用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英文好,坐晤定的小朋友讀傳統中文小學 ...
go

英文好,坐晤定的小朋友讀傳統中文小學 [複製鏈接]

好唔好呢?

0    0    0    0

等佢train 番啲中文,個人可以定啲冇嘜唔好。講真家啲細路有邊個英文唔好,要中文好同考試嘅英文好,坐得定去睇書、計數,咁至係目標。

識一小朋友K3可主動地與同學英語交談,升到一地區名中小後,過兩年再見k3同學,已不習慣講英文了,以你的描述,你小朋友較適宜讀直資英小。如讀中小,則要keep住上西人教會話班。

steven819 發表於 13-5-4 15:39
等佢train 番啲中文,個人可以定啲冇嘜唔好。講真家啲細路有邊個英文唔好,要中文好同考試嘅英文好,坐得 ...
同意, 而家好多小朋友英文都唔弱, 但當然絕對係天外有天,人外有人...

penguin_chick 發表於 13-5-4 19:53
識一小朋友K3可主動地與同學英語交談,升到一地區名中小後,過兩年再見k3同學,已不習慣講英文了,以你的描 ...
吾出奇,語文吾keep就好易無,尤其係小朋友。

回覆:英文好,坐晤定的小朋友讀傳統中文小學

我會選英小!

回覆:英文好,坐晤定的小朋友讀傳統中文小學

你的問題有兩部份,是你怕你的小朋友坐唔定,不適合傳統教學模式,那麼他去傳統英文小學一樣有問題、
但事實上大部分小朋友都坐唔定,特別係我地面前,到了學校又有另一個樣,
出法點是那種教學方式對他有利,如果他欠自律性,要人規管他才有表現,你可能要想一想,放縱他是否有利?
相反如果他自律性及求知慾强,活動教學可能更適合他
如英文能力强,可以以英小為目標

回覆:eddiehon 的帖子

現在D小學中英文都重要,無所謂英文小學就唔中文好,因為新高中考試中文無5*以上你都唔使谂本地大學:;pppp:

引用:現在D小學中英文都重要,無所謂英文小學就

原帖由 welcomewoe 於 13-05-09 發表
現在D小學中英文都重要,無所謂英文小學就唔中文好,因為新高中考試中文無5*以上你都唔使谂本地大學 ...
要5*先入到大學,唔係丫嘛?真架?

入到大學主要課程都是用英文教、参考書都是以英文為主,唔明點解中文一定要5*

引用:入到大學主要課程都是用英文教、参考書都是

原帖由 elizatyy 於 13-05-09 發表
入到大學主要課程都是用英文教、参考書都是以英文為主,唔明點解中文一定要5* ...
中文5* 我唔知難唔難考到,但5*對上就剩返5**, 咁5*即係等於A-B. , 想當年我地入大學都無話語文要拎B先入到…………

若真係5*先入到大學,有幾多人入到? 未考已打沉哂了!

引用:你的問題有兩部份,是你怕你的小朋友坐唔定

原帖由 eddiehon 於 13-05-07 發表
你的問題有兩部份,是你怕你的小朋友坐唔定,不適合傳統教學模式,那麼他去傳統英文小學一樣有問題、
但事 ...
100%agree!

回覆:elizatyy 的帖子

对,但大學入學條件應新文憑試改左,所以上一屆D神级名校咪出事

學中文要用很多心機和努力、你估個個都可以三文兩語達母語程度?

醒目開學勳章 王國長老

引用:对,但大學入學條件應新文憑試改左,所以上

原帖由 welcomewoe 於 13-05-09 發表
对,但大學入學條件應新文憑試改左,所以上一屆D神级名校咪出事
改左3322,即中英要3,數通識係2,並無要求中文要5*

3322唔會有大學收架!3322只係合格咋!

我個女都係坐唔定,入佐傳統學校的確冇定既人咁高分數,人都定佐D。

去年有71284人考中文,3.4%考到5*及以上,即約二千四百多人,但大學收萬五人,以往有約四千是non-jupas, 萬一是jupas, 但怎也不會只有二千四人從jupas 進本地大學!

另一方面,考到3級的則有49%,即約三萬五千人,所以考到3級絕不困難,連3級都考不到,反而說中文是甚麼死亡之卷,學位只有萬多個,讓前列的三萬五千人才有資格進大學,有何不妥?
‹ 上一主題|下一主題