用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一 2014 15
樓主: tsftsf
go

小一 2014 15   [複製鏈接]

引用:我阿仔係08年9月尾.+呢幾個月多野講左,+無

原帖由 CM0804 於 13-04-30 發表
我阿仔係08年9月尾. 呢幾個月多野講左, 無咁BB, 但仲未係好流利, 甩甩cut cut.

我今年會試試運氣, 考到心 ...

回覆:小一 2014 15

細女報到! 現在好頭痕,住31區,但只有15分。而用15區(灣仔)軒小上有20分,係唔係自行應該報軒小? 但大抽獎抽31區??大家俾點意見

回復 CM0804 的帖子

我都系咁。兩手準備。

唔知從何入手至好。7月尾女

Eileenknn 發表於 13-4-30 23:21
細女報到! 現在好頭痕,住31區,但只有15分。而用15區(灣仔)軒小上有20分,係唔係自行應該報軒小? 但大 ...
灣仔是12區

你咁做法有一樣危險, 又好多名校係叩門時, 會優先面現/考慮那些在自行派名階段已選該學校的學生

即係如果你最後要係31區叩門會俾其他人蝕底. 除非你諗住去軒小叩門

我個女女都係14年9月讀小一,她係0809的,屬於校網45,依家好惆悵唔知去邊間小學,有人話基華好,有人話柏德好,都唔知邊一間好D?發現45校網好少直升中學的小學!

引用:Quote:Eileenknn+發表於+13-4-30+23:21+細

原帖由 taktakchichi 於 13-05-06 發表
灣仔是12區

你咁做法有一樣危險, 又好多名校係叩門時, 會優先面現/考慮那些在自行派名階段已選該學校的學 ...
所以好煩……其實12網的大抽獎會否派到的好學校比31容易?

Eileenknn 發表於 13-5-6 16:52
所以好煩……其實12網的大抽獎會否派到的好學校比31容易?
31區我唔熟, 我淨係識熱門個3間. 女生一定係選 St Mary, 但如果放油天係第2, 3, 都係等於放棄
12區D天主教女校唔放第一, 又係無. 軒上又到講到明只會優先考慮係自行, 統一甲乙都選佢做首選的叩門生
12區2線都有間寶血, 有中學聯繫

如想報音小, 記住星期六截至喇....

我仔係08年5月, 而家都頭痕緊要報邊幾間!!

0809仔仔,諗住報真道和播道,剛完成portfolio中文版,準備做英文版;唔知真道prefer中文版還是英文版呢?
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:Quote:Eileenknn+發表於+13-5-6+16:52+所以

原帖由 taktakchichi 於 13-05-06 發表
31區我唔熟, 我淨係識熱門個3間. 女生一定係選 St Mary, 但如果放油天係第2, 3, 都係等於放棄
12區D天主教 ...
多謝你的意見,這也是令人舉棋不定的原因……唯有向孩子著手,但個囡性格強烈,主動來又衝動,恐怕會搞垮各面試

想請教34網定35網好呀?因為好大可能要搬!

我仔仔都係0809的,黎緊會簡14同16網,好緊張呀!
有無朋友係14或16網呀?

happy_lavender 發表於 13-5-7 01:20
0809仔仔,諗住報真道和播道,剛完成portfolio中文版,準備做英文版;唔知真道prefer中文版還是英文版呢? ...
我女上年考真道係交中文portfolio, 最後收左. 我考cky 都係交中文portfolio.
我朋友女女都係交中文portfolio, 考10間中左8間, 包括DGJS, 培正...
我覺得用中定英都唔重要, 你善於邊種語文就用果一種.

Eileenknn 發表於 13-4-30 23:21
細女報到! 現在好頭痕,住31區,但只有15分。而用15區(灣仔)軒小上有20分,係唔係自行應該報軒小? 但大 ...
如果喜歡軒小, 又有20分, 當然是第一輪揀軒小, 因為軒小無宗教, 20 分首輪都有一定機會.
總好過得15分, 15分自行成功抽到其他熱門學校機會極低.
至於之後唔同區叩門點攪, 建議直接打電話問軒小, 我知有d學校會接受唔同區但 自行+甲部也有選該校作首志願的叩門.

回復 四隻貓 的帖子

謝謝解答。
我睇過真道D資料講頭幾年大部分以中文教學,所以都傾向交中文portfolio;但播道那邊就諗住交英文,因為播道以英語教學。係喎!睇真道份評核報告,話佢地D老師不用跟行政嘢,可以專心教學,是真的嗎?因為份報告係幾年前的,唔知有無變?
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

女仔,請問大家12定34網好?

回覆:emily423 的帖子

我仔仔都係14網

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題