用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!
樓主: gillgillkwok
go

嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+tttw1+於+13-04-11+發表唔係

原帖由 Obiepapa 於 13-04-12 發表
呢條線要抓得好准先有效,太緊一定吾得,吾緊他又會好放肆。
其實係睇個小朋友有冇鬥心!

引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-04-12+發表其

原帖由 shadeslayer 於 13-04-12 發表
如果孩子愛玩呢?孩子愛玩,天性來的。
愛玩同鬥心沒有衝突啊!

引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-04-13+發表愛

原帖由 shadeslayer 於 13-04-13 發表
愛玩同鬥心沒有衝突啊!

Xxxxx
如果他將測驗考試看成遊戲,他想贏,便會自動自覺溫習!

kamosdad 發表於 13-4-13 12:20
只强調與人鬥爭其樂無窮的單打獨鬥心態, 是不能培養出大企業的人材. 要建立一些國際級的企業, 必須學會team ...
比賽可以是個人, 亦可以是team; team 比賽時, teamwork and leadership 就會訓練出來.

JadeW 發表於 13-4-13 12:45
我知道網絡不是這樣建立的。但我想有會是這樣覺得的,而當學習在學校以外,在校的時間就是用來作課外活動及 ...
我知有神校家長教小朋友選擇性建立網絡呢?

JadeW 發表於 13-4-13 11:25
即係咁,野吾係學校學既,係家長同補習社既功勞,要學得快過學校!仲當測驗考試係遊戲!咁所有時間都會在趕 ...
你說得沒錯, 當然每個人可以有自己的選擇. 有人覺得小朋友應該玩多D, 有人會谷小朋友贏在起跑線, 各人取態不同, 將來小朋友的人生亦完全不同.

引用:仲要從小教小孩功利主義,咁家長父母一定係

原帖由 JadeW 於 13-04-14 發表
仲要從小教小孩功利主義,咁家長父母一定係「好成功」既人版。我自認失敗,面對此類人就有咁遠避咁遠。不過 ...
冇錯,社會係需要有不同階層的人!

mk3288    發表於 13-4-14 21:23

引用:回復+crazymum+的帖子 真係好想做到你咁呀

原帖由 kck_88 於 13-04-15 發表
回復 crazymum 的帖子

真係好想做到你咁呀
其實好大壓力架!

引用:其實贏到尾的定義是什麼?搵好多錢?做到專

原帖由 mosibaby 於 13-04-15 發表
其實贏到尾的定義是什麼?搵好多錢?做到專業人士?讀埋phd?入到名牌大學? ...
咁要問問樓主喇!

QQee 發表於 13-4-15 12:14
計下計下, 咁就可能要計到入土為安.

送殯人名單中, 有冇總統級人馬, 世界名人, 達官貴人..... ...
正所謂:養兒一百歲,長憂九十九!

kck_88 發表於 13-4-16 10:03

係係係...肯定啦,你地好勁,阿媽同我講吾係個個細佬都可以架,吾理佢吾得架 ...
因為我囝囝九型人格中o既係3號仔....

chansiub 發表於 13-4-17 16:14
可能我個係七號。享樂型。至少我係。
我細仔我都估係7號, 係難搞D, 不過都總有辦法!

taktakchichi 發表於 13-4-17 16:51
何為起跑點? 由醫院出世果刻? (咁連係邊間醫院出世, 同搵邊個醫生接生駛唔駛比較?)

何為終點? 入小學後?  ...

唔好意思, 我有小小意見: 賽車羸o個個通常都係排頭位o個駕車.....

引用:This+is+why+Chinese+could+never+be+able+

原帖由 avaya 於 13-04-17 發表
This is why Chinese could never be able to lead the world, no matter how rich they could be.   The s ...
不宜妄自菲薄,引喻失義!

引用:Quote:avaya+發表於+13-4-17+18:17+Under+H

原帖由 Cayenne 於 13-04-17 發表
I beg to disagree.

Since you mentioned Porsche, I guess you know Cayenne, Cayman, Boxer, and of co ...

引用:贏在起跑線這句話根本是廣告商諗出来,爲了

原帖由 luluhaha 於 13-04-18 發表
贏在起跑線這句話根本是廣告商諗出来,爲了賣奶粉,教具、興趣班....家長們千萬別迷失 ...

引用:回復+crazymum+的帖子 經驗看到一般7都比3

原帖由 chansiub 於 13-04-18 發表

經驗看到一般7都比3在事業上成功。尤其是很3的人。及7是可靠向8(Natural born leade ...
囝囝性格係3號,是天生的,父母沒有選擇權;但其實無論1至9號,只要係健康狀態,一樣可以充滿力量,可以應付任何挑戰,九型人格只是一項工具去了解孩子,用對應的方法去培育孩子成為健康的狀態!

‹ 上一主題|下一主題