用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 個人感受選錯學校
樓主: 小魚兒正正
go

個人感受選錯學校   [複製鏈接]

樓主, thanks for your sharing!!

樓主,我相信你,看到你的一字一句,深深體會到你對此學校的憤怒,對老師所為的失望,幸好你兒子已找到一間有愛心的學校,盼望有更好的及愉快的學校生活!

希望你小朋友能"重獲新生"

加油!

回覆:個人感受選錯學校

同情,但願明天會更好

回覆:superccc 的帖子

Hope you find a better school.

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:Quote:sukitelfold+發表於+13-4-25+12:43+

原帖由 xiazaimami 於 13-04-26 發表
因我朋友的關係,我知道社工呢行真係良莠不齊,有d社工真係差到極。
可能大家會話:行行都良莠不齊架啦, ...
Agree, 教書也是

黃金屋  有d收完政府資助$,跟住第二年叫你轉校都得.
最叻就係迫你自動自覺,  發表於 13-5-9 12:17

真係誤人子弟!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

天主教學校?真係估唔到!

感同身受,仔仔都試過遇到很差的老師,真係枉為人師,祝福樓主的小朋友學習愉快。

Charlotte_mom 發表於 13-4-26 10:31
正如之前個POST講, 身邊有唔少小朋友係日日返學俾人玩, 我好鄙視果D"人", 學你話齋呢份係良心職業, 無HEAR ...

佢地有d唔係辦 "教育" (育係教育 以人為本)
佢地只係 辦 "教學" (攪好 間學校 ,從冇以人為出發點)

唔好灰心,相信仲有好多 有心有力的好老師,
今天未遇到,加油!

我真的十分同意, 名校內(包括幼稚園和小學)無同理心和無良心的老師太多.  為了家長和學校的心願保住名氣, 各名校互相迫住跑跑跑, 壓力爆燈冇heart冇方法, 只懂狂罵(因為不可以體訓)的老師很多, 小朋友心靈受傷, 我認為辱罵也是虐待.  轉校也有可能遇到.  就算老師是罵同學, 旁邊既也有恐懼.  有些學校還打壓各討論區言論.  冇人敢開學校名....很可怕的現實社會, 香港人沒有以前那麼單純了.
~easybring~

easybring 發表於 13-5-9 12:54
我真的十分同意, 名校內(包括幼稚園和小學)無同理心和無良心的老師太多.  為了家長和學校的心願保住名氣,  ...
當日個不知所謂既社工都話bk教壤人.重問我係咪post左上bk,我話吾知喎你咁叻自己check囉..,因開頭我未post谷鬼氣咪
post問野囉,重有又好多人問間學校名..pm我...吾駛pm啦番頭1,2,頁巳有人打左個衰名出來啦...
昨天,又收到d舊家長打來呻...勁狗做d野,因佢仔同我仔一起比人蝦之前佢嘈得好勁,但吾走,因貪派位同有家姐,近來細佬吾記得交通告走去,用紅筆寫人家姐個手册,家姐就快派位,d老師吾可以用衰來,形容係一要用毒加狗去形容真係估吾到可咁做...人家個手册可能有用找中學...,你哋都有仔女囉,吾駛做到咁狗呀好彩走快..............
[

引用:Quote:easybring+發表於+13-5-9+12:54+我真

原帖由 小魚兒正正 於 13-05-11 發表
當日個不知所謂既社工都話bk教壤人.重問我係咪post左上bk,我話吾知喎你咁叻自己check囉..,因開頭我未post谷 ...
真係有些傳統學校,鬧到d 學生好似狗咁,我知的也是天主教的,(我不是對天主教校有徧見,只是口甘啱朋友的是)

呢 d 教育界既臘鴨學校等家長用腳投票,同間學校say no 啦!

其實都幾無奈,一般家長都以老牌學校做 target,但學校有名後又驚有類似樓主的情況。

引用:+本帖最後由+easybring+於+13-5-9+13:02+編

原帖由 easybring 於 13-05-09 發表

我真的十分同意, 名校內(包括幼稚園和小學)無同理心和無良 ...
d 人成日話bk d mummy 好醒,原來係真既!靜靜講,我係教書,亦係教名教,你地講中,真係要日日太罵d 學生,因為課程超趕及深,深到根本吾適合佢地既年紀。但其實我好愛及好想去愛佢地,不過坦白講真係無時間,太多野教,太多meetings ,reports, lesson plan.........

做人至緊要開開心心 :-D

引用:Quote:原帖由+easybring+於+13-05-09+發表

原帖由 puibb 於 13-05-12 發表
d 人成日話bk d mummy 好醒,原來係真既!靜靜講,我係教書,亦係教名教,你地講中,真係要日日太罵d 學生 ...
根本老師、家長、學生已經去到吃不消的程度,希望你快快做校長,不要人云亦云。我們當然想讀名校,但我不是要這些艱苦生活。我的孩子是十分聰明的讀書人,但也疲於奔命,何苦?再想想那些活潑未定性或記性差少少的,就算24小時溫習也未必可跟上。為何學校要那麼癲?鬥甚麼?小朋友長期受壓,性格也變得不樂觀。

我留言也怕被駡。被駡: 唔鍾意就轉校啦!不轉校因為我見孩子喜歡學校,而且轉校也可能差不多。我本身buy 傳統,但現在程度真的過深。

~easybring~

puibb 發表於 13-5-12 14:02
d 人成日話bk d mummy 好醒,原來係真既!靜靜講,我係教書,亦係教名教,你地講中,真係要日日太罵d 學生 ...

我完全明白,好多lv,low學生入到去.....只不過係你哋眼中的垃圾,(因聽太多老師同學家講
)如果真係有心教有心做.的話ok....成績教吾到,咪教品囉..
吾好開 口 埋口話人垃圾囉,我之前都係教野......但我會用十偣愛心去教d學生,睇你有冇心姐,....一句講哂..如果因為份人工去做....攞d小朋友來出氣的話,.....不如吾教吾做..........愛不是罵.......,不是引誘..........,是用心教,小朋友知你用心教佢會知,,小朋友的眼睛會見到.............................天使....,........大人,可吾可以用小朋友的角度去睇呢,老師話小朋友,家長回家問,小朋友會知到,老師講大話,...........如果同小朋友,冇溝通開,,咪中計囉,......唉好多老c成日會話小朋友講大話.....................,我之前都好迷,..我呀仔係咪,講緊大話,但有同年bk媽媽會的朋友話,我仔吾會咁.因由bb睇住佢大,so 溝通好緊要,..因今時今日d老師要成日評核.......校本又有,校外又有,教育局,又有咁大壓力咪死得囉呀.重有校內,唉..............hope,all for the best,
小朋友愉快學習(吾係痳木,因為分數吾係學問同品德

[

昨天,又收到d舊家長打來呻...勁狗做d野,因佢仔同我仔一起比人蝦之前佢嘈得好勁,但吾走,因貪派位同有家姐,

近來細佬吾記得交通告走去,用紅筆寫人家姐個手册,家姐就快派位,d老師吾可以用衰來,形容係一要用毒加狗去形容真係估吾到可咁做...人家個手册可能有用找中學...,你哋都有仔女囉,吾駛做到咁狗呀好彩走快..............

0甘樣做都得?下會累到個家姐喎!!!

係不係細佬的班主任0甘做????

‹ 上一主題|下一主題