用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 南區幼稚園一問 ?
go

南區幼稚園一問 ? [複製鏈接]

請問有冇jm 知道南區 田灣東華三園 及 利東村聖文嘉幼稚園 那一間比較好. or 有其他意見可提供
   1    0    0    0

引用:請問有冇jm+知道南區+田灣東華三園+及+利東

原帖由 cookiefung 於 13-04-22 發表
請問有冇jm 知道南區 田灣東華三園 及 利東村聖文嘉幼稚園 那一間比較好. or 有其他意見可提供  ...
東田較好,起碼有東華三院背景資源較豐富,同埋聽聞田始愛收東田學生,之前我都miss咗東田報名,有啲後悔
而聖文嘉我多次見到職員送小朋友上校車,語氣對學生比較粗魯,另住東邨嘅小朋友多數搭校車出去讀, 南區返半日多數讀啓思,康傑,迦南,東田或聖伯多祿,好小留係東邨讀(多b6)

回覆:cookiefung 的帖子

你可以抽時間係放學時段企係學校附近觀察下,我個陣都係咁做

bor_bor 發表於 13-4-23 14:52
東田較好,起碼有東華三院背景資源較豐富,同埋聽聞田始愛收東田學生,之前我都miss咗東田報名,有啲後悔
...
無錯,我都係住鴨脷洲,但都係唔揀東村既學校,覺得多b6!
情願坐校車出去讀!

What about 蕭旺李滿福幼兒園? but they don't have school bus.

回覆:南區幼稚園一問

小朋友讀緊康傑n老師校長个个都好好好細心.小朋友開心.無奈只係k1無學卷要轉校好唔捨得

引用:小朋友讀緊康傑n老師校長个个都好好好細心.

原帖由 ultrakarman 於 13-04-26 發表
小朋友讀緊康傑n老師校長个个都好好好細心.小朋友開心.無奈只係k1無學卷要轉校好唔捨得

...
可否講下或pm我小朋友N班每日時間表係點嗎?小朋友返得開心嗎?聽聞每星期要帶一圖書返去睇,真嗎?我仍未能決定讀唔讀,因為K無學券有點吃力及唔知值唔值,現在另一學券offer, 苦惱中

回覆:happybabymak 的帖子

hi i pm u la.....but sorry i am new to ek so ifu cant receive let me know

ultrakarman 發表於 13-4-26 21:04
hi i pm u la.....but sorry i am new to ek so ifu cant receive let me know

received, many thanks.

引用:Quote:原帖由+ultrakarman+於+13-04-26+發

原帖由 happybabymak 於 13-04-26 發表
可否講下或pm我小朋友N班每日時間表係點嗎?小朋友返得開心嗎?聽聞每星期要帶一圖書返去睇,真嗎?我仍未能決 ...
讀得非常開心!校長,主任及班主任個個非常好!活動教學。

校長記得哂所有學生個名,每朝早同放學都主動同每一學生講早晨同再見。校長唔單止關心學生,連家長都關心埋!

主任要處理所有來電查詢,每次都好有耐性。

班主任又成日主動提議幫我小朋友戒片,又主動跟進戒片情況。

學校真係非常好!

唔駛帶圖書返學,相反,係學校每星期借一本書俾你返屋企睇。

wankapo 發表於 13-4-27 23:49
讀得非常開心!校長,主任及班主任個個非常好!活動教學。

校長記得哂所有學生個名,每朝早同放學都主動同 ...

"學校每星期借一本書俾你返屋企睇" <----- 咁又幾好喎!

Some other kindergartens also have this practice.

點解唔讀啓思,校舍有sea view 且新, 我的女兒在這裏讀nursery 好開心,仲好鈡意返學,最好是k1都有學券,校內各家長也頗有文化喎,斯斯文文!

回覆:ultrakarman 的帖子

我女女都係今年讀康傑Pn, 請問佢哋英文教得好唔好?有冇功課等等?

引用:我女女都係今年讀康傑Pn,+請問佢哋英文教得

原帖由 sindywongyansin 於 13-04-29 發表
我女女都係今年讀康傑Pn, 請問佢哋英文教得好唔好?有冇功課等等?
功課係親子功課,我覺得其實係大人做!大概一星期一份。

回復 wankapo 的帖子

thank you!!
‹ 上一主題|下一主題