用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正,英華你會點揀?
樓主: pw_113
go

培正,英華你會點揀?   [複製鏈接]

入得校隊樂團就要預咗要練要操,亦是一個機會教小朋友“台上一分鐘,台下十年功”的道理。只要名唔想付出就有點過份。另外,一條龍小學的好處是讓孩子發揮自己的個人潛能,不用從小四開始準備呈分試,真係開心好多的。

試下列個表, location,校車/保姆車,理念,升中機會,入u率,開心指數,學費,中中\英中,學生真正英文程度,設備,有無細佬妹...............  去整個分數表,再張主要兩三項x3,邊個高分就讀邊間。

MCLIAN  我也同意這也是一好辦法。  發表於 13-4-26 23:32

acepno 發表於 13-4-24 10:10
Yw students need two instruments, according to my friend whose son will study p1 in yw in coming sep ...
sorry,what do you mean by two instruments?

回復 acepno 的帖子

As the parent of an existing YW student, I wish to clarify that only one musical instrument is required.  The misconception may be caused by the fact that YW does not recognize piano as one and hence kids having learned piano for some time and not wanting to quit will have to learn a second instrument.

回復 kerkermui 的帖子

可否講下,捱唔住的原因 ? 工作量太多 ? 學校要求太高 ?
如果小兒有點小聴明,但性格較固執,和比較內向,自信心不是太高, 是否不適合英華 ?
如果家長唔想放太多時間在學習 ? 如星期六日可以去玩而唔係温書,, 係未唔應該讀呢啲比較"強"既學校?

多謝賜教 !!

回覆:h2013 的帖子

School will subsidy and if I remember correctly , 家長比一半
Majority of the school team practice once per week, of course more during competition
阿仔係小咗玩既時間、但星期六返去練波、練跑,對佢嚟講都係玩,叫佢quit, 佢唔肯
As 直資、少咗學術橾練同我唔 aim at 佢要top academic performance , so we can afford to put more time in joining the school team
Actually he learnt a lot via the school team training , he is more confident

mandytanghk 發表於 13-4-26 15:15

可否講下,捱唔住的原因 ? 工作量太多 ? 學校要求太高 ?
我係yw小一家長,俾個參考你,至目前為止,小兒平日都唔需要溫習功課, 黙書都係係咁易,只係到測考前兩個weekend(weekday都冇)至開始溫下,仲要當然唔會溫足一日(每日都係兩三粒鐘左右)。除左一年兩測兩考(係計分的)外,和數學每個月底有個unseen quiz (唔計分亦唔需要特別去溫),學校基本唔會有咩其他測驗,對我來說我唔覺得harsh囉,仲覺得幾舒服添!

學校自有它的魅力,令到d仔個個愛上學,愛yw。

Thanks, 咁功課量多嗎?
(其實小兒很內向, 考到機會不大)

回覆:培正,英華你會點揀?

培正x3。

醒目開學勳章

mandytanghk 發表於 13-4-26 15:15

小朋友聰明,唔等於做功課做得快

我嗰位曾就讀YW嘅親友係SC畢業,家長一心搵happy school
但小一已經聽到家長話多課外活動,晚晚做功課做到十點幾(佢個人嘅問題),學校內裡競爭好大,課程要求偏傳統,小朋友雖然得到校長喜歡 (訪問、拍短片、briefing 都有出現過),但睇住小朋友太大壓力,唔係當初所諗嘅愉快學習,而成績由全級頭十名一年年咁跌...
既然唔開心,就轉去表哥表姐讀緊嘅津校,學習愉快!
(我只想講:成日聽見人話讀唔掂要轉校,其實所謂讀唔掂唔係小朋友學習能力差,包尾所以要走!可以係因為錯配)

我唔識分析你嘅情況啱唔啱讀,每個小朋友面對壓力嘅表現唔同,家長自己衡量,唔會話個別學校,總之讀邊間都係,唔對路就要走!我自己一樣有報,如果收我一定俾佢去試 (可惜我地無咁嘅福氣)

我多口,只係身邊剛剛有兩位讀咗兩年要轉校嘅小朋友,啱啱又係呢兩間... 唔係想講人壞話..

smartcar  我都識得呢個小朋友,真的轉校了。難得媽媽肯放手轉校,希望他現在開心上學去!  發表於 13-5-1 16:02

對於讀屋村小學的我來說,其實YW已經是一間很照顧學生的名校。
小兒是早期的直資生。
英文是較深的,比同級Good Hope深,尤其考試卷。
中文較其他band 1淺,全普教。
數學課程中等,英數比例漸進增多,容易掌握。
常識加插時事,即新聞,睇下果期老師想點出題目啫。
課外活動非常多選擇,自由參加,基本上玩既就會train你入校隊,尤其樂器。
基本上所有學生都要上台表演,唔表演都要做下學生大使(用中\英\普向嘉賓介紹學校遊覽),presentation錄像響學校播當功課交(英語介紹下d動物咁)
所以內向型都要表演,有d小朋友或家長會自己比壓力自己。
考試競爭是大的,2,3分上落名次會前後20名,睇唔開咪又有壓力囉
(其實係d仔質量差不多啫,直上中學駛乜驚吖)
曾經有同學仔成績差(可能家長返工時間長,但其實小朋友好獨立的),可能要留班,(老師會放聲氣), 咁追返d成績學校又比個最佳進步獎佢。
呢個學校比其他名校算有人情味。
以上資料希望有用

twolilmonkeys  Thank you for sharing.  發表於 13-5-1 00:46

What a happy choice.  I will choose YW.

培英 HYBRID IS BETTER?

回復 JadeW 的帖子

我仔都有3個校隊,是非常忙,除了比賽,還有各大小表演,因檔期問題(都真係辛苦肉赤)試過想退隊,但副校鼓勵繼續參加,暗示上中學冇問題。
當然參加得校隊就預左要果年比賽,你突然唔玩搵邊個替啫?
咁我地同小朋友講,應承左既事要努力完成,不可半途而廢。辛苦最多下年先退咯。
成績可能有d退步,但我不會比壓力小朋友,唯一要求交齊功課(都有同班主任單聲,可能會欠交,大家將就)
咁又ok喎!係比賽時會緊張d,敎下小朋友處理下壓力。
得獎我地都好開心,我地相信分數不重要,是小朋友做得到先是最重要!
有冇獎都會同佢大事慶祝!
點會為咁少事諗退校呀!

twolilmonkeys  I appreciate your positive attitude in dealing with pressure. Something we can learn to do.  發表於 13-5-1 00:49

引用:回復+JadeW+的帖子 我仔都有3個校隊,是非

原帖由 smartcar 於 13-04-30 發表
回復 JadeW 的帖子

我仔都有3個校隊,是非常忙,除了比賽,還有各大小表演,因檔期問題(都真係辛苦肉赤) ...
Thanks for your sharing. 如果我個仔有幸入校隊,我口水都流晒.
其實是我自身不愉快經驗。小時讀書好恨入校隊好恨表演,可惜自己不才。所以我無論如何也會全力支持個仔入校隊(他自己唔想入就例外).

smartcar 發表於 13-4-30 12:27
對於讀屋村小學的我來說,其實YW已經是一間很照顧學生的名校
小兒是早期的直資生。
英文是較深的,比同級 ..........呢個學校比其他名校算有人情味。

絕對同意!小兒就讀傳統名校,跟朋友的兒子(YW boy)相比較起來,覺得貴校比我們的好得多,雖然論名氣我們似乎更高,但論師資以及學校對學生的照顧,YW可說是全無架子!去年聽說你們有活動日,全級同學制作降落傘然後把制成品從高空放下,聽到小兒流晒口水,真的很欣賞YW谷程度之餘很懂得啟發男孩的學習興趣,跟我兒就讀的名校簡直天淵之別!我們的是:多做多錯少做少錯,最後學生當然唔做唔錯啦!

回覆:love_dreaming 的帖子

阿囝緊鐘意yw會吾會俾佢轉來yw?

嗅頭豬 發表於 13-5-1 19:45
阿囝緊鐘意yw會吾會俾佢轉來yw?
在香港由BK家長口中的所謂「神校」降呢去「名校」,談何容易吖…
我囝囝都有個同學仔去了神校,但唔適應讀得好唔開心,又話功課多,又話谷得利害。所以都係嗰句,啱個小朋友讀的就是「神校」,盲目的追求結果不一定是你想的那麼好。
‹ 上一主題|下一主題