用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 <停止吧!TSA!我的孩子受夠了!>
樓主: 四隻貓
go

<停止吧!TSA!我的孩子受夠了!> [複製鏈接]

引用:看見坊間有不少+TSA+習作賣,便知在家長中

原帖由 shadeslayer 於 13-04-30 發表
看見坊間有不少 TSA 習作賣,便知在家長中有市場。家長有份谷的。

TSA 在教育局網頁已講得很清楚,還有家 ...
所以我問是否跟增值指標有關?

好多學校及家長催谷學生,又有不少學校是不催谷,可能都是好選校標準!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

也是一個好方法去選學校。要催谷要操的學校可能水平不達標,避避好D

有一個問題,催谷完D學生水平有沒有提升? 無論如何,多做閱讀理解,多作文應該是有得益,不過副作用可能更多。

教育局的學校評核, TSA成績是學與教的一個重要指標. 我想有些辦學團體也以此向校長問責. 校長也向老師問責

我知有些學校真的操到日月無光. 三,六年級, 一年做十幾份PAST PAPER. 教育局重要整個網上TSA比學生可以ONLINE 操, 死未

醒目開學勳章 王國長老

引用:教育局的學校評核,+TSA成績是學與教的一個

原帖由 talknwrite 於 13-05-01 發表
教育局的學校評核, TSA成績是學與教的一個重要指標. 我想有些辦學團體也以此向校長問責. 校長也向老師問責: ...
同意,有學校操,有學校可吾操,邊個話事心中有數啦!吾好入晒政府數

回覆:

想TSA好,還是還原基本步吧!多閱讀吧,的確並不是間間學校操練的,況且,語文是沒有得操練的。

引用:Quote:Yanamami+發表於+13-4-29+10:54+好長

原帖由 MC1128 於 13-04-29 發表
可能我和孩子都好彩,讀的津貼學校沒有收生困難,並不覺得學校狂操TSA,零九年唸小三時,突然豬流感停課, ...
且同我仔情況一樣, 佢哋從未考過TSA

花香老師篇文一氣呵成。由"知否!"開始愈說愈氣,感嘆號問號一個接一個,罵得性起連爆幾個香港話入文:

操出來 (^.^")
「谷」成績
「驚死蝕底」
「吞卜」
「渣拿」
「白」

咁到肉既字眼夾雜在白話文入面,讀起上來十分過癮,唔係香港人真係好難明。

希望佢學生交中文習作用上此類生動言語,唔好有雙重標準。

回覆:<停止吧!TSA!我的孩子受夠了!>

不嬲都知TSA 只係為學校,原本好制度在香港畸形價值觀下只會變質。

shadeslayer 發表於 13-4-30 13:29
看見坊間有不少 TSA 習作賣,便知在家長中有市場。家長有份谷的。

TSA 在教育局網頁已講得很清楚,還有家 ...

會影響收生/教育局可以不派學生給學校,你說學校夠不夠膽不谷?

我朋友教書,佢話TSA越谷,小朋友語文能力好明顯越差,因為老師是操PAPER而不是做D野改善語文根基,例如依家小朋友唔背成語,歇後語等等,錯字連篇,而老師教的是睇段落第一句同最尾一句找段旨等考試SKILL,你說是不是會水平差?小朋友要考試SKILL來做什麼?不如默多幾個四字詞語好過!

PCMW 發表 13-5-13 13:42
我朋友教書,佢話TSA越谷,小朋友語文能力好明顯越差,因為老師是操PAPER而不是做D野改善語文根基,例如依家小 ...
咁嘅教育真係本未倒置,真係要認真反思TSA存在的意義。

ababymami 發表於 13-5-13 18:43
咁嘅教育真係本未倒置,真係要認真反思TSA存在的意義。

根本不值得存在,一間學校好不好,家長自會用腳投票,洗鬼要lee d操paper的考試.家長仲緊張過你多多聲.又唔見得有tsa後學生水平大幅提升?都唔知做來做乜.我好想我的小朋友可以快快樂樂的上學做有意義的功課和測考,及大量閱讀,而不是一味操paper.我想我仔入津校但又唔要咁操法,但冇可能,所以我地決定最後俾仔仔讀is.其實我好想佢入津校,又唔洗錢,慳好多.奈何依家香港的教育,真的不是果回事

回覆:PCMW 的帖子

我個仔讀官校,今年小三。學校中英數各有一本TSA補充,讓小朋友熟習TSA的題型。我想只要家長不外加練習,這應不是問題。

Yanamami 發表於 13-4-29 10:54
好長的一篇~~
讀私校啦,唔操TSA。

yanamami, 請問 kts 操 tsa嗎?

Yanamami  少少練習&amp;網上練習吧!Easy job。  發表於 13-5-14 10:53

回覆:

官立小學中學都吾操TSA

引用:Quote:ababymami+發表於+13-5-13+18:43+咁

原帖由 PCMW 於 13-05-13 發表
根本不值得存在,一間學校好不好,家長自會用腳投票,洗鬼要lee d操paper的考試.家長仲緊張過你多多聲.又唔見 ...
這文章誇大了吧!阿女讀小六,雖知道有TSA,但她有否考過我也不知道,完全感受不到它的存在。

引用:Quote:原帖由+PCMW+於+13-05-13+發表根本不

原帖由 CHAN-2 於 13-05-21 發表
這文章誇大了吧!阿女讀小六,雖知道有TSA,但她有否考過我也不知道,完全感受不到它的存在。

...
真係有些學校操得好勁

仔女都經歷過TSA,他們覺得無咩作用,但都無咩壓力

啲校長、教師都傻嘅。開埠以來,有冇聽過教得唔好而受罰呢?

不過,如果我係教師,我都會俾多啲TSA學生做,最好係堂上做。學生做TSA,教師即咩都唔使做。
‹ 上一主題|下一主題