用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀?? ...
樓主: Twins-Baby
go

在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??   [複製鏈接]

回復 JL3 的帖子

啲人真係有病, 未讀就知好   名校唔係一定啱自己個小朋友  

mk3288  葡萄是酸的。  發表於 13-3-22 14:04

同意TWINS-BABY所講,個人意見不代表所有人意見,而且我唔覺#59有咩問題,因為我只說是有保留,有人覺得咁都唔得我亦無辦法,but i should remind someone that 依度係hk,唔係內地!  

Twins-Baby  算啦! 大家開心至緊要.     發表於 13-3-22 13:26

醒目開學勳章

Twins-Baby 發表於 13-3-22 13:18
回復 JL3 的帖子

啲人真係有病, 未讀就知好   名校唔係一定啱自己個小朋友   ...

的確係!
身邊有兩個小朋友,分別讀私龍校同直資龍校,讀得唔開心,無哂學習興趣,於是分別轉屋企附近津校,老師分別發現小朋友過人之處,提供相應資優/潤澤課程,學習興趣返哂嚟!

親戚校長寄語:揀錯咗、唔啱唔緊要,最緊要係家長肯轉返出嚟!

Chirley  校長  發表於 13-3-24 00:23
mk3288  有人假設某校是完美沒缺點的,只是這種假設符合現實嗎?逃避現實有意義嗎?  發表於 13-3-22 14:57
喵媽  agree, 當有日我發學原來係唔啱阿仔, 我會接受而轉校, 而唔會話係學校唔好...  發表於 13-3-22 14:37
mk3288  點都要同差過自己的比。  發表於 13-3-22 14:15
loveDD  I LIKE THIS ONE -> 最緊要係家長肯轉返出嚟   發表於 13-3-22 13:35

引用:Quote:JL3+發表於+13-3-22+13:11+我上星期

原帖由 koala_choco 於 13-03-22 發表
佢自行入的嗎 ? 係就, 咪曬校長讚佢個仔醒啦.  九唔搭八.  你講得佢無錯喎.  ...
不過,我都好同意,絕大部分家長都十分愛錫佢地小朋友,不過,佢地唔明白一個人的成功,不是只靠一間學校,有些時候,一些真心辦學,作風低調,不求名聲的愛心學校,仍然很多!大家回想一吓,我們的母校,從前校長如果係神父、修女啲,多數係學校住,學生對學校亦有超級歸屬感!今天,一放學就走人,趕去學乜學物!唉!

koala_choco    發表於 13-3-22 15:30

引用:fsforth,請看第+#59+條,+別人的留言,+有關

原帖由 koala_choco 於 13-03-22 發表
fsforth,

請看第 #59 條, 別人的留言, 有關簡介會.
重點不是學生在簡介會中的天才表演,當然有人覺得是show off, 但在另一方面去看,這是給學生練膽的機會,克服stage fear, 我自己也試過,好 work! 大家不要太敏感。

大龍鳯video 是簡介會其中一個環節,會後還有CD 送,對學生來說應該是好好玩,對老師來說年年編劇造型角色台慶劇大製作,絕對不容易,奥運四年一隻吉祥物,呢度一年一隻,如果陸續有老師心力支持不住而離開,行政上可能會有隱憂。歸屬感不限於學生,老師也要有,學校才可有長期發展。

WillBmama  我聽完簡介會都有個諗法,啲老師一定好忙碌.  發表於 13-3-22 13:53

路過比個post引左入來! 其實大家上EK,好多情況都係想收料 (尤其好似我E D新手),吸收下前輩的經驗,可以省卻好多時間。 所以我絕對想知關於學校各方面的資訊。 當然看完之後要自己再去了解、求證。吾係百份百信晒,但起碼給了一個方向去繼續發掘,過程中可能會更清楚間學校到底是否自己杯茶。 況且每個人把尺都吾同,人地吾中意ge野可能我好like! 如果只係可以講好個方面,就失去了討論區的意義。 所以只要係事實和自己感想,我都絕對支持!

醒目開學勳章

好幾年前參加大學朋友飲宴,同幾位中學教師傾近年直資現象,佢地二口同聲講:學校讀唔讀得過,好睇教師流失率,多老師走,即係校長嗰套有問題,老師唔開心又點會有心教好小朋友呢?

但係我地d外行人,又點會知流失率數字呀!都係上嚟8多....

回復 kerkermui 的帖子

有得睇, 上去 http://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/list-page.html  你可以知多啲  

pamelaywy 發表於 13-3-21 11:51

kerkermui  之前一路唔明點解你無報,原來係咁...  發表於 2 小時前

haha, 你唔知係第幾個咁問我o既人. 好奇怪唔知點解近呢幾年呢間變咗直資不二投考之選.
早在大仔還是bb的年代, o個時仲未咁熱門, 我以同行o既身份去school visit 過. 坦白講, 校長o的hard sell 技倆對家長就有效, 對於大家同行, 好多門面工夫同marketing 技巧大家心照, 我地幾個老師都擰擰頭, 咁O既工作量, 互相笑住話 '你去做啦!?' 去過觀課, 見到上課情況, 睇埋佢o的大龍鳳video, o個時己經對呢間學校打咗X, 絕不考慮.
加上呢兩年我睇住一個讀呢間O既小朋友, 教學方式, 功課安排, 行政等都 '驚為天人'..... HAHA, 己列為絕不考慮之列, 當然我不會阻住人地趨之若鶩 !!

算我多言,這段"沒有任何誇大和人云亦云"第一身的經歷,是衝著一間學校和校長,雖然話不願開名,其實是掩耳盜鈴公開批評;無錯你權發表任何批評,但唔該詳細講下你的理據,以正視聽。

究竟點樣介紹學校才為之hard sell, marketing, 門面工夫?

上課情況點樣令你絕不考慮個仔去讀?

大龍鳳有幾巨大?你之前話唔鍾意人地成日做大龍鳳,有幾密?有d細路有幾討厭?

教學方式,功課安排,行政,點樣嚇驚你?效果係咪d學生愈來愈痛苦,成績愈來愈差?

你唔想答唔回應無所謂,疑問始終向度。

Twins-Baby 發表於 13-3-22 13:51
回復 kerkermui 的帖子

有得睇, 上去 http://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/list-page.html  你可以 ...
請問可以再進一步話我知可以喺邊度睇到嗎?  我搵唔到~~

Twins-Baby  我上次找到的, 我要同小朋友洗白白, 一陣替你找找  發表於 13-3-22 14:07

回復 NKpa 的帖子

希望大家不好再去問此位家長問題, 自己有疑問唔認同, 自己可以自己從別的方向找尋. 聽多方面意見, 因為我唔信只有EK比到答案大家, 各有各朋友打聽. 請大家以和為貴.  開開心心,

MCLIAN  Agree!  發表於 13-3-25 23:43
NKpa  言責自負係啦  發表於 13-3-22 14:21
y3y  同意!  發表於 13-3-22 14:09

kerkermui 發表於 13-3-22 13:45
好幾年前參加大學朋友飲宴,同幾位中學教師傾近年直資現象,佢地二口同聲講:學校讀唔讀得過,好睇教師流失 ...
話分兩頭,有時走有走的好,因為走的可能是與校長理念唔一致的一群,所以當其中一個參考因素好了。

Twins-Baby  我上次找到的, 我要同小朋友洗白白, 一陣替你找找  發表於 46 秒前

THANK YOU!  不過都有得著,因為我反而睇到有好多小學學額空缺嘅情況,同心諗嘅都唔同?

Twins-Baby  我前兩天睇到, 要搵吓.  找到覆你.  發表於 13-3-22 15:05

引用:Quote:pamelaywy+發表於+13-3-21+11:51+ker

同意短短十多分鐘CD既內容, 絕對是老師們用了很多時間精神用心去做的!
以家長和學生的角度, 當然會鐘意, 有邊間學校可以做咁多野出黎比學生玩住學習?!

我都明白好各人有不同既工作心態, 未生仔前我係一個唔介意做好多野, 做到連水都無時間飲, 日日OT, 但當完成工作時就會好滿足喎, 好似當咗係自己生意咁...都識唔少呢啲人...但當我生咗仔, 我只想做一份日日可以準時收工, 工作時間仲可以處理私人野既工, 已經完全唔同啦! 所以自己覺得辛苦無樂趣, 又唔代表當事人覺得無樂趣...可能佢地辛苦得黎好有滿足感呢?!

而且同一件事, 唔同人做, 速度都可以差好遠...在舊公司, 有個同事做野好慢, 佢啲野做到收工都未做完...但比我做係半日已經做完...但我阿姐更快, 比我快多50%! 所以, 自己做唔到, 又唔代表人地做唔到...

相信那裡的老師一定比一般學校辛苦, 但唔代表做唔到, 亦唔代表好痛苦! 覺得不合既老師, 離開亦好正常!

我都讚同老師要有歸屬感, 所以應該要去搵合適既老師, 而唔係為老師去改變學校既方針!

NKpa  LIKE!  發表於 13-3-22 14:39

或者說某校長的使命可能就是推廣學校,增加知名度?教學反而是放在第二位?否則點會如此無視老師的流失?

JadeW 發表於 13-3-22 10:45
係呀!最緊要消化人地講乜, 人地話好既地方岩吾岩你個小孩,吾好既地方你又重吾重視呢!
但好多家長只接受 ...

好認同呀!!!
只說好, 即係間間都好, 咁就失去討論價值...幾好既學校都一定有人唔認同, 大家睇既野唔同, 多啲聲音, 先可以集思廣益, 更加清楚知道自己要啲咩, 唔接受啲咩, 最緊要講既野係真就得喇!!

唉..其實可能根本唔到我地揀xd
不過我唔揀以下
1. 只重學術不重活動(讀書是重要,但不是孩子的全部)
2. 學費過4k(現水平計)
3. 新界/港島(我地住九龍)
4. 新派新學制(聽落好吸引,但我擔心如改朝換代的話條路會變)

Twins-Baby  我最大CONCERN係4. 因為政府成日吹無定向風    發表於 13-3-22 15:35

‹ 上一主題|下一主題