用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 醫生斷定阿仔語言發展遲緩,有自閉症傾向 ...
go

醫生斷定阿仔語言發展遲緩,有自閉症傾向 [複製鏈接]

醫生斷定阿仔語言發展遲緩,有自閉症傾向

今天到體能智力測試中心見醫生, 做完各種測試後, 醫生斷定他語言發展遲緩, 他現在快2歲5個月, 語言表達能力只有約1歲; 另外, 他有自閉症傾向, 但幸好不算太嚴重.現在開始輪候早期訓練中心, 但起碼要等6個月...

各位媽媽, 有什麼建議和意見呢? 有什麼活動小組或教育方法介紹呢?

Re: 醫生斷定阿仔語言發展遲緩,有自閉症傾向

我bb都是, so sad !

跟据 "治療師"的意見, 同小朋友玩多d"想像遊戲, eg. 住飯仔, 我除了玩"住飯仔"外, 同bb 出多d街, 增強小朋沒認識多d事物, 見多d人, 令小朋友多d信心,  令外 2y 就返學, 多d同人相處, (我既兒科醫生說的). }如有其它 增減內容, 請多多指教, 因我都是在學習中{

試吓打電話去堅道明愛問吓佢地的自閉症小組呀,聽聞幾好!

nglee

協康

去協康的幼兒訓練, 幾好架!

nglee

小朋友發現得比較早,經過適當的訓練必定會有進步的.我小朋友輪候早期訓練其間,自己先付錢到協康做不同的訓練,有個別的有,小組的.你可以向協康青蔥計劃查詢下,至於小朋友需要做那種訓練則需要向專業人仕請教.另外當時我亦有請曾經做過早期訓練o既姑娘上門同小朋友做訓練.上堂固然幫到小朋友,但我們可以幫小朋友在上堂以外的時間溫習上堂o既內容.

加油啦!
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

各位媽媽, 謝謝你們的意見.

12312,
其實在未做評估之前, 我們已覺得仔仔有些問題, 所以他一足2歲, 我們就讓他入學了. 現在讀預備班已經差不多5個月了, 也看見他是有進步的. 未上學前, 他很少發聲; 上學後, 明顯聲音多了, 希望他越來越進步啦!

大頭wing,
我打過電話去堅道明愛問, 他們回答說沒有什麼小組可以參加.

hinhinmummy,
問過協康會的青蔥計劃, 雖然要付費, 但也是要排隊, 而且人數不少, 九龍區有幾十人在排, 香港區好一點, 只有十多人在排.
但我加入了他們的家長資源中心, 裡面有很多資料可以借閱. 他們也有一些小朋友的小組, 但都full了. 幸好還有兩個小組可以報, 現在報了, 等抽籤, 希望抽中啦.
後來我問基督教家庭服務處, 他們也有類似青蔥計劃的收費服務, 我就登記了(柴灣環翠中心), 不知道有沒有人參加過他們的服務, 做得好嗎?

kmwun,
請問上門訓練是什麼機構提供的? 費用多少?
你孩子現在做早期訓練了嗎? 效果如何?

文卓媽媽,
你的孩子多大了? 也是政府的體能智力測試中心做的評估嗎? 孩子都是上天賜的禮物, 大家一起努力呀!

另外,
請問有沒有媽媽的孩子是在讀兼收位的? 兼收位好還是早期訓練好? 兼收位要等多久?

nglee

等緊早期時,經朋友介紹o左一位以前在協康做過導師o既姑娘,當時係私人上門做訓練,大半年前收400元一堂(每堂一小時),好處係唔使同小朋友舟車勞頓,但因為教材要帶上門自然較簡單。訓練內容與現時上緊的早期相似。

我仔仔現時在屯門基督教服務處的中心做緊早期訓練。除了每星期一堂的訓練,另外有上職業、物理同言語治療。仔仔上左堂明顯有進步,另外因為每星期一堂的訓練安排在星期六,我地可以一齊上,我地都知多左平日可以點教仔仔,有問題又可以同姑娘商量下點做。但其他堂因為係平日要返工陪唔到仔仔。

我仔仔因為上到高班返緊早期至排到兼收位,考慮轉校要重新適應,仔仔幼稚園知道小朋友情況但好接受同照顧佢,又有同學仔,我地又想陪仔仔上堂,最後放棄左兼收位繼續上早期。
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

kmwun

醫務社工沒有建議我們排兼收位, 但我有朋友叫我排, 但我又從一個協康社的語言治療師那裡聽到, 說早期訓練不可以和兼收位一齊排的. 但看你的情況, 是可以一起排的. 我正在考慮是否要求也排兼收位. 所以想知道兼收位的訓練好, 還是早期訓練好?

我報了基督教服務處的收費訓練, 下星期五開始, 先做4堂綜合訓練, 然後再看仔仔的情況如何. 我就希望他可以快點做語言治療, 快點會說話, 至少會叫 "媽媽" 呀!
我平時都是要返工的, 但我公司好好人, 我把情況告訴老闆, 他可以讓我請事假(有薪)陪仔仔上訓練.

kmwun, 你仔仔做的訓練都是單對單的, 是嗎? 有沒有參加過小組的訓練?

nglee

早期訓練係可以同i位一齊排的, 但係排到早期訓練, 可以繼續排i位, 但係排到i位之後, 就不會再有早期訓練.

nglee
你問有沒有媽媽的孩子是在讀兼收位的? 兼收位好還是早期訓練好?
  我肯定可以答你,一定是早期訓練好,不過媽咪一定要有足夠時間陪他學習訓練技巧內容,隨時在家溫習訓練,這樣一定事半功倍,因我都是你的過來人,我是兼收位讀了年半再求社工幫我轉回早期呢?兩者分別,就是如你可付出多些時間比個仔一定要選早期,如你要工作沒間給予呀仔日常訓練那麼選兼收位呢?但兼收位係職業治療上沒有甚麼大幫助,因治療師只是幾個月來一次學校給予小小意見,至於早期係職業治療上,可用感覺統合來幫我們呢類小朋友,兼收位一定沒有的,所以本人應為等幾耐都要去早期好
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

joey媽媽 & hinhinmummy,

謝謝你們提供的資料. 我想我就不為仔仔要求排兼收位了.

nglee

可能我咁講未必好好聽. 不過唔排I位的話, 你就真係要花時間去找一間真係有愛心既學校. 雖然話近年收生不足, 但我都會擔心either遇到啲幼稚園係收就係收, 不過就咁俾個小朋友遊雲, 又或者多多投訴. 始終唔係所有人, 包括普通幼稚園老師, 會包容同接納我地既小朋友.

我仔仔就讀I位, 加自費幼兒訓練同言語治療, 真的好貴. 不過在我來講, 覺得這樣做係最好. 起碼我好肯定學校每個老師/嬸嬸都接受到我仔仔一些怪異行為.

始終每個小朋友都唔同, 大家再分享吧.

mamee

ps 不過頭先睇到另一位媽咪話, 返早期最忙既時候, 1星期可以上4堂, 咁可能又唔同計法.

nglee,

你好,我是言語治療師,一直為小朋友服務,所以相當熟悉特殊幼兒服務,有少少意見,希望幫到你。

早期訓練和兼收位可以一起排。如果先有早期訓練便會先開始,到有兼收位時你可以決定要不要。不要的話可以繼續早期訓練,要的話便不能再接受早期訓練。當然,如果先排到兼收位又接受了便不會有早期訓練了。

所以你現時其實不用放棄兼收位,可以照排,排到你的時候再視乎小朋友的程度再決定也可以。你到時放棄,位置自然會讓給有需要的小朋友,不會妨礙別人,不用擔心。這樣做可以當"買個保險",萬一到時小朋友需要兼收位也不用從頭再排。

我很同意mamee的說法。普通位幼稚園/幼兒園的老師對發展遲緩的小朋友了解可能不足,造成她們可能不接受孩子的情況,對孩子要求過高,經常投訴。但影響最深的,是假如她們不懂得如何訓練小朋友,小朋友在學校的時間沒有好好利用,對他們也未必有好處。

要考慮報兼收位與否,其實最應該考慮的因素,是小朋友的能力,特別是專注力。因為返學的時候應該是用來學習的,如果小朋友雲遊太虛,未能參與課堂,那即使學校沒有投訴,小朋友也沒有學到多少東西,那不是白白浪費了他的時間嗎?要知道,0-6歲這階段很重要,要趁他們年紀還小時多訓練,進步會較明顯。6歲以後,進展便會慢下來,到時想追便遲了﹗

當然,無論是兼收位或早期訓練,都有機會遇到好的老師/治療師)或不太好的老師/治療師。我曾經見過不少"好到不得了"的兼收位老師,也有一些不算好的。這種情況在早期訓練中心一樣有。所以,大家選擇時應多加留意﹗

稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

我上網睇過,明愛自閉症小組屬於香港明愛的康復服務(學前弱能兒童服務),上堂地點在灣仔明愛樂勤學校,其中的老師洪姑娘好有經驗,你不妨再打多一次電話,可能當初接電話的人不太熟識。

‹ 上一主題|下一主題