用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂
go

真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂 [複製鏈接]

我個係六月囝囝,現讀學之園下午班,最後會係RC同SPC二揀一。自己秤左好耐,都揀唔到,大家可以幫下手?                              RC am offer -
Pro: 上午班, 有校車,車費今年只係$1500,叫做升高小有小小優勢
Con: 學費貴,讀左只可有一至兩樣課外活動,新校升小冇參考。                              SPC pm offer -
Pro: 學費平,讀左仲可以參加多項課外活動,德育好好既學校
Con: 冇校車,街車成over$2000車費,下午班,時間冇咁好用,happy school 程度不夠,一定要外出補補補

5    0    0    0

我果囡升小一, 以我這半年 interview 不同學校的經驗, 競爭真係好大, 我會建議男仔揀RC, 雖然講升佢小一唔係直升, 但我相信係有優勢! 同埋升唔到出去叩其他小學都相信都不錯, 同埋$1500 都唔係咁貴, 讀得過!

回覆:pekkle321 的帖子

高主教,吾駛諗。AM同有校車贏晒。天主教學校德育吾差得去邊。仲有升小優勢。

如果我係你會選高主教,雖然不是100%,但起碼升小一有優勢,當然spc都是一間好好嘅幼稚園,但升小一競爭力太,back up 好重要的。

點解唔讀學之園 ?

高主教!幼稚園學一、兩樣興趣班已足夠,小學點都有優勢,程度又夠一定唔出去補補補!

引用:我果囡升小一,+以我這半年+interview+不同

原帖由 joannechow1031 於 13-03-06 發表
我果囡升小一, 以我這半年 interview 不同學校的經驗, 競爭真係好大, 我會建議男仔揀RC, 雖然講升佢小一唔 ...
就係身邊同學仔媽媽有升小既都話競爭大,叫我出去攞多d cert, 所以我怕入RC,我既錢只夠佢出去學兩樣野會唔夠爭!

joannechow1031  大把人也考咩cert! 但幼稚園有關係的話, (未必係直上), 已經比有咩cert 果d 優勝!  發表於 13-3-6 16:41

引用:點解唔讀學之園+?

原帖由 bopui0607 於 13-03-06 發表
點解唔讀學之園 ?
我仔仔太active, 學之園活動教學太free, 管唔到我仔!加上佢地對德育冇宗教學校咁注重,我想加強管束仔仔,所以唔揀學之園!

咁高幼同穌浙呢?点揀好? both am

回復 pekkle321 的帖子

我明白你感受, 我都有高幼offer, 我o個個都係仔

4200學費+車費, 每個月都幾容
自問俾得佢貴學費, 出面學習就會只得一兩樣
但考小一都係要睇cert...
所以我會prefer 學卷的學校, 慳番d 錢可以俾佢出面學野
而且rc都唔係好多可以升上佢既小一
佢都係要睇小朋友既質素先收佢, 唔係齋睇佢係咪本身既幼稚園
咁不如讀有學卷學校, 到時再考佢lor...

allysharlin  我都係同你一樣,放棄高主,去搵d有學券學校。  發表於 13-3-6 18:26
fasic88  agree, need to think whether it worth to pay $$ for RC to get what you need.  發表於 13-3-6 12:12

回覆:真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂

我要在RC am, SPC pm and MS pm (kln city) 三揀一。 我住九龍。

allysharlin  I vote MS(PM),除非你搬來香港島,太遠  發表於 13-3-6 18:27

引用:回復+pekkle321+的帖子 我明白你感受,+我

原帖由 myhappybb 於 13-03-06 發表
回復 pekkle321 的帖子

我明白你感受, 我都有高幼offer, 我o個個都係仔
我本身諗法同你一樣架!但身邊有經驗過升小既媽媽就叫我揀高幼,佢地話升小係100%恐怖喎,所以我又諗過!

一定 RC, 有小學 back up...諗都唔使諗!
喜歡妳是妳

回復 豬豬仔爸媽 的帖子

MS pm (kln city) FOR SURE

pekkle321 發表於 13-3-6 13:48
我本身諗法同你一樣架!但身邊有經驗過升小既媽媽就叫我揀高幼,佢地話升小係100%恐怖喎,所以我又諗過!:n ...

我都知升小一係好恐怖
但問題係rc kg唔係100%升rc小一呀
都唔guarantee既野
我寧願慳番d錢俾小朋友出面補習/興趣班
好好equip自己, 應付小一
要知道rc每個月成5xxx (學費+車費), 真係唔少野...

fasic88  帮楼主计埋校巴费,还是SPC cheaper  發表於 13-3-8 09:40
florence118  spc is HKD250 x 10mth = HKD2500 x 3yr =HKD7500  發表於 13-3-8 08:48
fasic88  i.e. $90,000 to buy a chance of P1 backup, worth or not?  發表於 13-3-6 17:31
lymchau  totally agree! But if $ is not your concern, then RC lor!  發表於 13-3-6 16:47
fasic88  SPC is $2000*10*3=$60,000.  
Difference = $150,000-$60,000=$90,000  發表於 13-3-6 15:28

引用:Quote:pekkle321+發表於+13-3-6+13:48+我本

原帖由 myhappybb 於 13-03-06 發表
我都知升小一係好恐怖
但問題係rc kg唔係100%升rc小一呀
都唔guarantee既野
same what I think. I will change my mind to choose KCS !
coz I know that my frds son not bring accepted by RC, even he gained many cert and had so many interest class!

回覆:真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂

rc, has sch bus! 無校車,真係唔掂吖!

引用:回復+豬豬仔爸媽+的帖子 +MS+pm+(kln+city

原帖由 ME1227 於 13-03-06 發表
回復 豬豬仔爸媽 的帖子

MS pm (kln city) FOR SURE
same, 過海車程太遠!

‹ 上一主題|下一主題