用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝中學
樓主: halriys
go

體藝中學 [複製鏈接]

今日考體能考足4粒鈡,家長覺得小朋友辛苦嗎?

引用:今日考體能考足4粒鈡,家長覺得小朋友辛苦

原帖由 gagamama20 於 13-03-23 發表
家長都辛苦呢……

回覆:hapiness 的帖子

見到佢地個樣好似行刑,好倦好慘!不過,有機會能夠入到心儀中學,佢地會覺得直得!

gagamama20 發表於 13-3-23 18:24
家長在場呆等4粒鐘。。。也很辛苦啊!!!
看着小朋友長跑時,心中有所感。 明明大家小朋友年齡相若,一開跑為何有些已一枝獨秀,由頭帶到尾,面不改容?。。。。為何有些卻明顯落後人前,上氣不接下氣地幾乎想放棄衝到終點?

別人孩子為何一起步已註定是衝綫那位,我是否沒盡己任? 未能把媽媽的角色做好? 6年小學生涯將結束,仍徘徊在不高不低的位置,現已去到尾聲,只靠自行面試,根本較一綫嘅學校又怎會取錄? 帶小朋友面試懷着陪太子讀書的心情真是不太好受 -_-

kiukiupig 發表於 13-3-24 01:50
家長在場呆等4粒鐘。。。也很辛苦啊!!!
看着小朋友長跑時,心中有所感。 明明大家小朋友年齡相若,一開 ...
平常心啦! 比小朋友一個經驗,雖然辛苦但值得,大家為下次面試努力。

有冇家長知道有幾多人面試同收幾多個學生!

引用:有冇家長知道有幾多人面試同收幾多個學生!

原帖由 gagamama20 於 13-03-24 發表
有冇家長知道有幾多人面試同收幾多個學生!
琴日聽到老師話共有230人,
但不知道是男女總數,還是男生?
但應該未計VA的。學校應該收180人!
如有錯誤,請糾正。謝謝

回復 kiukiupig 的帖子

又唔可以咁講, 運動分好多類, 如果唔係平時有跑開或者田徑隊, 做完其他體能之後, 跑得完八百米都好好啦, 真係好辛苦嫁, 搵個玩體操同玩田徑, 點會夠佢跑?

回覆:體藝中學

今年好似收170人,不過,吾知 pe 同 va 各收
幾多!

見PE好似多過VA

放棄左體藝的體能及面試機會,唔到時會否後悔?

點解要放棄?

回復 chzgogo 的帖子

其實我都仲係心大心細... 仔仔等做體能時, 同其他同學仔傾計, 佢問人地成績怎樣, 個小朋友竟然話: 中文一時時合格, 英文就多數唔合格, 咁都有得in!!??

不過唔知關唔關個"項目" 原因, 因為人數不太多... 同埋..老實講,比我想像中, 佢地表現好似不太強
當然有一兩個係比較出色!

因為其他兩間英中都有面試機會,所以就放棄體藝,

各位家長你地好!我個仔而家小五,剛剛派左第二次考試結果,成績強差人意,原本第一個學期都係band 2頭的成績,今次 maths 唔知搞乜得個D (上次A架 ),老師話已跌到去band 2尾甚至band 3頭喇,真的不敢想象,最怕下個term呈分又唔知做乜失手就死得啦!

補習社怪我比太多課外活動佢,又劍擊又跆拳又乒乓波,結果我而家要佢放棄跆拳同乒乓波,留返個劍擊啦,因為跆拳剛考到黑帶可以暫停一陣,而劍擊因為教練話佢有potential,所以我想keep住學。我見佢都係鍾意sports多過讀書,所以考慮係咪該試下考體藝,各位可以比D意見嗎?我真的是初哥無乜研究呢!謝謝!

一定要band 1, 只留番一樣課外活動,全力考呈分試。我自己全部活動停止。

hapiness 發表於 13-3-25 13:56
回復 chzgogo 的帖子

其實我都仲係心大心細... 仔仔等做體能時, 同其他同學仔傾計, 佢問人地成 ...
'你指的項目是什麼,是指體能?

sm0411 發表於 13-3-25 17:17
各位家長你地好!我個仔而家小五,剛剛派左第二次考試結果,成績強差人意,原本第一個學期都係band 2頭的成 ...
認同樓上家長,成績最緊要,你襯而家重有得追,同小朋友一齊努力,咁快就認輸。(體藝一定唔收B3生)

回覆:ha8mo 的帖子

請問你熟識這校嗎?
真心請教,這還是一間好學校嗎?

‹ 上一主題|下一主題