但沙呂唔同網1-1係ok嘅

kerkermui 發表於 13-5-11 10:07
睇舊年嘅人講,叩沙呂1-1住88網,入到
個別學校點安排就唔知,但沙呂唔同網1-1係ok嘅
...
我估佢有牧師推薦信 (因為我個朋友就係咁叩入左... 無1-1-1, 又係住88網), 叩門.. 永遠都係識人好辦事.

其實12個叩門位, 我估有一半已內定. 得返5-6個位俾大家爭....

沙呂在上年派表時, 講明只會優先面見 1-1-1 申請學童.  

回覆:91校網 的家長,6月1日你地當日點安排時間去叩門??

今日一呂開放日, 準備叩門既家長可以入去睇下。

winnie@pooh 發表於 13-5-9 22:48

一呂 - (必定要1-1-1先有得in), 頭三日交表, 第一個星期內1st In,  ...

請問 "x-x-1" 既1係指邊部份?

回復 yungchai 的帖子

係統一乙部填學校第一

SY_Joanne 發表於 13-5-13 18:10
回復 yungchai 的帖子

係統一乙部填學校第一

但係誇區咁咪唔可以填 "x-x-1" 囉 ?

回覆:yungchai 的帖子

係嫁。其實津校校車網細, 跨區報讀, 真係要諗清楚。

‹ 上一主題|下一主題