用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 個人感受選錯學校
go

個人感受選錯學校   [複製鏈接]

希望來年,升小一媽媽,在選校時真係要了解學校多d.........本人因沒有了解過間學校而經歷年多的痛苦經歷.
學生品德好緊要,老師有沒有愛心及是否公平好正,對一個小朋友成長影響好大........................
吾好諗住中學區份好就ok
一個小朋友如果天天上學不開心,後果會好嚴重,
因本人錯選了一間天主教學校而煩惱左年多,學校老師時常話,學校係社會縮影...次次有事情發生,主任出來,便只會說這番話,學生可管,但管不到家長.(本人同意),小時偷文具搶小食大時會點呢?呀老師......家長都吾教小朋友何人教呢?
只要成績吾教品德...小朋友在課堂,寫操口字條罵同學(小二)..成個訓導組也可以包庇幾個犯錯小朋友..(老師們為.事情了結.........罰了一個講事實的小朋友....唉............
社工........為求自保(小朋友被兩個同班大一年女同學按住剪頭髮),強迫兩個受傷害既小朋友畫同寫吾願意既字同畫................可恥嗎?小朋友說吾畫,不讓他回課室.......上課.......還要在小朋友面前說你有問題....你係有過渡活躍症,你有專注力不足,等傷害說話..你自己也有小朋友希望佢吾會遇到好似你一樣既社工
後來小朋友回來問咩來呀.....呢d叫什麼社工呢?一個正常小朋友你咁同佢講......係一個好大傷害,好彩轉校快..轉了校.小朋友巳變回一個陽光小孩..肚痛也要上學.....................但早前陪他回舊校取成績表時也會不安問可吾可以吾要...,呢間學校在.....大角咀區近大酒店........
小朋友舅父住在附近.......有次話到大角咀飲茶他一聽到大角咀巳很反感...大家可想小朋友的痛嗎!!!
唉..............如果察覺到小朋友放學.........行為.........情緒..............有問題真係要了解.問多d.小朋友和同學仔.......因好多時...班內有惡人小朋友吾敢講家長知...講比老師知又,吾正視..(重要老師話小朋友講大話..)......小朋友只會做反叛,行為.......
(不喜莫插)only share
ps post 46巳有答案吾駛再pm問校名,同我只係想提醒家長小心吾係想唱佢呢,吾想一陣又比人圍插

黃金屋  加油!小朋友都要加油!  發表於 13-4-28 11:07
   7    0    2    0
[

轉左就好,小朋友好健忘,好快吾記得啦!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:小魚兒正正 的帖子

祝福你的小朋友能忘記背後,努力面前

真係有好多LOUSY 的人存在, 係無得避, 只係在自己能力範圍內令自己小朋友好過一點, 欺凌真係度度都有, 仲要係好多時家長做成.  

回覆:個人感受選錯學校

原來有些學校會如此……幾有名氣都無用……

回覆:小魚兒正正 的帖子

希望小朋友能盡快投入新的學習生活。小朋友健康、快樂真的很重要的。
****未經本人許可, 不得轉載****

引用:+本帖最後由+小魚兒正正+於+13-4-25+00:53+

原帖由 小魚兒正正 於 13-04-25 發表

希望來年,升小一媽媽,在選校時真係要了解學校多d........ ...
對於有部分的真確性,有保留。樓主在EK曾發過三個帖子,一個唱衰校巴公司,一個唱呢間小學,講白到>等同開名。(利申路過,替人哋小學校譽被•••••感不值。)

Qooie@@  如果一間學校係好, 點會怕唱衰.....比個途徑給有口難言的媽媽發下聲啦, 香港人  發表於 13-5-7 16:22

Thanks for sharing ! I thought it is a very good school, because many people give good comment. Every school has naughty kids.

We also need to teach our kids how to protect themselves. I just read a news today, so scary !

"同學百厭扭一扭 9歲童失x丸 
傷心媽媽轟校方隱瞞 沒設法保護學童"  (生果日報, today 港聞)

我覺得每個人經歷及感受都唔同,又未必唱衰學校!多點分享是好事!樓主加油呀!

tobaby2010 發表於 13-4-25 09:52
Thanks for sharing ! I thought it is a very good school, because many people give good comment. Ever ...

仔黎緊讀男校...真係要教佢好好保護自己...

rainbowcov  是英華嗎??  發表於 13-4-26 10:14

醒目開學勳章 王國長老

我唔知樓主係咪有心唱衰, 定真係咁, 但我100%相信香港好多無HEART既老師校長, 我仔係SPECIAL NEED, 身邊朋友自然會傾開, 好多野, 講出黎都無人信, 小朋友真係好慘........., 當個5,6歲小朋友對人生灰到問阿媽, 自殺死左可唔可以上天堂, 我真係好心痛架

rainbowcov  老實講, 我自己小時也想這個問題。  發表於 13-4-26 10:16
小魚兒正正  加油呀  發表於 13-4-25 21:02

回覆:Charlotte_mom 的帖子

樹大有枯枝,絕對同意。所以我話樓主所舉的事例中,懷疑部分真確性,好多都不是第一身。尤其是社工嗰部分,真是令人無法相信,但樓主好似寫到身處在現塲似的。

名校唱吾衰的,家長心儀一間學校,吾會因為一個匿名email而吾報,但會提高警覺,咁對小朋友對家長都係好事。

引用:Quote:tobaby2010+發表於+13-4-25+09:52+Th

原帖由 喵媽 於 13-04-25 發表
仔黎緊讀男校...真係要教佢好好保護自己...
我也剛剛看到了這則新聞! 要教仔仔保護自己之餘,也不能傷害其他同學,遇了此等事情更要向父母講....

喵媽  全部男仔, 曳起上黎可以好曳...  發表於 13-4-25 14:20

如樓主現在能找到一所有愛心的學校真是太好了。

我認識樓主,亦知道佢小朋友受到既傷害。如果大家睇完當睇一件故事,咪算囉。
我諗樓主意思係想大家真係了解間學校先好入讀,並不要做羊太人云亦云,都只係善意提醒。
btw, 樓主小朋友早前已轉校,小朋友開心好多。當然某啲陰影仍要時間才能治療到。

Qooie@@    發表於 13-5-7 16:24
小魚兒正正  重左10lb  發表於 13-4-25 21:04

回復 silvia_ng 的帖子

Thanks for your kind reminder.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題