用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正,英華你會點揀?
樓主: pw_113
go

培正,英華你會點揀?   [複製鏈接]

回覆:pw_113 的帖子

Like sport and music? If yes, YW. If not, either one will be fine and pick one closer to home.

引用:朋友閒談中講過,培正入U率比英華高(不確

原帖由 herman0114 於 13-04-20 發表
朋友閒談中講過,培正入U率比英華高(不確實資料來源)
英華由於小學係新校,除學術外,還要學生於運動或音樂方面替學校爭取成績,學生比較忙及辛苦;反而培正專心讀者,DSE及入U率正好反映!

引用:Quote:原帖由+herman0114+於+13-04-20+發表

原帖由 crazymum 於 13-04-21 發表
英華由於小學係新校,除學術外,還要學生於運動或音樂方面替學校爭取成績,學生比較忙及辛苦;反而培正專心 ...
Crazymum, 如St Paul' Boys 和英華,你又點潩

引用:Quote:原帖由+herman0114+於+13-04-20+發表

英華由於小學係新校,除學術外,還要學生於運動或音樂方面替學校爭取成績,學生比較忙及辛苦;反而培正專心 ...
想問這些睇法從何而來呢?
我從不覺得學校有逼學生爭取表現或辛苦喎!
相反,我見的事實是同學自己想爭取好成績。
英華小學轉直資才大約五年,這幾年的表現是明顯不同的,至於中學的成績只
反映到當年種子小學的學生表現,根本無意義。

回覆:ASamSam 的帖子

我聽到有人在英華因為有幾個校隊在身,家長想申請吾學音樂或少一樣校隊,結果學校係吾批,亦有壓力俾家長,小孩成績不錯,只是完成所有的安排很辛苦。家長最後決定轉校!不過,這是個別例子而已。

jeremyphlam  又係聽聞系列,唉…  發表於 13-4-21 22:51
woodst  如果表現退步, 會否踢出校隊? 問題解決  發表於 13-4-21 16:06
Twins-Baby  真係噤做?    發表於 13-4-21 15:41

回覆:JadeW 的帖子

那位小朋友一定好叻了,可被選入幾個校隊

ccchan

引用:我聽到有人在英華因為有幾個校隊在身,家長

原帖由 JadeW 於 13-04-21 發表
我聽到有人在英華因為有幾個校隊在身,家長想申請吾學音樂或少一樣校隊,結果學校係吾批,亦有壓力俾家長, ...
我覺得聽聞啲嘢聽一陣傾一陣笑一陣就好了。
YW啲校隊培訓做得很好,好認真,不過亦是time consuming,好多時是家長和小朋友自己想入,學校根本有不少選擇,亦明白逼迫之下是不會有好成績。
每個YW學生都要學一樣樂器,亦希望有學一種運動,學校是著重小朋友全人發展,而不是為了表現。

引用:Quote:原帖由+JadeW+於+13-04-21+發表我聽

原帖由 ASamSam 於 13-04-21 發表
我覺得聽聞啲嘢聽一陣傾一陣笑一陣就好了。
YW啲校隊培訓做得很好,好認真,不過亦是time consuming,好多 ...
同事個仔,唔記得咩隊,聖誕入camp 五曰集訓,但放完聖誕就期考,完全冇機會溫習!

引用:Quote:原帖由+ASamSam+於+13-04-21+發表我

同事個仔,唔記得咩隊,聖誕入camp 五曰集訓,但放完聖誕就期考,完全冇機會溫習!

...
不過今年係1月4日才開始考試喎!
我們是否希望一間學校在聖誕假只叫所有學生在家溫習就好了呢?

回覆:crazymum 的帖子

我聽完都心諗,牛吾飲水xxxx, 但佢又真係將阿仔轉左校wor, 咁即可能佢覺得真係好嚴重既情況。我自己覺得因小孩小四,吾係初小,佢覺得讀書要緊,你吾俾吾學又吾俾吾返,咁家長有腳,學生有能力,自然會想辦法。

引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-04-21+發表同

原帖由 ASamSam 於 13-04-22 發表
不過今年係1月4日才開始考試喎!
我們是否希望一間學校在聖誕假只叫所有學生在家溫習就好了呢?

...
Asamsam ,你由得她說yw不是,有些家長真的很奇怪,又話唔好,自己今年又走去報yw,又話要考神級學校,好多時唔係用家都好多意見。有幾多間係xmas前考試,亦有家長說xmas 前考試唔夠時間温習。一年咁多假期,點都會撞正d。

引用:我聽完都心諗,牛吾飲水xxxx,+但佢又真係

原帖由 JadeW 於 13-04-22 發表
我聽完都心諗,牛吾飲水xxxx, 但佢又真係將阿仔轉左校wor, 咁即可能佢覺得真係好嚴重既情況。我自己覺得因 ...
轉校確是好大嘅抉擇,當朋友或朋友嘅朋友,告之轉校真正的原因,住往未必話你聽。可能係人望高處,可能係讀唔惦,可能係要交學費。應酬下身邊朋友,求祈講一個原因,等自己好落台而矣。所以唔係第一身,聽完笑下就好了。。。。

回覆:sukitelfold 的帖子

係既你咁諗都得!大家聽完多一個考慮,只好作參考,個別事件而已。係點入左去先知。俾我就,可好俾老師知佢幾樣都咁叻,一樣校隊未得囉!另外,可能自己個仔又吾會咁叻有幾樣校隊呢,校隊應該吾易入,咁時間又會安排得好些,又吾會咁多壓力,咁又吾係一個問題!

醒目開學勳章

人夾人緣,揀學校都一樣,無人知道今日嘅決定到底啱唔啱,唔啱咪分手囉!

我都識人响培正同YW捱唔住,分別轉去唔同嘅津校,而兩個都係聰明仔,其中一個轉校無幾耐老師已經同家長講,佢好可能係資優!另一個就學校安排好多資優課程佢玩…

如果係我,我會去試YW,但有足心理準備,有乜唔對路就轉走!

如果我鍾意間學校(認同佢嘅教學方針),我唔會考慮佢有無得直升中學,孩子有佢自己要走嘅路,盡咗能力俾家長認為係合適嘅教育佢地,已經足夠!係啱嘅,就算中學無保障都一樣有好學校收!

這幾年DSE中文合格率比英文同數學還低, 好多人成績好但肥了中文科而入不到大學, , 睇完衣這篇報導更加令我選擇了培正.(TVB) 星期日檔案 - 搶救中文科 2013-03-31
http://mytv.tvb.com/news/sundayreport/143174#page-1

woodst  DSE只出咗一年成績, 而且應該比較入大學百分率, 唔係只睇中文合格率  發表於 13-4-22 16:36

引用:這幾年DSE中文合格率比英文同數學還低,+好

原帖由 mena 於 13-04-22 發表
這幾年DSE中文合格率比英文同數學還低, 好多人成績好但肥了中文科而入不到大學, , 睇完衣這篇報導更加令我 ...

曾看過培正的幼稚園生, 感覺他們好像是同一類人(可能被訓練出來), 完全看不到他們之間性格上的分別. 感覺不太好, 所以我會選英華.

引用:曾看過培正的幼稚園生,+感覺他們好像是同一

原帖由 taktakchichi 於 13-04-22 發表
曾看過培正的幼稚園生, 感覺他們好像是同一類人(可能被訓練出來), 完全看不到他們之間性格上的分別. 感覺不 ...
見過唔少st cat學生,他們都是同一類人,活潑、主動、自信、多咀、有創意,你又會覺得不好嗎?

引用:Quote:原帖由+ASamSam+於+13-04-22+發表不

原帖由 h2013 於 13-04-22 發表
Asamsam ,你由得她說yw不是,有些家長真的很奇怪,又話唔好,自己今年又走去報yw,又話要考神級學校,好多時 ...
多謝意見,我對樓主選那一間學校覺得無所謂。不過,家長為子女選擇時應基於事實,始終是一個重要的決定。

引用:這幾年DSE中文合格率比英文同數學還低,+好

原帖由 mena 於 13-04-22 發表
這幾年DSE中文合格率比英文同數學還低, 好多人成績好但肥了中文科而入不到大學, , 睇完衣這篇報導更加令我 ...
唔明白?

‹ 上一主題|下一主題