用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 感恩
go

感恩 [複製鏈接]

今日係仔仔最後一間幼稚園放榜,雖然收reject letter,但仍然非常感恩,仔仔是8月BB,唔大偏細,我係返工媽媽,無去聽乜姨姨講座,無帶仔仔去上面試班,仔仔亦無特異功能,我都係靠工餘時間教佢基本常識,同理上BK搜集資料,幸運地考8間中4間, 其中1間重係非常心儀!希望仔仔未來3年有愉快的幼稚園生活。

0    0    0    0

引用:今日係仔仔最後一間幼稚園放榜,雖然收reje

原帖由 kittypmlau 於 13-02-06 發表
今日係仔仔最後一間幼稚園放榜,雖然收reject letter,但仍然非常感恩,仔仔是8月BB,唔大偏細,我 ...
恭喜唒,你就好la, 我囡囡都係八月b, 但得2個offers, 都不是最心儀的!

回覆:感恩

我囡囡都係8月BB,我係全職媽媽,都係冇上過面試班,冇聽過么姨的講座,冇讀N班,報佐十幾間,有5個offer,雖然唔係最心儀,不過都好感恩了,從來唔覺得阿囡差過人,好為佢感到驕傲。終於完結啦,輕松晒

回覆:kellywu 的帖子

你囡囡無讀N班有五個offer,好叻叻

引用:Quote:原帖由+kittypmlau+於+13-02-06+發表

原帖由 beyondcontrol 於 13-02-07 發表
恭喜唒,你就好la, 我囡囡都係八月b, 但得2個offers, 都不是最心儀的!
遲的可能有你心儀幼稚園call waiting, 8月BB要同的大B爭位,唔容易架

我都好感恩、感謝神!亞仔8月B,有N班。因上年in 好多PN都reject,今年考11間有7間收,有1間等消息!
我已經call 學校放位比有需要的小朋友,希望大家有好消息啦!

回覆:kittypmlau 的帖子

我囡也是8月b,報7間,有3個offer,3個waiting, 最後培正rejected了。無讀n班亦無面試班;阿囡說話比較早,我們堅持只同佢講廣東話,希望佢先講好母語;性格比較外向超活躍對友善陌生人都笑一餐,3間有offer的面試老師都好nice有心機同佢玩,所以佢表現也較好;3間都是心儀的,有offer的幾間學校面試時都有問家長問題,考小朋友的問題也是合理的程度。我覺得最重要小朋友表現開心,老師也會喜歡。

我囡都是8月中b,有返N班,很感激N班老師的教導,在這幾個月學到了很多,特別是在生活上的事情,最終囡囡考到一間最心儀的。要離開現在N班的學校實在覺得很可惜,但作為香港家長,我們真是很無奈,一人之力根本敵不過這個制度。加油呀,各位家長們!

我有一点想補充,在今年整個考K1過程中,仔仔無流過一滴眼淚,包括要獨立見的培正!證明佢大過仔啦

我哋都in 晒啦,10月尾細囡,報咗10幾間,見咗10間左右,有4間offer,雖然唔係大熱或龍校,但都有同屋苑 LH 英普班offer,好感恩啦。
其實呢個遊戲真crazy,上星期六in SPK 時,囡囡剛剛病好,遇上比較嚴肅的老師,佢同爸爸話 "我唔想INTERVIEW 呀,我要返屋企 ",爸爸轉述比我聽,搞到眼濕濕,早知就唔去,搞到佢咁唔開心。。。依家要同佢開開心心過新年,玩餐飽

回覆:Doris_Ray 的帖子

我同意St Paul 老師可能較嚴肅令我囡驚,我囡返N班冇咩哭,去in培正亦冇哭,但去St Paul 居然第一個哭住出來

我成日覺得小朋友會自已選擇適合的學校,原來SPK的老師甘嚴肅?培正的老師年紀較大,我老公無話佢地嚴肅

回復 chichiho 的帖子

尋晚同同事傾開,佢兩個女係SPK 由細讀到 F7,佢話學校係嚴格、但教得佢女女好乖,好純,亦讀到書,順利考入大學,所以係一間好好的學校,但都認為不一定是每個小朋友都適合,他最深印象是女兒小的時候,曾經在學校邊喊邊跪的認錯,我聽到覺得好驚。。。不過相信現在應該已無之前咁嚴

回復 Doris_Ray 的帖子

邊跪邊認錯, 聽到都好驚, 真係會有童年陰影, 我都有帶女女去考st. paul,知道機會唔大亦冇期望, 都係平常心.

回復 BeeBee1129 的帖子

那是很久以前的事,不用太介懷,我同事想表達 SPK 是一間好學校、可教得小朋友好乖,但也有很嚴厲的一面

回覆:Doris_Ray 的帖子

要跪低認錯我唔認為係好方法

‹ 上一主題|下一主題