用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一 2014 15
樓主: tsftsf
go

小一 2014 15   [複製鏈接]

回復 taktakchichi 的帖子

寶血女中係band 2 尾女校,在東區

happy_lavender 發表於 13-5-7 17:44
回復 四隻貓 的帖子

謝謝解答。

我已放棄了真道offer, 所以無再細心研究真道的教學情況.
你可以去真道討論區問一問該校家長.

我覺得真道喜歡收一些乖和坐定定的小朋友, 參觀學校時所見, 學生都很乖巧有禮, 老師都很有教學熱誠.

回復 四隻貓 的帖子

Thanks for your reply. ^^
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

我仔0810
報了真道,但無交pofolio, 之前問過真道,staff 答學校無這要求

熱門果D,我不會去報了

引用:Quote:happy_lavender+發表於+13-5-7+01:20

原帖由 四隻貓 於 13-05-07 發表
我女上年考真道係交中文portfolio, 最後收左. 我考cky 都係交中文portfolio.
我朋友女女都係交中文portfoli ...
上次去真道簡介會,說可以不用交portfolio, 但若要交亦可選擇第一次面見時交。其實應該交表時交portfolio好還是第一次面見時交好呢?

winbun 發表於 13-5-8 23:17
上次去真道簡介會,說可以不用交portfolio, 但若要交亦可選擇第一次面見時交。其實應該交表時交portfolio好 ...

我上年係交表時交埋portfolio.

回復 kerrielam 的帖子

我都會報真道,但諗住星期六聽完簡介會,真係無嘢要改就即場交表(include portfolio)。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:happy_lavender 的帖子

我上年去聽了,聽隔離dept 同事說,轉了校長后,在學術上進取了,她說除了行政混亂外,其他也好好,老師好有heart, 又會照顧有特別需要的小孩

謝謝!

我本來主力報播道,因為係自己教會辦的學校,又極近我家,而且認識的播道家長都給予好評;但看完真道的教學理念後,發覺與自己的理念更為接近,現在變成傾向真道。

好紧张,10月仔仔来报到。。。。。。。。。。。

happy_lavender 發表於 13-5-10 13:18

謝謝!

報就一定要報, 兩間都收咗先諗啦!

回復 taktakchichi 的帖子

這個當然啦!我唔會自信到只報一間嘅,太凶險嘞!
不過其實報播道較有把握,因為我們教會的牧師與播道校長相熟(好似係同學),只要搵他寫推薦信,入讀機會應該很大。

引用:Quote:winbun+發表於+13-5-8+23:17+上次去

原帖由 四隻貓 於 13-05-09 發表
我上年係交表時交埋portfolio.
那麼你去年交portfolio到真道時有沒有特別釘裝或用膠file?我見英華有表明不要,只需在左上角釘好。而真道因沒有特別註明,不知一般學校收portfolio是否需要釘裝/用膠file?

回復 winbun 的帖子

我妹妹話千奇唔好用膠快勞喎!(外甥今年9月讀小一)

引用:Quote:原帖由+四隻貓+於+13-05-09+發表我上

原帖由 winbun 於 13-05-10 發表
那麼你去年交portfolio到真道時有沒有特別釘裝或用膠file?我見英華有表明不要,只需在左上角釘好。而真道 ...
千萬不要用膠file, 有好多學校都唔肯收有膠file的,因為唔環保+難存放。就0甘用釘書機釘起一份就得。

引用:Quote:原帖由+winbun+於+13-05-10+發表那麼

原帖由 四隻貓 於 13-05-11 發表
千萬不要用膠file, 有好多學校都唔肯收有膠file的,因為唔環保+難存放。就0甘用釘書機釘起一份就得。

...
謝謝你的提點!

加油

回覆:happy_lavender 的帖子

但我聽完優才簡介會,真道/優才,又較喜歡GT, 但初小在旺角上就不方便lu

引用:我仔仔都係0809的,黎緊會簡14同16網,好緊

原帖由 emily423 於 13-05-07 發表
我仔仔都係0809的,黎緊會簡14同16網,好緊張呀!
有無朋友係14或16網呀?
我都係,不過係囡囡,你有冇諗過搬去12區?

‹ 上一主題|下一主題