用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 今年計劃兒子9月到英國讀Y10,怎樣找校風學習好學校? ...
樓主: sum1
go

今年計劃兒子9月到英國讀Y10,怎樣找校風學習好學校?   [複製鏈接]

回復 sum1 的帖子

Sum1,

我agent都有叫阿仔3月6日上去office同WBS校長見下面,有唔明或想知可即場問。

回復 sum1 的帖子

係wales讀書,d人d accent ok重下. 如果驚accent重既建議吾好揀wales 既學校.
但係有幾間係wales 既學校都好勁eg. Cardiff Sixth form college   <--傳聞放half term 會幫搵intern.

其實year 10 入左去吾中意既,讀完Gcse 轉校lor... 不過記住係year 10升year 11 summer holiday- autumn term 開始搞..做多d year 11既prep,甘理論上entrance paper 都應該吾難...

校風其實independent boarding schoo間間差吾多,最重要係帶眼識人.食煙飲酒好平常,去clubbing開party都係.如果知道自己要溫書/果d人有問題,say no 就無問題.

一般黎講,d人問你一兩次你都話吾去,就吾會預你.所以可以放心.

http://www.ofsted.gov.uk/inspection-reports/find-inspection-report
呢個係政府整既 inspection report可能有用?

Hi, Sancheng,

Can you also PM me, since I need to book the tickets now for Sep 2013
For my son.

Thanks a lot!

Hi Sancheng ' 小比一隻大
我都想您們PM tickets資料比我。可以早啲準備。非常感謝。

回復 Taimum 的帖子

Taimum,
你最後 confirm 左讀邊間學校呀!!

回復 sancheng138 的帖子

Sancheng,could you share your school list with me?
I have PM my email address to you.
Thank you so much!

回復 sancheng138 的帖子

sancheng138,
我正替我的小朋友找學校,可否email你製作的school ranking list給我,萬分感激!
email: [email protected]

去年的今曰,我就是像你們一樣,就圍搵ranking 高的學校。考到了,2012 9月去了英國讀year 9.
去年9月,我同老公陪兒子去學校開學,同Agent 亦有一同班女孩。謹記要認識同校香港家長交換情佈。
一直,兩個家庭發現Agent 的介紹不是真實,自始深深明白,盡量自已去評估估。
今年新年陪朋友去英國睇學校,year 9, 順便再去呀仔學校探訪。一場惡夢開始了....... House parents 為了保護自已責任,一切事實不會告訴家長。飲酒,食煙,講粗口.... ,最後回校那天,有2個香港女同學同呀媽在電話鬧交收場,我同呀仔反面,因我阻止他跟壞的一群玩。有香港學生告訴我,一半學生吸煙,13,14 好平常.....他們亦是來了英國就食。
同Agent 個呀媽,仲知道一些女孩失身的事....。
是我保守?原來間間學校,有多HK & Chinese 避唔到,直到現在我未接受到,好down...

我倆個家庭,為的是Agent sell 家庭式看管,其實是冇人管。為的是ranking 前100,入top 20U。

引用:我倆個家庭,為的是Agent+sell+家庭式看管

原帖由 noel2010 於 13-03-02 發表
我倆個家庭,為的是Agent sell 家庭式看管,其實是冇人管。為的是ranking 前100,入top 20U。 ...
排名100以內的co-edu學校我都未聽過有嘅差,我識的King's Canterbury, Oundle等co-edu都是管教厳,學生品行好,香港學生少的好學校。

反而識到一些讀sixth form college家庭式看管的學校真是三不管, 很靠小朋友自律。

可否告之是那間排名一百以內的co-edu boarding?

回復 noel2010 的帖子

其實好多學校都好好,我讀緊果間都係top100入面.係有人食煙,但係無人楂住支槍逼你食.同埋食既得幾個.所以就吾係好関我事.
同埋學校應該有好straight policy,如果係學校範圍抓到,要suspend/ expel.飲酒就好平常,不過學校應該係16之後先比飲,仲要係house event. 如果係房搵到都會suspend/ expel.

其實帶眼識人好重要,如果都吾得就快d搞轉校.year 10係可以轉校,如果吾係就要等year12.

其實 Ranking 高唔代表好,Ranking 高既學校係專收個底打得好既學生,因為唔洗點教佢地都會考試考得好,反而 Rank 200 左右既仲好,佢地會令成績唔夠好既學生成績進步,外國讀書程度淺過香港,正常小朋友過到去考 straight A's 絕不是奇蹟… 唔好覺得 Top 就係好,呢個觀念錯晒…

引用:我用左1年半時間了解agent運作及用半年時間

原帖由 sancheng138 於 13-02-18 發表
我用左1年半時間了解agent運作及用半年時間 research 左2010-2012年GCSE 及 A-Level 成績及入牛津劍橋比例 ...
考察完可再分享,我相信很多媽咪都想知呀!

回覆:sancheng138 的帖子

Hi! Can you PM me the list of schools that not using agents? Thank you!

通常頭50既都唔會through Agent :)

引用:去年的今曰,我就是像你們一樣,就圍搵rank

原帖由 noel2010 於 13-03-02 發表
去年的今曰,我就是像你們一樣,就圍搵ranking 高的學校。考到了,2012 9月去了英國讀year 9.
去年9月,我 ...
可唔可以講係邊間?等我地有所警惕

Ding
‹ 上一主題|下一主題