用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 個人感受選錯學校
樓主: 小魚兒正正
go

個人感受選錯學校   [複製鏈接]

sukitelfold 發表於 13-4-25 12:43
樹大有枯枝,絕對同意。所以我話樓主所舉的事例中,懷疑部分真確性,好多都不是第一身。尤其是社工嗰部分, ...
現在各行各業都係這樣。社工著重人事關係,見校長老師的表現照跟,駐校社工係幫學校解決問題,弦外之音可想而知。

小魚兒正正    發表於 13-4-25 20:57

我都聽到某受歡迎的小學,新來的班主任在上堂時,話d低程度同學(因分小組學習)垃圾,

SY_Joanne    發表於 13-4-26 11:08
小魚兒正正  呀仔小一班主任都有罵佢吾順眼既小朋友垃圾如果98分都係垃圾的話咁冇話可說  發表於 13-4-25 20:57
Jane1983  好無品!  發表於 13-4-25 16:15

回覆:個人感受選錯學校

多謝樓主既分享!  每個家長對每間學校既感受都唔同, 所以我相信樓主唔一定係針對某間學校。有人喜歡有人不喜歡,分享下等大家了解多的又何妨呢!
家長們自己睇完咩消化一下囉...
我諗樓主同樓主小朋友都受了苦, 吐吐苦水而已.  
樓主同小朋友加油!

回復 sukitelfold 的帖子

點解你吾講埋我自由講場出過一個小朋友被剪頭髮post呢?
學校巳出信交代....我冇需要post封信出來比你睇,再者,社工在我面前也講番那番說話佢有問題,小朋友也在場,校長也誠認確有此事.重同我say sorry你知嗎?..佢重同我講因我呀仔今次事件醒覺左好多野tim.佢寫埋推薦信比我也有叫我吾好轉校心諗小二巳咁惡d人大d點算我吾想影響到小朋友學習情緒,你知吾知一個小朋友小一至小六成長期係好重要呢?好多大左做壞事既人就係童年過得不愉快,老牌學校又點成長得吾開心只係高分冇品我情可他做一個有品德既人....新校校長話呀仔冇問題,今日健康檢查姑娘也有講一個人情緒會影响行為,佢好正常喎,呢d咪專業人士囉吾係空口講白話)
記住小朋友係小二學生會講野吾係一個k3學生重有我吾係信我個仔一個人我問左同班幾個小朋友咁吾通其他小朋友都講大話可笑...............,睇左標題先吾該,不過現今香港人
生活壓力太大好多人都把自己既怨氣,發洩在他人身...明既,早前身邊所有人也不值學校處理手法有做記者朋友叫我公開封信,我要唱衰佢一早做左!    吾係得bk既人知係全香港既人知.再話埋你知40年了學校,同校長今年退休吾係諗到呢點一早公開哂啦傻豬,校長有句說話好正就係"包容"好好諗吓啦呢句野幾有意思
社工註冊局只欠我老公交個姑娘名就開file做呢個case呀.,我要唱衰佢的話我一早叫我老公交左佢個名啦心諗你做野手法一定會有一次有人同佢計數.如果佢一日吾改佢手法,再話埋你知,學校好多人好多把口吾係盲呢d!重有家長義工,會去學校.我估你都好少去學校,有家長重知老師呀媽係邊間學校既校長,邊個老師老公教邊間老師中學老師讀邊間,邊個老師係邊個老公所以自己一手一腳接送吾埋堆都會聽到好多野呢?
校巴公司d post大把人回文我又講大話呀用分身出咩d post冇咁得閒有時間諗吓點教好自己個仔好過啦
有感而發呢個post估吾到又比人借題發揮
((惡d小朋友係雙非)話埋你知全班30人單非雙飛佔大多數呀本地人不足十個一隻手數得哂...到你小朋友上小學你就知如果吾係私校

[

引用:+本帖最後由+小魚兒正正+於+13-4-25+21:45+

原帖由 小魚兒正正 於 13-04-25 發表

你何必怒氣!BK係咁架,就算你有哂證據又點,人地晤信,你講乜都冇用,其實我仲末知你講緊邊一間天主教學校?

醒目開學勳章 王國長老

回復 小魚兒正正 的帖子

明白你的感受, 這個分享也是希望提醒選小一既家長能用心去了解一下心儀學校, 避免選錯學校而影響小朋友的身心發展.
而家你的小朋友轉了校, 相信自信心好快返黎, 努力, 加油!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

醒目開學勳章 王國長老

回覆:個人感受選錯學校

樓主吾好嬲,我都希望每個小朋友都健康開心成長,希望你小朋友有新開始

回復 小魚兒正正 的帖子

多謝分享
http://blog.qooza.hk/tsobb

回覆:小魚兒正正 的帖子

請問樓主仍在此區上學嘛?慶幸小兒能屈能伸,終可重獲自信,繼續與朋相處。32網無乜好睇頭

引用:+本帖最後由+小魚兒正正+於+13-4-25+21:45+

is this talking about the one next to TSL?

引用:is+this+talking+about+the+one+next+to+TS

原帖由 GAT 於 13-04-26 發表
is this talking about the one next to TSL?
不是。

引用:請問樓主仍在此區上學嘛?慶幸小兒能屈能伸

原帖由 dannyyau302 於 13-04-25 發表
請問樓主仍在此區上學嘛?慶幸小兒能屈能伸,終可重獲自信,繼續與朋相處。32網無乜好睇頭

...
佢小朋友已轉其他網,較少學生的一所學校讀。小朋友慢慢進步中

Oh!!!非常抱歉
我以小心之心去看這事。見你的回應再加Silvia _ng的澄清,是我的看法錯了。對不起,祝願一切順利。

ANChan59  Bravo  發表於 13-4-26 01:03

回覆:sukitelfold 的帖子

「我以小人之心先啱」

h2013 發表於 13-4-25 21:53
你何必怒氣!BK係咁架,就算你有哂證據又點,人地晤信,你講乜都冇用,其實我仲末知你講緊邊一間天主教學校 ...

我估大角咀老牌名校應該是大x咀天主教小學,但有兩間唔知係邊間。不過這間小學是派位入去的,程度有參次不齊,幾谷!如入不到精英班,普通班別的小朋友都可以幾差,老師抱著放棄心態,可以派去band 3都唔出奇。認識有女仔在這間小學畢業,中學派去麗x中學,操行很差,在超市偷野,成日被學校罰停課。

其實如沒親身經驗過,很難明白樓主的苦況,樓主有耹聽小孩的話和為他出頭,是很好的身教,將來子女大了一定會成功和孝順返父母。之前在bk見過一個case小五才轉,可想五年受盡折磨,長大可能會是個負面的人。

借問一下常聽人說大天是指樓主呢間還是海帆道那間?

引用:Quote:h2013+發表於+13-4-25+21:53+你何必

原帖由 roccolamar 於 13-04-26 發表
我估大角咀老牌名校應該是大x咀天主教小學,但有兩間唔知係邊間。不過這間小學是派位入去的,程度有參次不 ...
thank for telling

大角嘴天主教小學有兩間,一間在海帆道新校舍,一間在市政大樓隔離~~
‹ 上一主題|下一主題